On binlerce gencin aylardır umutla beklediği bedelli askerlik, nihayet sonunda çıktı. Kiminin yaşları ilerlemiş, kimi bakaya, kimi de yurt dışında. Ama her zaman bir tarafın talepleri yerine getirildiğinde ardından muhalifleri de ortaya çıkacaktır. Ama her ne olursa olsun parası olanlar askerlik yapmayacak, üstelik hiçbir askeri eğitime tabi tutulmadan.
 
Parası olan mükâfatını alacak, parası olmayanlar ise askerlik yapacak ve işinden, eşinden, ailesinden ayrılacak. Kanunlar uygulanırken zenginliğe, fakirliğe, güçlüye, güçsüze göre değilde eşitlik ilkelerine göre ele alınarak kimseyi gücendirmeden düzenlenmelidir.

Sonunçta18.000 lira parası olanlar askerlik yapamayacakları kesinleşti. Parası olmayıp ta askerlik yapan insanlara da bir bedel, bir mükâfat vermelisiniz ki, o askerliği o hizmeti severek yapsınlar. İşte ancak o zaman muvazeneyi sağlayabilirsiniz. Silâhaltına aldığınız bu insanlara da bu süre zarfında bir aylık vermeniz halinde onlar da memnun olacaktır. Böylelikle tinerci, kaçak, suç işleyen ve işsiz, güçsüz, fakir ailesini ardında bırakarak gelen insanları da mutlu edebilmelisiniz. Bu teşvikiniz gençlere iştiyak verecektir, güç verecektir, güven verecektir.

Hani her yıl televizyonlarda sakat gençler için düzenlenen askerlik törenlerinde, asker elbiselerini giydiklerinde, o gençlerin yüzlerindeki sevinçleri bizleride duygulandırır. Acaba diyorum, askerken kaçan veya gitmek istemeyen gençler hiç bu ibret sahnelerine bakmıyorlar mı? Askerlik ulvi makamdır, olgunlaşma yeridir, birlik beraberlik yeridir.
 
Her Türk vatandaşı da askerliğini severek yaparken bir bedelini ve takdirini de almalıdır. Yine söylüyorum bir tarafı yaparken bir tarafı da yıkmayın, bir tarafı sevindirirken bir tarafı üzmeyin ki, sonu her zaman hayırla bitsin.