BİR AVANS DAHA…

​Zaman hatt-ı zatında inanan insan için her anı bir mana ifade eden, ondan hem dünyasını hem ahretini değerli kılacak ameller manzumesidir.

​Müstesna zaman dilimleri, inananların daha ziyade içini Rabbine döktüğü, kendisini sorguya çektiği, kazandıkları ve kaybettikleri ile birlikte mukayese yaparak, Rabbimin nezdinde ne kadar kıymet ifade ederim, ahiret  terazisi ile tartılırsam kaç dirhem gelirim düşüncesinin yoğunlaştığı, kaba sabalığı bir kenara bırakıp, vicdanla baş başa kalma ve edebi takınma, sair günlere de temkinli yaklaşmanın tohumlarının atıldığı anlardır.

​Kulun bir adımlık teveccühü ve gayretine rahmetin, sel gibi aktığı ve Cenab-ı Hakk’ın mukabelede bulunduğu kutlu zaman dilimleridir.

​Kul açısından bakıldığında ise, işlenen günahlardan nedamet duyup, tiksinildiği, yılandan çıyandan kaçar gibi günahlardan kaçma iradesinin ortaya konduğu, kulluk duruşu gösterenlerin, günahlarının döküldüğü inancı ile döktükleri sevinç gözyaşlarıdır.

​Rabbin nezdinde kulun kıymeti,  fedakârlığa dayanır. Kullukta gösterilen fedakârlık, ötelerde o kulun sürpriz hediyelere boğulacağının müjdecisidir.

​Cismani ve ruhani birçok nimetlerle perverde edildiğinin farkında ve şuurunda olan kulların bayramıdır aslında o müstesna günler ( Cuma, üç aylar, kandiller, Ramazan ayı, bayramlar, Hacc gibi)

​Sair zamanlarda gaflete düşüp, sahip olduğu malın, mülkün, servetin, evladın, eşin, bedenin kendisine bir lütuf olarak verildiğini unutan kullara, haydi kullarım size bir fırsat zamanı daha buyurularak, kullara verilen avans ve Hablül Metin olan Rahmana sığınma ve af dileme kendini çek etme zamanlarıdır müstesna günler ve aylar.

​Aslında verimli ve Rabbin hoşuna gidecek her anlar mümin için bayramdır.

​Müstesna zaman dilimleri, sadece dil ile bir takım yalvarış ve yakarışların yapıldığı seremoniye dönüştürüldüğü, hayata yansımasının olmadığı anlar değildir.

​Hak dostu ne güzel söyler:

​Mevla bizi affeder, bayram o bayram olur. Cürmü hatalar gider, bayram o bayram olur ifadesinde manasını bulan anlardır müstesna zaman dilimleri…

​İstifade günü, geride kalan, geçen zamanların muhasebesinin tutulduğu, gözden geçirildiği gündür müstesna zaman dilimleri. 

​Yapılan kulluğa biçilen kıymetin ve kullukta zenginleşmenin zirve yaptığı anlardır, müstesna günler.

​Rahmet-i İlahiye’ye dalma, ilahi mağfirete erişme, tefekküre yelken açma,fiili dua ya hamle yapma, kulluk şuuru ile serfiraz olma ve cehennemden azad olma yolunda ümidin hız kazandığı kutlu, mübarek zaman dilimleridir, o müstesna günler.

​Ciddi kulluk duruşunun tohumlarının atıldığı meyvelerinin hem dünyada hem ahrette devşirileceği günlerdir müstesna zaman dilimleri…

​Kandil, nur olup yağsın gönüllerimize…

​Vatanımıza, bayrağımıza, mukaddesatımıza sımsıkı sarılacak şuur, kahraman ordumuza muzafferiyetler, ailemize ve tüm İslam alemine birlik ve beraberlik getirisin.​

Regaib Kandilimiz Mübarek Olsun.