Kalkınma ve gelişmede, ulaşım ve iletişim koşullarının yeterli düzeyde olmasının payı ve önemi sıkca dile getirilir.

“Gidemediğin yer senin değildir.” (Halil Rıfat Paşa) ifadesi, ulaşımın önemini gerçekten veciz bir şekile anlatıyor olmalıdır.

Gerçektende; iş ve istihdamı sağlayacak yatırımların yörelere ve elbet bizim yöremize gelebilmesi diğer teşvikler ve destekler yanında, ulaşım ve iletişimin ihtiyaca cevap verebilecek ölçüde olmasına sıkı sıkıya bağlıdır.

Olaya bu açıdan bakıldığında; Türkiye genelinde ve Erzincan’da son yıllarda gerçekleşen ulaşım ve iletişime ilişkin gelişmelerin, sevindirici olduğu görülecektir.

Sözünü ettiğimiz alandaki gelişmelerde çok büyük ölçüde payının olduğu kabul edilen Ulaştırma Eski Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın; Ulaşım ve haberleşmenin kalkınma ve gelişmedeki rolünü, bakanlığa geldiği ilk yıllardaki söylemleriyle açıklamıştı. Ulaşılması gereken hedefleri ortaya koymuştu.

24 – 25 Mayıs 2003 tarihinde Erzincan’da yapılan ve 6 Bakanın katıldığı “Ekonomik Zirvede” bir konuşma yapan Bakan Yıldırım şöyle demişti:

“Her şeyden önce ticaretin, ekonominin, sanayinin gelişmesinin temel şartı, bildiğiniz gibi, ulaşım ve haberleşmenin gelişmesine çok yakından bağlıdır. Yatırım yapmak için, üretmek için, işsizliğe çare bulmak için herşeyden önce uzlaşmamız gerek. İletişim hatlarımızı genişletmemiz gerek.”

Aradan 10 yıl geçtikten sonra; Erzincan’ın ulaşım ve iletişimde çağın teknolojilerinin kullanılarak elde ettiği gelişmeye bakıldığında, amaca ulaşmakta olduğu görülüyor.

Günümüzde; Erzincan’ın şehirler arasıyla olan ulaşımında, ilçeleriyle olan ulaşımında, kalitenin yükseldiğini. Mesafelerin kısalmakta olduğunu söylemeliyiz. İletişim alanında ise en son teknolojilerin kullanıldığı tesislerin kurulmakta olduğunu gözlüyoruz.

Erzincan’ı Karadenize bağlayacak demiryolu ile ilgili çalışmalar sürüyor. Karayollarında ise ulaşımı zorlaştıran engeller tunellerle ortadan kalkıyor.Erzincan – Erzurum, Erzincan – Sivas karayolunda iyleştirme, kaliteyi yükseltme gayretleri sürüyor. Bölünmüş yollar yaygınlaşıyor.

Havayolu ulaşımında ise; Erzincan’ın son yıllarda elde ettiği imkanlar gerçekten önemlidir.

Bütün bu gelişmelerin Erzincan’ın ekonomik kalkınmasında payı olacak yeni yatırımların yapılmasını sağlayacak. Ve yatırımlarda Erzincan’ı cazip duruma getirecek gelişmeler olduğunu belirtmek sanırız yanlış bir değerlendirme olmayacaktır.

Bilindiği gibi; Binali Yıldırım 30 Mart 2014 mahalli seçimlerinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı yapıldı. Bu adaylığın Yıldırım’ın kendi isteğiyle değil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın arzusu ile olduğu bilinen bir gerçekti. Ne varki İzmir’de seçimi kazanmanın çok zor olacağı kamu oyu araştırmalarından belliydi. Öylede oldu.

Geçtiğimiz hafta içinde, Erzincan Eski Milletvekili hemşehrimiz Binali Yıldırım’ın Başbakanlık Başdanışmanlığına atandığı açıklandı.

Şu anda İzmir Milletvekili olan Binali Yıldırım’ın; Başbakan’ın en çok güvendiği ve başarılı bulduğu Bakan olduğu. O’nun Ulaştırma bakanlığı sırasında, başarısı yurt ölçüsünde kabul edilen, takdirle anılan bir  performans gösterdiği unutulmadı.

Olaya bu açıdan bakıldığında, Başdanışman Binali Yıldırım; Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildiğinde, Başbakanlığa getirilebilir mi? Sorusu aklımıza geliyor. Şayet sorumun cevabı olumlu olur, aklımızdan geçen gerçekleşirse, hiç şüphesiz Erzincan’ın hayrına olur diye düşünüyoruz.