AĞABEYİMİZ, ŞAİRİMİZ; GEÇMİŞ OSUN
         Şiirleri ile kulaklarımızın pasını silen Metin Tombul Ağabey’den bahsediyorum. Sevecen, güzel insandan… Onu tanıyıp da sevmeyen var mıdır acaba?

         Şiir duayeni ağabeyimiz yaklaşık bir hafta devlet hastanesinde tedavi gördükten sonra evinde istirahate ayrıldı. Daha öncesinde bypass ameliyatı olmuştu. Kalbinin ancak yüzde on beşi çalışabiliyor.

         Metin Tombul Erzincan’da iz bırakanlardan.

         Sıradan bir yazar değil. Yazdığı kitapların Erzincan için ayrı bir önemi var. Hiç kimsenin kullanmadığı, Erzincan’a has deyimleri kullanıyor. Heybesi dolu, taşıyor, fakat çeşme boşa akıyor. Testiyi dolduran insan sayısı çok az.

         Erzincan’ın özünü merak ediyorsanız onunla tanışmalısınız. Başka türlü bu şehrin kültürünün güzelliklerini, inceliklerini anlayamazsınız. O konuşacak siz dinleyeceksiniz. Hem düşünecek, hem güleceksiniz.

         Onlar olmazsa bu şehrin kendine özgü tadını kimler hissettirebilir, anlatabilir?

         Erzincanlılar ne kadar farkında bilemiyorum ama Metin Ağabey bu şehirde hakikaten önemli bir boşluğu dolduruyor. Tam tamına 40 yılına mal olan “Erzincan Dil Sözlüğü” bu şehrin dil zenginliğini ortaya çıkaran bir kitap. Bir kentin dilini bildiğiniz oranda derinlerine inebiliyorsunuz. Dilin unutulmaması lazım. Unutulmaması için de konuşulması, yazılması lazım. Şüphesiz Metin Bey, bu alanda Erzincan mirasını kayıt altına alan isimlerden biri.

         Bu şehir birçok değerini unutmuş bari anadilini unutmasın. Bu malzemeler boşa gitmesin. Erzincan Dil Sözlüğü’nü tamamlayacak ikinci kitabı da hazır ama kim basacak?

         Anlayacağınız yöresel ağzın doruklarında. Bu nedenle şiirleri çok daha samimi. Erzincan Ağzı’nı şiirlerinde kullanması gündelik hayatta yöresel sözcüklerin cümle içerisinde nasıl yer aldıklarını gösteriyor bizlere. Dolayısıyla şiir kitapları kapsamlı bir sözlükçe niteliği taşıyor.

         Metin Ağabey gibi insanların kıyıda köşede kalmaması, bilinmesi gerekiyor.

         Para verseniz kentin dilini araştıracak adam bulamazsınız.

         Kaygı duyanı ise hiç göremezsiniz.

         Bu gibi yazarlar kolay yetişmiyor.

         Çalışmalarından, ortaya çıkardığı eserlerinden istifade ettiğimiz ağabeyimize tüm kalbimizle geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz.