Geçtiğimiz hafta sonunda meydana gelen Gökçeada depremiyle ilgili uzman görüşlerinde, Erzincan bir kez daha gündeme geldi.
         Deprem uzmanları Naci Görüş, Oğuz Gündoğdu, ve Şener Üşümezsoy’un hemfikir olduğu değerlendirme şöyle:
         “Fay burayı kırdı, enerjiyi boşalttı. Şimdi sıkıntının olduğu iki yer daha var; Marmara’nın altı ve Erzincan Yedisu Fayı. Olası bir depremin hangisini kıracağını bilemeyiz. Kuzey Anadolu fay hattında tehlike çok yakın. Kuzey Anadolu fayı 1939’dan bu yana 8’den fazla 7 ve üzeri deprem üretti.”
         Bilineceği gibi; 1939 Erzincan depremi bu fay üzerindeki il ve ilçelerde, büyük hasar yaptı.
         Su şehri, Şebinkarahisar, Koçhisar, Tokat, Amasya, Niksar, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Çarşamba’da can ve mal kayıpları oldu.
         Deprem ve faylarla ilgili yayınlarda, Kuzey Anadolu fay hattı hakkında şu bilgilere yer veriliyor:
         Kuzey Anadolu fay hattı doğuda Bingöl Karlıova ile batıda Mudurnu vadisi arasında, doğu – batı istikametinde bir yay gibi uzanır. Dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları üzerinde yer alan KAF (Kuzey Anadolu Fayı) hattının uzunluğu 1500 kilometredir. Genişliği ise 100 metre ile 10 kilometre arasında değişiyor.
         Hatırlanacağı gibi; Dünyanın en aktif faylarından biri olduğu belirtilen Kuzey Anadolu fayı üzerinde bulunan Erzincan 1939’da geçirdiği büyük deprem felaketinden 52 yıl sonra 13 Mart 1992’de bir kez daha büyük hasara sebep olan depreme maruz kalmıştı.
         Sözü edilen depremden sonra, dünyanın çeşitli ülkelerinden deprem uzmanları (Japonya, Almanya, Rusya) Erzincan’a geldi. Toplantılar yapıldı. Uzmanlar depremle ilgili tahminlerini ortaya koydu. Benimde izlediğim toplantılarda üzerinde birleşilen görüş şu oldu:
         Kuzey Anadolu fayının hareketliliği dikkate alındığında, Erzincan’da ortalama 50 yılda bir ağır hasarlı deprem, 20 yılda bir orta, yada hafif hasarlı deprem beklenmelidir.
         Gökçeada depremini değerlendiren uzman görüşlerinde, Erzincan’ın üzerinde yer aldığı Kuzey Anadolu fayındaki deprem beklentisine dikkat çekiliyor. Uyarıda bulunuluyor.
         Erzincan 1939 felaketini çabuk unuttuğu, yeterince ders almadığı içindirki, 1992 depreminde yeniden ağır hasar gördü. Mal ve can kayıpları meydana geldi. Yeni bir göç dalgası yaşandı. Erzincan’da 1992 depreminden sonra, depreme dayanıklı yapılanmaya özen gösterildiği biliniliyor. Yapılan uyarılardan anlaşılıyorki Erzincan her an yeni bir depremle karşılaşabilir.
         Öyleyse depreme dayanıklı yapılanmadan hiç taviz verilmeyecektir. Riskli yapılar kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde depreme dayanıklı hale getirilmesine devam edilmesi gerekmektedir. Bu konuda, belediyenin azami titizliği göstermesine ihtiyaç olduğu tartışmasızdır.