Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar, son günlerde yaşanan elektrik kesintilerinin hükümetin yanlış politikalarından kaynaklandığını ileri sürdü.

Uygulanan serbest piyasacı ve özelleştirmeci politikalar neticesinde vatandaşların soğukta ve karanlıkta kaldığını iddia eden Çınar, Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte kamunun yeni enerji yatırımı yapmasının yasaklandığını söyledi. EMO Başkanı Remzi Çınar, "Elektrik üretiminde 2002 yılında yüzde 62,2 olan kamu santrallerinin payı 2012 yılında yüzde 37,8’e düşürüldü. Bu yıl gerileme devam ederek 12 Aralık 2013 itibarıyla kamunun payı yüzde 34,1’e kadar indi. Elektrik kurulu gücünde 2013 yılında kaydedilen 4 bin 360 megavatlık (MW) artışın yarısı doğal gaz santralleriyle sağlandı. Böylece doğal gaz santrallerinin kurulu gücü 1 yılda yüzde 124 artarken, kurulu güç içindeki payı da yüzde 30,1’den yüzde 31,4’e yükseldi. EPDK tarafından doğal gaz yakıtlı santraller için verilmiş yaklaşık 295 bin 750 megavat lisansın yanında 21 bin megavat doğal gaza verildi. 6 bin megavat ithal kömüre dayalı lisans ise inceleme aşamasındadır. Elektrik üretiminde dışarıya ve doğal gaza olan bağımlılığa, ayrıca alım ve satım garantilerine yönelik eleştirilere, 'En pahalı enerji olmayan enerjidir' diye cevap verilmiştir. Elektrik üretiminin özelleştirilmesi için ülkemize dayatılan doğal gaz santrallerinin bugün gaz sıkıntısı sebebiyle bizzat enerji yokluğunun sorumlusu olması garip bir ironi olmuştur’’ dedi.

Özelleştirilmeler sonucu bakım ve onarım konusunda sıkıntılar yaşandığını da öne süren Çınar, "Bu yaşanan sıkıntı çok daha büyük ve geniş çaplıdır. Uygulanan enerji politikaları iflas etmiştir. Özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda vardığımız nokta, iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arzı sorunlu ve pahalı enerjidir. Bir an önce kamu adına enerji alanına yönelik müdahalelerde bulunulması ve elektrik üretiminin kamulaştırılması şarttır" diye konuştu.

Kaynak: iha