Erzincan’ın ihtiyaç hissettiği alanlardan biri de trafik sıkışıklığının çözümüdür.
         Erzincan Belediyesi’nin bunu görerek bisiklet yolu için karar alması önemli. Bir etkinlikte karşılaştığımız başkan yardımcısı Sami Mollaoğulları’na sordum? Böyle bir çalışmamız var dedi.
        Otopark sayısını artırıp cadde kenarlarında araç parkını yasakladığımızda en kalabalık merkezlerde bile bir şeritle bisiklet yolu oluşturulabilir.
        Şimdilik merkez olmuyorsa bile dıştan bir güzergâhla kenti çembere alacak şekilde birçok noktada yapılabilir.
 
       ERZİNCAN’I BİRBİRİNE BAĞLAMAK
 
       Birçok şehir yapıyor Erzincan niye yapmasın? Bizim coğrafyamız çok daha elverişli. Dümdüz yer.
       Kuzeyden –güneye, doğudan- Batıya Erzincan 7 kilometre.
       Şehri bisikletle turlamak zor değil.
       Hastaneye, postaneye, Gara, otogara, markete Erzincan’da her yere bisikletle gidilebilir. Biraz uzun olacak ama üniversiteye kadar uzatabiliriz. Üniversite ile şehri çok konuşulan tramvayla değil basit ucuz bir maliyetle bisiklet ağıyla birbirine bağlamak. Üstelik yakıtsız, ekonomik...15 bin öğrencinin 10 bini merkezde yaşıyor ve Öğrenci için 1,5- 2 TL önemli bir para… 
      İngiltere ve Hollanda’da başbakan ve eşleri zaman zaman bisikletle işe gidiyorlar. Çin’de zaten bir yaşam biçimi… Çoğu yerde bisiklet kiralama yerleri var. 1 TL ile kilit açılıyor, işinizin bittiği en yakın park yerine tekrar kilitleyebiliyorsunuz.
       Bu tarz projeleri çok önemsiyoruz. Kentlerin özgün kimliklerini koruyarak kaliteli yaşamayı amaçlayan Citta Slow (sakin şehir) mantığına çok uygun.  Google sordum “Sakin şehirler” örgütlenmesine Seferihisar’dan sonra 7 yerleşim yeri daha üye olmuş. Erzincan hala düşünmüyor mu?
 
        ENGELLİLER YOLU
 
        Günümüzde bisiklet yolu, yaya yolu, koşu yolu bir lüks değil. Hele hele engelliler yolu.
        Erzincan Belediyesi’nin buna da el atması gerektiğini düşünüyordum.
         Basın ve halkla ilişkiler müdürü Atilla Uymaz’ı aradım. Meğer bir yıl önce Başkan Sayın Yüksel Çakır’ın talimatıyla “Engelsiz Şehir Erzincan” sloganıyla çalışmalar başlatılmış. Sevindim.
        Atilla Bey, randevu sistemiyle vatandaşların özel donanımlı engelli minibüsüyle evinden alınarak, banka, hastane, kamu kurumlarına ulaşımlarının sağlandığını, yakında kaldırımların ayakaltından hissedilebilen kabartma kılavuz yol izleriyle döşenmeye başlayacağını, bir takım işaretlemeler yapılacağını söyledi. Engelli olanlar için çok önemli hizmetler.
         Kaldırıma konan eşyalar sorun oluyordu. Zabıta tarafından boşaltılması engelli vatandaşlarımız için de isabetli olmuştur.  
        Özellikle yaya geçitlerinde sesli sinyalizasyon ışıkları çok önemli. Önemli bir konuda şehir merkezinde engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacakları tuvaletler oluşturmak. Çarşılarımızın hiçbirinde yok. Özel sektörde de yok. Bir arkadaşım, yer bulamadığı için ihtiyacını pet şişesine yapmak zorunda kalan bir engelliden bahsetmişti.
         Özetle; Şehrimizde çok sayıda park yapılıyor. Kurumların çalışmalarından dolayı kevgire dönen yollar ve kaldırımlar yenileniyor. Bu bir fırsat, yapılacaklarla beraber yukarıda bahsettiğimiz çalışmalar birlikte düşünüldüğünde Erzincan için “Engelsiz şehir” diyebiliriz.