Ülkenin gündeminde olduğu gibi Erzincanın gündeminde de seçim var. Seçimle ilgili faaliyetler ,Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği seçim Takvimi çerçevesinde devam ediyor. 14 Mart günü askıya çıkan sandık seçmen listesi askıdan indirildi. Milletvekili genel seçimin en çok merak edilin olayı; seçime katılan siyasi partilerin aday adaylarından, kimlerin kesin aday olarak belirleneceğidir. Bilindiği gibi bu aday belirleme işi partilerin tercih edeceği ve seçim kuruluna bildireceği çeşitli yöntemlerle yapılıyor.

Temayül yoklaması ,merkez yoklaması,ön seçim gibi. Aday adayları,adlarını duyurabilmek icraat programlarını kamuoyuna anlatabilmek için yoğun bir şekilde faaliyete devam ediyor.Gazetelere verilen demeçler, bankartlar, afişler,dövizler Erzincanın caddelerini süslemiş durumda. Seçime katılan partiler, genelde ,merkez yoklaması ile adaylarını belirliyor.Örneğin AKP Erzincanda ve diğer seçim bölgelerinde adaylarını merkez yoklaması ile belirleyecek.

CHP ise, bazı seçim bölgesinde adaylarını ön seçimle belirleyeceğini açıkladı.Bu illerden biri de Erzincan, Önseçim; ya partili delegelerin oy kullandığı usulle, yada o siyasi partinin tüm kayıtlı üyelerinin oylarıyla yapılıyor.CHP Erzincanda, partili üyelerin katılmıyla adaylarını 29 Martda belirliyecek.

Bu Önseçimde 2954 üyenin oy kullanacağı açıklandı. Yeri gelmişken ,delegelerle yapılan önseçimde, adaylar delegelerin oyunu alabilmek için, çeşitli yöntemlere başvururdu.”Delege Avı” gündemdeydi: maddi,manevi etkiler söz konusuydu. Keşke tüm siyasi partiler milletvekili adaylarını belirlerken,tüm kayıtlı üyelerin oy kullanacağı önseçimle yapsa; o takdirde partiye kayıtlı üye olmanın bir yetkisi, seçilecek vekiller üzerinde bir etkisi katkısı olacaktır.

Erzincanda ve elbet Türkiye ölçüsünde hangi siyasi partinin adaylarının kimler olacağı, ancak 24. Nisanda, yüksek seçim kurulunun, tüm seçim çevrelerinde ilişkin yapacağı ilanla anlaşılmış olacaktır.