Evet-Hayır yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti Evet-Hayır yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

Çöpler maden bölgesi, Erzincan Merkez’e 125 kilometre, İliç ilçesine ise 8 kilometre mesafede bulunuyor. 2022 yılı nüfus verilerine göre, ilçenin nüfusu 8 bin 905, Çöpler Köyü’nün nüfusu ise 300 civarında. Çöpler köyü maden sahası içinde kaldığından dolayı buradaki köy sakinleri ve tüm binalar maden sınırlarının yaklaşık 2 kilometre dışındaki Karasu Nehri yakınındaki Gembaşı mevkisine taşınması kararlaştırılmış.
Madenin kurulmasıyla ilgili ilk adım, 2008 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı vermesiyle atılmış, 2009 yılında Anagold Madencilik inşaat çalışmalarını başlatmış ve 2010 yılından itibaren altın üretimine başlamış.
Anagold, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na 2014 yılında Çöpler kompleksinde kapasite artışı başvurusunda bulunmuş ve kapasite artışına ilişkin ÇED kararı olumlu verilmiş ve artırım gerçekleştirilmiş.
Yine 2021 yılında Anagold bir kez daha kapasite artışı başvurusunda bulunmuş, kapasite artırım talebi kabul edilmiş ve maden alanı daha da genişletilmiş.
Hazırlamış olduğumuz videoda İliç maden sahasında yapılan artırımlar ve madenin çalışma alanlarının yıllara göre değişimi yer alıyor.

Editör: Adem Küçükkaya