Ebeveynlerin davranışları çocuğun gelişimi üzerinde kalıcı bir etkiye sahip. Anne ve babalar evlatlarına sevgi, güvenlik ve mutlu bir ev sunmaya çalışsa da bazıları bilinçli veya bilinçsiz olarak çocuklarında derin izler bırakabilecek manipülatif davranışlarda bulunabilirler. Eğer  aşağıda paylaştığımız maddelerin size hitap ettiğini hissediyorsanız, siz de bu durumdan muzdarip olabilirsiniz. Elbette buradan yazan maddeler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız en kısa zamanda bir terapiste başvurmanızda yarar var. İşte manipülatif ebeveynler tarafından yetiştirildiğinizi gösteren bazı işaretler👇

1. Başkalarına güvenmekte zorlanmak

Manipülatif ebeveynlerle büyüyen çocuklar genellikle yetişkinlikte güven sorunları yaşarlar. Eğer çevrenizdekilerin davranışlarını çok fazla kafanıza takıyorsanız bu manipülatif ebeveynler tarafından yetiştirildiğinizin göstergeleri arasında olabilir.

2. Sürekli onaylanma ihtiyacı

Manipülatif ebeveynler genellikle evlatlarına sevgi verirken bunları bir koşula bağlarlar. Bu durum çocukları sürekli başkalarından onay almaya yönlendirir. Sadece başkaları kendilerine iyi davrandığında iyi hissederler. 

3. Sık sık özür dileme eğilimi

Manipülatif ebeveynlerin çocukları her zaman hatalı olduklarını hissederler ve gereksiz durumlarda bile özür dileme alışkanlığı geliştirirler.

4. Düşük özsaygı

Sürekli manipülasyona uğramak kişinin özsaygısını mahvedebilir ve kendi değerini ve yeteneklerini sorgulamasına neden olabilir.

5. Çatışma korkusu

Manipülatif ebeveynler tarafından yetiştirildiğinizin göstergeleri

Çocukluğunda tartışmalar ve anlaşmazlıklarla manipüle edilen kişiler, yüzleşmelerden hoşlanmaz ve ne pahasına olursa olsun onlardan kaçınmaya çalışırlar. Bu durumdaki kişiler istemese bile herkese “evet” diyebilir, kendilerini kötü durumlara düşürebilirler.

6. Durumları aşırı analiz etmek

Çocukken manipülatif davranışlara maruz kalmak kişinin yetişkinlik döneminde yaşadığı durumların aşırı farkında olmasına ve bunları çok fazla düşünmesine neden olabilir.

7. Sınırları belirlemede zorluk

Büyürken sınırlarınız sürekli olarak göz ardı edilmiş olabilir, bu da yetişkinlikle sınır koymanızı ve onları sürdürmenizi zorlaştırabilir.

8. Sürekli başkalarını memnun etmeye çalışmak

Manipülatif ebeveynler tarafından yetiştirilen insanlar, çatışmayı önlemek için her zaman başkalarını mutlu etmeye çalışır ve kendi kişiliklerini kaybederler.

9. Sevgi anlayışının “farklılaşması”

Manipülasyon, kişinin sevgiye bakış açısını çarpıtabilir ve gerçek sevgi ile manipülatif aşk arasında ayrım yapmasını zorlaştırabilir.

10. Gerçek kişiliğinizi bulmakta zorlanmak

Manipülatif bir ortamda büyümek sizi gerçek benliğinizi bastırmaya zorlamış olabilir, bu da yetişkinlikte kendinizi bulmakta zorlanmanıza neden olabilir.

Aşırı terlemeden Botoks tedavisi ile 10 dakika kurtulmak mümkün! Aşırı terlemeden Botoks tedavisi ile 10 dakika kurtulmak mümkün!

 

Editör: Saliha Kara