Geçtiğimiz günlerde Refahiye’ye, Saygın tarihçilerimizden Tahir Erdoğan Şahini ziyarete gittim. Her gidişimde hayata bakışım değişiyor. Tahir Bey bir yandan Dünya Tarihi’ni yazıyor, diğer yandan Refahiye’nin geleceğini şekillendirecek, aslında tüm insanlığı ilgilendiren projelerle ilgileniyor. Kitap yazmanın ötesinde, elinde kazma- kürek gecesi gündüzüne karışmış harıl harıl çalışıyor. Anlayacağınız, kalemi bırakıp çamurlu botları giyiyor, uzanıyor uçsuz bucaksız dağlara, Doğa, tarih her şey Tahir bey’in elinden sanki yeniden cana geliyor. Onun için mekân önemli değil her yerde ve şartta üretebiliyor.
          “Üçler Vadisi” Projesini 25 ayağı olan güler yüzlü, doğaya saygılı, geleneksel yaşam biçimlerini önemseyen, temelinde akıl ve ahlak olan bir proje olarak adlandırıyor.
         Tahir Bey’in bu projeleri gerçekleştirmek için devlet katında ve sivil toplum örgütleriyle kurduğu ilişkiler zaman içerisinde bilim- siyaset- bürokrasi- işbirlikteliğiyle aslında pek çok şeyin başarılabileceğini göstermektedir.
         Örneğin “Üçler Vadisi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan yayla akademisi, Doğa -Tarih Yürüyüşü ve Kurtlu Tepe çevre düzenlemesinin gerçekleştirilmesi için İl Genel Meclis Başkanı Sayın Ünal Tuygun’un yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü, Orman İl Müdürlüğü, Kemah Belediyesi, İl Kültür Müdürlüğü ve Refahiye Kaymakamlığı gerekli anlayış ve katkılarda bulunmuş. Erzincan Kızılay Şubesi ise Yayla Akademisi için çadır teminini sağlamış. Yine proje kapsamında halk arasında Yedi Kardeşler diye anılan ziyaret yerlerinin türbe yapımı ve bazı şehit mezarlarının inşası için Erzincan Belediye Başkanı Sayın Yüksel Çakır ve Tercan Belediye Başkanı Sayın Mehmet Yılmaz, Tercan Taşını Tahir Bey’in kullanım ve tasarrufuna sunmuşlar. Tahir Bey bu taşları Kurtlu Tepe çevre düzenlemesinin yanı sıra anıtsal çeşme yapımında da kullanmayı düşünüyor.
         Tabii Tahir Bey’in bir bilim adamı olmasının yanında arkeoloji ve sanat tarihi alanlarında da yetkin olması büyük bir şans. Yapılacak olan işlerin estetiği de içereceğine hiç şüphe yoktur.
         Üçler Vadisi; Şimdilik ekolojik konumu, tarihi ve toplumsal yapısı özgün olan 23 köyü kapsamaktadır. Bu örnek proje zaman içerisinde Erzincan’ın her alanına uygulanacak evsafta bir projedir. Tahir Bey’in en önemli ideali ise Erzincan’ı, Büyük Avrasya’nın Bilim- Kültür- Sanat Merkezi olmasını sağlamak. Umarız ki öngörü sahibi tüm insanlar onun yanında olacaktır.