Öğrencilere kıyafette özgürlük vermek amacıyla(belirli koşullarda) 2012 yılında yönetmelikte değişiklik yapılmıştı.
         Zamanın Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Türkiye’de otoriter yapıdan demokrasiye doğru ilerleyen süreç içerisinde bizde eğitim sisteminde demokratikleşme yapıyoruz” demişti.
         Sonraki Milli Eğitim Bakanı veli kararıyla uygulamanın değiştirilebileceğini belirtti.
         Şuanda okullarda anketler düzenleniyor, kıyafet serbestliğimi, üniforma mı? Yani, isteğe göre uygulama yapılıyor.
         Buraya kadar sorun yok.
         Problem, Erzincan’da çoğunluk hariç, bazı okul yönetimlerinin velileri üniforma tercihine, doğrudan olmasa da dolaylı olarak yönlendirmeleri, etkilemeye çalışmaları...
         Bu okul idarelerinin elinde üniformanın, eğitim ve öğretime ne gibi katkılarının olduğu ya da üniformanın başarı üzerindeki etkilerini gösteren bir anket çalışmaları var mıdır bilmiyoruz.
         Yapılmamışsa bir anket çalışması yerinde olur.
         Hizaya sokup kılık kıyafetleriyle uğraştığımız öğrenciler mi yoksa kendi seçtikleri renga renk kıyafetlerle okul bahçelerinde oynayıp zil çalınca da sınıflarına giden öğrenciler mi daha huzurlu, öğrenmiş oluruz.
         Kıyafetlerini dahi seçme özgürlüğünü veremediğimiz öğrencilerin kişilik gelişimlerini nasıl sağlayacağız?
         Konuştuğum idareci arkadaşlardan duyduğum tek eleştiri, zengin- fakir arasında eşitsizlik olduğu, öğrencilerde marka düşkünlüğü başladığı vs.
         Çocuklardan çok büyüklerin böyle takıntıları var.
         Farz edelim ki eşitsizlik var, bunu sokakta nasıl kontrol edeceğiz? Aynı çocuklar okul dışında da beraber gülüp oynuyorlar. Okul dışında sorun olmayan kıyafetler okul içinde niye olsun?
         Ayrıca günlük kıyafet yerine bir formanın mecburi tutulması fakir aileler için ekstra bir maliyet değil mi?
         Artık bürokratik geleneklerden gelen bir takım alışkanlıklardan kurtulmamız gerekiyor.
         Önemli olan bir öğrencinin ne giydiği değil, başarılı olup olmadığıdır.
         Serbest kıyafetle mutlu olan bir öğrenciyi, dayatarak itaatkâr olmaya zorluyoruz…
         Uzmanlar; okul yönetimlerinin tek tip kıyafet ısrarı yerine çocukların zevklerini önemseyerek kıyafet serbestliği hakkında ailelere bilgilendirme semineri düzenlemelerinin öğrencilerin okul başarısı için daha verimli olacağını söylüyor.
         Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atanan Sayın Aziz Gün’ü önceki görev yerlerinden tanıyoruz. Gittiği yerlere başarıyı götürmüş bir yönetici.
         Ziyaretine gittiğimizde eğitimden sorumlu Vali Yardımcısı Sayın Fatih Kaya’da oradaydı bir sürü yeni projeler üretmişler. Yeni dönemde yapılacaklar hakkında ayrı bir yazı konusu olacak özet bilgiler verdiler.
         Bahsettiğimiz bu küçük ama önemli sorunu da çözeceklerini, en azından okul idarelerinin bu konuda tarafsızlığını sağlayacakları kanaatindeyiz.