Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. ETSO meclis Başkanı Mehmet Eren başkanlığında gerçekleşen toplantıya Edirne ili ve ilçelerine bağlı oda başkanları ile borsa başkanları katıldı.

ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren’in açılış konuşmasında, Aralık ayı olağan meclis toplantısında Edirne’nin sorunları ve çözüm önerileri görüşeceklerini kaydetti. Toplantıya yönetim kurulunun yanı sıra Edirne ili genelinde borsa ve oda başkanlarının toplantıya katıldığını ifade etti. Meclis başkanı Eren, ilk sözü ETSO Yönetim Kurulu Üyesi Recep Zıpkınkurt’a verdi. ETSO Başkanı Zıpkınkurt tüm il genelinde ortak sorunları burada görüşeceklerini belirtti. Toplantıdan çıkacak olan ortak kararların hem Edirne’ye, hem de tüm ilçelerine fayda sağlayacağını ifade eden Zıpkınkurt, kendi hazırlamış olduğu konuları katılımcılara aktardı.

Edirne Organize Sanayi Bölgesinden (OSB)bahseden Zıpkınkurt, "İnşa aşamasında 10 firma, proje aşamasında 14 firma, bekleyen 5 adet parsel mevcuttur. İlimizin kalkınmasına öncelik verilmesi durumunda bölgedeki yatırımcıların Edirne’ye olan ilgisinin daha da artacağı ve Edirne ekonomisine katıda bulunacağına inanıyoruz. Edirne’ye iş yerini taşımak isteyen montaj sanayi olan iki firma ile görüşmeler yaptık. Edirne OSB’nin şehir merkezine olan uzaklığı ve yol sorunu önümüze ciddi problem olarak çıkmaktadır. Konuyla ilgili olarak Bakanlara iletilmek üzere dosya hazırlıyoruz. Bakanlığı'na sunulmak üzere bu konuda bir talep dosyası hazırlayarak, ilimizin acilen K.Ö.Y kapsamına alınarak yatırıma cazip hale gelmesinin sağlanmasıdır. Gelen yatırımcı, enerji, istihdam teşvikini soruyor. Onun dışında gelen yatırımcıya herhangi bir şey sunamıyoruz. Bu da bizim için bir eksi puan. Dosyayı hazırlayıp merkezi hükümete iletmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Hızlı Tren Projesi Edirne ve ilçelerimiz için önemli. Proje hayata geçirildiğinde 1 yıl içinde 1 milyon kişiyi şehrimize taşıyacağını öngörürsek inanılmaz bir turizm atağı yaşanacaktır. Şu anda Edirne ili 2013 yılı sonu itibarı 2 milyon turist almış olacak. Bu Edirne için çok ciddi rakam. Bunu nasıl geliştirebiliriz? Genelde günü birlik turizmciler Edirne'yi ziyaret ediyorlar, Edirne'de konaklamalı turizmi öne çıkarmaya çalışıyoruz. Oda olarak otelcilerimizle, otel yatırımcılarımızla sık sık biraraya gelip toplantılar yapıyoruz. İstanbul'daki Bakırköy'den Bostancı'ya bir buçuk iki saatte geçen bir araba trenle Edirne'den İstanbul'a bir saat gibi düşünürsek Edirne İstanbul'un banliyösü gibi olacak" dedi.

Edirne'ye 14 km mesafedeki bir havaalanı projesi olduğunu hatırlatan Zıpkınkurt, "2 bin 105 metrekarelik pistin betonu bitmiş vaziyette. Üzerine bir tek asfalt kaplaması kaldı. Yapıldığı anda 100 kişilik pervaneli uçakların inip kalkabileceği Özel İdare tarafından fizibilitesi yaptırıldı. Bu havaalanının hayata geçirilmesi için bir terminale ihtiyaç var. Yaklaşık rakamsal maliyeti 350 - 400 Bin TL civarında bir masrafla o havaalanı hayata geçebilecek. Merkezi Hükümetten bir şey beklemiyoruz. Çünkü Ölze İdare bütçesi bunu karşılayacak pozisyonda ve vali beyle görüşmelerimiz doğrultusunda. Havaalanı için aynı zamanda da eğitim uçuşları yapabilecek Türk Hava Kurumu ve Bilgi Üniversitesi bu havaalanı hayata geçirildiğinde Edirne'de uçuş okulu açma sözü verdiler. Bu okul açılırsa hem ciddi bir para kaynağı ve gelen öğrencilerin Edirne'de konaklayıp yaşaması ciddi bir katkı sağlayacaktır. Başbakanımız Uzunköprü'de de söz verdi. Başbakanın talimatıyla proje hızlanır ve Edirne ciddi anlamda karlı çıkar” diye konuştu.

Toplantıda söz alan Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, borsa olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Lisanslı depoculuğa büyük önem verdiklerini belirten Öztürk, ilçelerin de bundan faydalanması için çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Toplantı sonunda çıkacak sonuçlar, ilgili mercilere iletilmek üzere rapor haline getirilecek.

Kaynak: iha