Esnaf ziyaretlerinde bulunan Ak Parti Milletvekili Sayın Sebahattin Karakelle ve Belediye Başkanı Sayın Yüksel Çakır Cumartesi günü bize de ziyarette bulundular.
          Siyasi ve sosyal ilişkileri geliştirmeye, sorun çözmeye yönelik geziler… Sebahattin Bey, bu gezilerinde hem yerel hem de ulusal politikalarında eksiklerinin olup olmadığını öğrenmek, eleştirileri duymak varsa fikir edinerek görüş alışverişinde bulunmak istediklerini belirttiler.
          Uyarılmak ve tepkileri duymak hata yapmamak için önemli.
          Çok fazla zamanları olmadığı için ulusal konulara girmedik, fakat o gün sohbet ortamında Erzincan’la ilgili konuşulanları detaylandırıp bir yazı konusu yaparak sizlerle de paylaşmak istedik.
         MÜZE
         Erzincan’a yıllardır bir müze kazandırmak için uğraşlar veriliyor ama bir türlü sonuç alınamıyor.
         Bir dönem İl Özel İdaresi tarafından restore edilen “TAŞÇI HAMAMI” düşünülmüş fakat uzaklığı nedeniyle vazgeçilmişti.
         Sayın Vali Abdulkadir Demir’in daveti üzerine ilimize gelen “ÇEKÜL VAKFI” başkanı Sayın Metin Sözen, kültür müdürlüğü binası içerisinde, bir arkeoloji müzesi ile Belediye Başkanı Sayın Yüksel Çakır’ın önerisiyle eski belediye binasını kent müzesi olarak önermişti.      
         Bir değil iki müze, fakat Vali Bey’in gitmesiyle gerçekleşememişti.
        Yeni gelen Vali Sayın Abdurrahman Akdemir’in müzeyi tekrar gündeme alması umut verici.
         Kentin kültürel ve tarihsel zenginliğini gösterecek bir müzeye çok ihtiyacımız var. Eğitim ve şehirleşmeyle beraber müzelere ve kültürel etkinliklere olan ihtiyaç doğal olarak artıyor.
         Aslında 1986 yılında Erzincan’da kurulmuş bir müze var, fakat bu müzenin hiçbir işlerliği olmadığı için kimsenin haberi yok.
         Devasa bina uzun yıllardır boş duruyor.
         Bir müze eksikliğinden yıllarca Altın Tepe ile şehrin muhtelif yerlerindeki bilimsel kazılarda çıkartılan “Dünyanın en büyük fildişi heykeli” gibi nesneler başka şehirlere götürüldü.
         Bir müzeye sahip olduktan sonra, “yasa gereği”, bu eserlerin tekrar Erzincan’a kazandırılacağına inanıyoruz.
          ESKİ BELEDİYE BİNASI
         Bir müze için düşünülen belediye eski binası biçilmiş kaftan. Bu alanı bahçesiyle beraber düşündüğünüz zaman küçük bir alan değil. Günümüzde binanın çok büyük olması ve binlerce eşyayla doldurulması önemli değil, aktüel müzecilik önemli. Kültür müdürlüğündeki Akkoyunlu dönemine ait mezar taşlarının bu bahçe de korunaklı bir şekilde sergilenmesi tarihi dokusu olan binayla harika uyum sağlayacaktır.
          Binanın bir odasının Erzincan la ilgili araştırmalar için kent arşivi yapılması ise ihtiyaç hissedilen ayrı bir konu… Bugüne kadar Erzincan’la ilgili çıkmış her türlü neşriyatın, broşürün vs. arşivlendiği müze içerisinde bir oda çok isabetli olacaktır.
         TURİZM VE KÜLTÜR
          Ergan Dağı’na yapılan yatırımlarla beraber “Turizm”, şehrin gündeminden düşmüyor... Kentin kimliği doğa sporları ve turizmle belirginlik kazanıyor. 
          Fakat burada önemli olan, turizm ve kültür hareketlerinin bir arada götürülmesi…
          Vali Sayın Abdurrahman Akdemir’den birkaç cümle; “Turizm'in açılan kapısı dediğimiz bu şehirde bir müzemiz yok, geldiğimiz günden beri Erzincan’ımıza müze kazandırmak için çalışıyoruz”...
          Evet, Ergan Dağı’na gelen bir sporcu, şehre ineyim dediği zaman gidebileceği ne bir müze ne de tarihi bir mekân var.
          İnsanların gittikleri yerlerde ilk merak ettikleri şey tarih ve kültür, fakat şehrimizde tarih adına ne bir çeşme, ne bir kitabe, ne de bir ibadethane göremiyoruz.
          Bunun nedeni sadece depremler mi?
          RESTORASYON
          Erzincan’da restorasyon çalışmaları çok yetersiz...
          Restorasyon geçiren yerler ve açılan müzeler ziyaretçi sayısını artırarak kentlerin turizmine katkı sağlıyor. Taşçı Hamamı’na yapılan ziyaret, restorasyon öncesi ve sonrasıyla kıyaslanamayacak kadar artmıştır.
           Ergan Dağına yapılacak tesisler kadar önemli olan tarihi mekânların restorasyonudur. Özellikle Kayak merkezine giden yolun üzerinde Kiy (Yaylabaşı) de bulunan “Pavlukien Manastırı ile Taşçı Hamamı’nın alt tarafında bulunan tarihi hamamların restorasyonu turizm ve tarihi aynı fotoğraf karesinde gösterecektir.
           Özellikle kent kırsalında restore edilmeyi bekleyen onlarca mimari eser var. Erzincan; Taşçı Hamamı ve vilayet binası ile bu işte tecrübe kazandı. Öyleyse devam edelim.
           (TOKİ),yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihi değerler için 2013 yılında 94 projeye kredi desteği sağlayacak. İşin güzel tarafı kredi sağlanacak iller arasında Erzincan’da var. Bu fırsatları değerlendirmeliyiz.
           ABDULLAH ÇİFTİ VE BURHAN İŞLEYEN
           Üç yılı aşkın süredir Erzincan’da görev yapan Vali Yardımcımız Sayın Abdullah Çiftçi Urfa’nın Suruç Kaymakamlığı’na, İl Müftümüz Sayın Burhan İşleyen ise Afyon’a atandı.
          Başarılar diliyoruz, ama üzüldük…
          Sıradan bürokrat değillerdi, samimiyetleri ile şehir insanıyla kısa sürede bütünleştiler ve öz verili çalışmalar ortaya koydular.
          Müftü Bey Erzincanlı, Abdullah Bey ise Batmanlı idi.
          Nereli olduğunuz önemli değil heyecan duyuyor, aidiyet hissediyorsanız ve değer katıyorsanız kentte size değer veriyor… Bir Şehirde kalkınma da ancak böyle bir ortamda oluyor.
          Yani onlar Erzincan’ı, Erzincan’da onları sevdi.
          Yolları açık ve aydınlık olsun.