İnsanlar, eski zamanlarda yön bulma ihtiyaçlarını güneş, pusula gibi zor ve yanıltıcı araçlarla karşılıyorlardı. Daha sonra teknolojinin gelişmeye başlaması, çoğu konu gibi yön bulma konusunda da yardımcı olmaya başladı. Haritaların gelişmesi, insanlara yön bulma konusunda büyük katkı sağladı. Günümüzde ise teknoloji, bu haritaları ceplerimizdeki akıllı telefonlara getirecek kadar gelişti.

Akıllı telefonlar için geliştirilen navigasyon uygulamaları, farklı teknolojilere sahip olabiliyorlar. Bu yüzden de neredeyse her navigasyon uygulaması, kullanıcılarına farklı avantajlı özellikler sunuyor. Bizler de bu yazımızda en çok kullanılan ve beğenilen navigasyon uygulamalarını sizler için listeleyeceğiz.

A-101'de satışa sunulan Dreame Vacuum Mop D9 Robot Süpürge alınır mı? Gerçek kullanıcı yorumları! A-101'de satışa sunulan Dreame Vacuum Mop D9 Robot Süpürge alınır mı? Gerçek kullanıcı yorumları!

En İyi Navigasyon Uygulamaları

Piyasada birçok navigasyon uygulaması mevcut. Bu durum kullanıcılar için çok faydalı oluyor. Çünkü her navigasyon uygulaması, öne çıkabilmek için özgün özellikler geliştiriyor. Bu da uygulamaların kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırıyor.

Ancak bir yandan da insanlar hangi navigasyon uygulamasını kullanacakları konusunda çok kararsız kalıyorlar. Bizler de bu listemizde sizler için Google Play ve App Store’da bulunan en iyi navigasyon uygulamalarını sunacağız.

Google Haritalar

En iyi navigasyon uygulamaları listemizin ilk sırasında Google Haritalar yer alıyor. Haritalar, Google’ın en çok kullanılan ve beğenilen servislerinin başında geliyor. 220 ülkede kullanılabilir olan Haritalar, birçok özelliğiyle kullanıcılarının trafik deneyim seviyesini artırıyor.

Google Haritalar

Google, Haritalar’ı öne çıkartabilmek için birçok özellik geliştirdi ve geliştirmeye de devam ediyor.

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • Google geliştirdiği algoritma sayesinde gerçek zamanlı güncelleme sunabiliyor. Bu şekilde de kullanıcılar, trafikteyken gittikleri güzergahta nasıl bir durumla karşılaşacaklarını görebiliyorlar.
  • Uygulamada toplu taşıma doluluk bilgisi özelliği mevcut. Google, bu özelliği geçtiğimiz günlerde birçok ülkede kullanılabilir hâle getirdi. Böylece kullanıcılar, kullanmak istedikleri toplu taşıma araçlarının doluluk oranını Haritalar üzerinden öğrenebiliyorlar.
  • Haritalar, bazı Google hizmetleriyle birlikte çalışıyor. Örneğin kullanıcılar, gittikleri yerde bir restoran aramak istediklerinde bölgedeki restoranların puanlarını ve yorumlarını Haritalar üzerinden görebiliyorlar.
  • Bazı yollarda internet çekmeyebiliyor. Google, kullanıcılarının bu yollarda zorluk yaşamamaları için Google Harita’nın çevrimdışı modunu da geliştirdi.
  • Uygulamada Street View ve iç mekan görüntüleri özellikleri mevcut. Bu sayede kullanıcılar, yabancı oldukları yollarda Google tarafından çekilmiş görüntüleri inceleyerek doğru yolda olup olmadıklarını anlayabiliyorlar.

Uygulamanın Olumsuz Özellikleri

  • Google Haritalar, bir rota oluşturulduğunda ilk yol seçeneği olarak ücretli yolları gösteriyor. Bu durum zaman açısından çoğunlukla faydalı olabiliyor. Fakat Türkiye’de de olduğu gibi bazı otoyol ücretleri oldukça yüksek. Bu yüzden aynı güzergahta ücretsiz bir yol varken ücretli bir yoldan gitmek bazı kullanıcılar için can sıkıcı olabiliyor. Bu durumla karşılaşmamak için Haritalar’da rota belirlediğinizde otomatik olarak belirlenen rotada ücretli yol olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

Yandex Navigasyon

Yandex ile Google arasındaki rekabet, birçok alanda devam ediyor. Bu rekabet, en çok kullanıcıları memnun ediyor diyebiliriz. Çünkü iki şirket de daha fazla kullanıcı çekebilmek için hizmetlerini geliştirmeye devam ediyor.

Bu hizmetlerin başında da navigasyon uygulamaları geliyor diyebiliriz. Yandex Navigasyon da Google Haritalar gibi kullanıcılarını memnun eden birçok özelliğe sahip.

Yandex Navigasyon

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • Uygulamada canlı trafik bilgisi özelliği mevcut. Bu sayede kullanıcılar, trafikteki anlık verilere ulaşabiliyorlar. Bu veriler, kullanıcılar için çok önemli olabiliyor. Çünkü bu verilerin içinde trafik kazası, yol çalışması gibi bilgiler de mevcut.
  • Gitmek istediğiniz yeri girdiğinizde algoritma, size 3 tane rota sunuyor. Otomatik olarak seçilen rota, en hızlı gidebileceğiniz rota olarak belirleniyor. Bunun dışında seçilen rotada ücretli yol varsa yola başlamadan önce uygulama uyarı veriyor.
  • Gidilen yerlerde park yeri bazen önemli bir sorun olabiliyor. Yandex Navigasyon da bu konuda kullanıcıları için hayat kurtaran bir özelliğe sahip. Uygulama, varış yerine yaklaşıldığında yakındaki park yerlerine uğramanızı tavsiye ediyor. Sizler de size uyan tavsiyeyi seçerseniz navigasyon, sizi en kısa yoldan park yerine ulaştırıyor.
  • Kullanıcılar, navigasyonu çevrimdışı modu sayesinde internetleri yokken de kullanabiliyorlar.

Uygulamanın Olumsuz Özellikleri

  • Yandex Navigasyon, şimdilik Google Haritalar gibi global olarak kullanımda olan bir navigasyon uygulaması değil. Uygulama, sadece Türkiye, Rusya, Abhazya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan ve Tacikistan’da kullanılabiliyor.
  • Uygulamada nöbetçi eczaneleri gösteren önemli bir özellik mevcut. Ancak bu özellik Türkiye’de sadece İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Antalya’da mevcut.

iGO Navigation

En iyi navigasyon uygulamaları listemize iGO Navigation ile devam ediyoruz. Uygulama, Macaristan merkezli teknoloji şirketi olan NNG LLC tarafından geliştirildi. Google Play ve App Store’da bulunan iGO Navigation, en çok kullanılan başarılı navigasyon uygulamalarından birisi olarak dikkat çekiyor.

iGO Navigation

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • iGO Navigation, tamamen çevrimdışı bir navigasyondur. Bu sayede internetin gittiği yerlerde navigasyondan kopma gibi bir problem yaşanmamış oluyor.
  • Navigasyonda 3D haritalar mevcut. Bu sayede gidilen rotayı 3D olarak görme imkânı elde ediyorsunuz.
  • Yollardaki giriş ve çıkış karışıklığını önlemek için kavşaklara özel görünümü mevcut.
  • Çevrimdışı haritaların çoğunda kafe, restoran, alışveriş merkezi gibi işletmeler yer almıyor. Ancak iGO Navigation, bu konuda kullanıcılarını oldukça memnun ediyor.

Uygulamanın Olumsuz Özellikleri

  • Uygulamada, coğrafi haritada uygulamada mevcut olan ülkeleri kullanabiliyorsunuz. Ancak gelişmiş navigasyon deneyimi yaşayabilmek için navigasyonu kullanmak istediğiniz ülkenin harita paketini satın almanız gerekiyor.
  • Navigasyon tamamen çevrimdışı olduğu için navigasyonda bulunan haritalar telefonunuza indiriliyor. Bu yüzden de iGO Navigation, telefonunuzda diğer navigasyon uygulamalarına göre daha çok yer kaplıyor.

Sygic GPS Navigasyon

Sizler için hazırlamış olduğumuz en iyi navigasyon uygulamaları listemize Sygic GPS navigasyon ile devam ediyoruz. Son yıllarda oldukça popülerleşen Sygic GPS Navigasyon, sunmuş olduğu özelliklerle teknoloji kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor. Bundan dolayı bizler de hazırlamış olduğumuz en iyi navigasyon uygulamaları listemizde kendisine yer verdik.

Sygic GPS Navigation

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • Sygic GPS Navigasyon’un en büyük avantajı, 3D harita desteğinin olması oluyor. Yani Sygic kullanıcıları, harita üzerinden birçok yeri 3D şekilde görebiliyorlar. Böylece kullanıcılar, gitmek istedikleri yerleri daha kolay bir şekilde tespit edebiliyorlar. Üstelik Sygic GPS tarafından sağlanan 3D harita desteği, çevrimdışı modda da çalışmaktadır.
  • Haritalar için güncellemeler büyük önem taşımaktadır. Sygic, bu konuda en başarılı navigasyon uygulamalarından birisidir. Çünkü uygulama geliştiricileri, yılın belirli dönemlerinde navigasyona güncelleme yapmaktadırlar. Böylece Sygic kullanıcıları, güncel harita üzerinden navigasyon hizmeti almaktadırlar.
  • Sygic GPS Navigasyon, çeşitli güvenlik önlemlerini de kullanıcılarına sağlıyor. Yani uygulama, hız sınırı uyarısı başta olmak üzere sürüş esnasında kullanıcılarının güvenliğini sağlayan çeşitli özelliklere sahip. Böylece navigasyonu kullanırken gitmek istediğiniz yere kolaylıkla varırken aynı zamanda sürüş güvenliğinizi de sağlamış oluyorsunuz.
  • Uygulamada akaryakıt tasarruf modu mevcut. Bu mod sayesinde uygulama kullanıcıları, kendileri için en tasarruflu olacak yollardan hedeflerine varabiliyorlar. Bunun yanı sıra uygulama, gidilen rotadaki mevcut akaryakıt fiyatları hakkında da bilgilendirme yapmaktadır.

Uygulamanın Olumsuz Özellikleri

  • Uygulama, tamamen ücretsiz bir şekilde kullanılamıyor. Navigasyonun tüm özelliklerinden faydalanmak isteyen kullanıcıların premium sürümü satın almaları gerekiyor. Bunun dışında uygulamanın ücretsiz sürümünde bulunan özellikler ise oldukça kısıtlı.

Apple Harita

Apple tarafından geliştirilen Harita uygulaması, en iyi navigasyon uygulamaları listemizde kendisine yer bulmayı başardı. Şirket, geliştirdiği çeşitli hizmetler ile kullanıcılarına hizmet vermeye çalışıyor. Bu hizmetlerden birisi de Harita hizmeti oluyor.

Şirket, uygulamanın ilk sürümünden itibaren navigasyon konusunda oldukça iddialı bir şekilde ilerliyor. Öyle ki Apple, bu hizmet ile en azından Apple cihazlarda Google Haritalar’ın yerini almayı hedefliyor. Nitekim şirket, sunduğu özellikler ile tüm kullanıcılarını olmasa da birçok kullanıcısını Harita hizmetinden faydalanmaya ikna ediyor.

Apple Harita

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • Apple, Harita hizmetini çeşitli ülkelerde kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Bu sayede dünyanın birçok ülkesinde Apple tarafından sağlanan navigasyon hizmetinden faydalanabiliyorsunuz.
  • Apple Harita, oldukça sade ve şık bir arayüze sahip. Bu sayede kullanıcılar, navigasyon hizmetinden kolaylıkla faydalanabiliyorlar.
  • Veri kullanımı, navigasyon hizmeti için oldukça önemlidir. Apple, bu konuda kullanıcılarını memnun edebilmek için grafik konusunda daha az veri harcayan bir sistem kullandıklarını belirtiyor.
  • Apple, Harita hizmeti için çeşitli şirketlerle veri konusunda anlaşmalı olarak çalışıyor. Böylece haritanın anlık olarak sunmuş olduğu bilgilerin doğruluk seviyesi artırılmış oluyor.

Uygulamanın Olumsuz Özellikleri

  • Belirttiğimiz gibi Apple, Harita hizmetini sadece Apple kullanıcılarına sunmayı tercih ediyor. Bundan dolayı Harita hizmetinin kullanıcı sayısı, diğer navigasyon uygulamalarına göre daha düşük seviyede kalıyor.

Waze

Son zamanlarda en çok kullanılan navigasyon uygulamalarından birisi Waze olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle araç içi tasarımıyla dikkatleri üzerine toplayan Waze, bunun yanı sıra harita başarısıyla da kullanıcılarını etkilemeyi başarıyor. Bundan dolayı bizler de hazırlamış olduğumuz en iyi navigasyon uygulamaları önerileri listemizde programa yer verdik.

En iyi navigasyon uygulamaları - Waze

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • Waze, birçok özelliğiyle kullanıcılarını etkilemeyi başarıyor. Ancak navigasyonun en başarılı özelliklerinin başında canlı olarak güncellenmesi geliyor. Yani harita, trafik durumu gibi gelişmeleri canlı olarak kullanıcılarına gösteriyor. Bundan dolayı navigasyonu gün içerisinde kullanmak oldukça kullanışlı oluyor.
  • Başarılı bir seslendirmeye sahip olan Waze, özellikle ekrana bakarken dikkati dağılan kişiler için başarılı bir navigasyondur. Seslendirmesi sayesinde ekrana bakmaya gerek kalmadan Waze seslendirmesini dinleyerek navigasyonu kullanabilirsiniz.
  • Waze, yakıttan tasarruf etmeye önem veriyor. Bunun için navigasyon, kullanıcılarını yakıt olarak en tasarruflu rota üzerinden planlama yaparak yönlendiriyor.

Uygulamanın Olumsuz Özellikleri

  • Waze, sunduğu özelliklerle oldukça kullanışlı bir navigasyon uygulaması. Ancak navigasyonun Türkiye haritası, bazı şehirlerde başarısız sonuçlar verebiliyor. Bundan dolayı Türkiye’deki kullanıcılar için Waze üzerinden rota oluşturmak bazen memnun etmeyen sonuçlara yol açabiliyor.

Karta GPS

Sizler için hazırlamış olduğumuz en iyi navigasyon önerileri listemize Karta GPS ile devam ediyoruz. İlk olarak 2016 yılında kullanıcılarıyla buluşan Karta GPS, sağlamış olduğu özelliklerle kısa sürede popüler hale gelmeyi başardı. Öyle ki Karta GPS, günümüzde uygulama marketlerinde en çok indirilen navigasyon uygulamalarının ilk sıralarında gelmektedir.

Karta GPS

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • Karta GPS’in en önemli özelliği, çevrimdışı modda mükemmel sonuçlar verebiliyor olması oluyor. Haritanın veritabanını cihazınıza indirerek internetinizin olmadığı bölgelerde de navigasyondan faydalanabiliyorsunuz.
  • Navigasyon, otomatik olarak trafiğin sıkışık olup olmadığını kontrol ediyor. Bu sayede Karta GPS, sıkışık yollarda sizler için alternatif rotalar oluşturarak varmak istediğiniz yere daha hızlı bir şekilde varmanızı sağlıyor.

Uygulamanın Olumsuz Özellikleri

  • Uygulama içerisinde yer alan bazı özellikleri kullanabilmeniz için ücret ödemeniz gerekiyor.
  • Karta GPS, çok fazla pil tüketmektedir. Bundan dolayı uzun süreli navigasyon kullanımınızda cihazınızın şarjı hızlı bir şekilde bitebilmektedir.

MAPS.ME

En iyi navigasyon uygulamaları listemizin son sırasında Maps.me yer alıyor. 2011 yılında piyasaya çıkan Maps.me, 2014 yılında Mail.Ru tarafından satın alındı. Bu tarihten sonra Maps.me için yeni bir devir başladı diyebiliriz. Çünkü Mail.Ru, diğer popüler navigasyon uygulamaları ile rekabete girebilmek adına birçok özelliği uygulamaya kazandırdı.

MAPS.ME

Uygulamanın Olumlu Özellikleri

  • Uygulama, dünya genelinde birçok ülkede kullanılabiliyor. Bunun dışında navigasyon, OpenStreetMap tarafından destekleniyor. Bu sayede navigasyon sürekli güncel kalıyor.
  • Navigasyonlar, genellikle bilinmeyen bir şehre yapılan seyahatlerde çok fazla kullanılıyor. Maps.me, navigasyonu bu amaçla çok fazla kullanan kişiler için kullanışlı bir özelliğe sahip. Navigasyonda, belirlediğiniz şehirlerde seyahat programı oluşturabiliyorsunuz.
  • Navigasyon uygulamaları, bisiklet sürücüleri tarafından da çok fazla kullanılıyor. Fakat çoğu uygulama, bu kullanıcılara yönelik özellik geliştirmiyor. Maps.me bu noktada diğer navigasyon uygulamalarından ayrılıyor. Çünkü Maps.me, bisiklet sürücülerine gittikleri rotadaki yokuşları gösteren bir özelliğe sahip.
  • Mail.Ru, birçok şirket ile entegrasyon konusunda anlaşma yaptı. Bu şirketlerin başında Booking.com geliyor. Kullanıcılar, navigasyon uygulaması üzerinden direkt Booking.com ile otel rezervasyonu yapabiliyorlar.

Navigasyon Uygulamaları Ne Kadar Güvenli?

Navigasyon uygulamaları, şüphesiz ki kullanıcılarının gündelik hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Ancak bazı kullanıcıların akıllarında, güvenlik konulu bazı soru işaretleri mevcut olabiliyor.

Bunun en temel sebebi ise çoğu navigasyon uygulamasının anlık olarak güncellenme özelliğine sahip olması oluyor. Kullanıcılar, uygulamaların bu özelliği nasıl yaptıklarını merak edebiliyorlar. Hatta bazı kullanıcılar, haritalarda kullanılan verilerin kendi verileri olup olmadığından şüpheleniyorlar.

Öncelikle kullanıcılar bu konuda şüphe etmekte haklılar. Çünkü bazı navigasyon uygulamaları, düşünüldüğü gibi anlık güncellemeler için kullanıcılarının verisini kullanıyor. Fakat bu uygulamalar, bu işlemi yapmadan önce kullanıcılarını bilgilendiriyorlar.

Editör: Saliha Kara