Geçtiğimiz günlerde, Sayın Vali Süleyman Kahraman’ın başkanlığında oluşan heyet Konya şekeri ziyaret etti.
            Yerel basında yer alan haberlerde, ziyaretin amacının; özelleştirme kapsamında bulunan Erzincan Şeker Fabrikasının, Konya şeker örnek alınarak, Erzincan’da kamu idaresi öncülüğünde kurulacak, bir güç birliği tarafından alınması durumunda fabrikanın devamlılığını sürdürmesi için, neler yapılabileceğinin araştırılması olduğu ifade edildi.
            Bu konuda Konya şeker yöneticileri, Fiskobirlik temsilcileri ziyaret edilerek görüş alındığı ve Erzincan şeker fabrikasını ayakta tutmak, Erzincan ekonomisi ve ülke ekonomisi için yeni bir dinamizm çıkarmak konusunda destek verileceğinin anlaşıldığı belirtilmiş bulunuyor.
            Öncelikle, 10 yıldan fazla bir süredir, yetkili mercilerce özelleştirileceği açıklanan, ancak çeşitli nedenlerle özelleştirme olayı ertelenen, Erzincan şeker fabrikasının, Erzincanlılara mal edilmesi için, yeni bir hareket başlatan Vali Süleyman Kahraman’ı, bu konuda defalarca yazı yazmış bir gazeteci olarak tebrik etmek isteriz.
            Erzincan şeker fabrikasının, Erzincan’a kazandırılması ile ilgili yeni girişimlerin başladığı günümüzde, özelleştirmenin gündeme geldiği 2003 yılında yazdığım makaleyi aynen aşağıya alıyorum.
ON YIL ÖNCE YAZMIŞTIM
            “Erzincan şeker fabrikasının, kurulduğu 1956 yılından bu yana, Erzincan iline ve fabrika ekin alanı içinde bulunan, diğer komşu illerin, ilçelerin ekonomik hayatına çok büyük katkısının olduğu biliniyor. Fabrikanın ve sosyal tesislerinin, Erzincan’a olan katkısı ise, sadece ekonomik değildir. Şehrin sosyal ve kültürel hayatına, 30-40 yıl öncesinin koşullarında gerçekten çok olumlu katkıları olmuştur.”
            Ayrıca ilin tarım hayatı bakımından da şeker fabrikasının katkıları söz konusudur. Denilebilir ki, makineli tarıma geçişe şeker fabrikası öncülük etmiştir. Sayıları on binlerle ifade edilen pancar ekicisi çiftçi, bu gelişmelerden yararlanmıştır.
            Gerek pancar ekiminden geçimini sağlayan çiftçi sayısının fazlalığı ve gerekse, pancar üretiminden il ekonomisine girdi olan para miktarı, Erzincan’da pancar üretimi ve şeker fabrikasının nedenli önlemli olduğunu göstermeye yetmektedir. Kaldı ki olayın birde taşımayla ilgili boyutu bulunmaktadır. Pancarın üretim merkezlerinden fabrikaya taşınmasının, nakliye sektörüne katkısı söz konusudur.
            Ne var ki;  Kurulduğundan bu yana Erzincan iline her alanda fayda temin eden Erzincan şeker fabrikası, özelleştirme kapsamındadır. Yani, er veya geç özelleştirilecektir. Öyleyse, bu durumu şimdiden düşünmek ve gerekli önlemleri almaya çalışmakta yarar olacaktır. Daha önce özelleştirilen, Erzincan’ın en fazla istihdam kapasitesine sahip Sümerbank bez fabrikasının, kapanması, şeker fabrikasının geleceği içinde kuşku duymamıza neden olmaktadır. Zira görüldüğü gibi, Sümerbank fabrikası tamamen kapanmıştır. Oysa, özelleştirme sırasında; “özelleştirmenin amacının, işletmenin kapanması değil, daha verimli çalışması” olduğu ifade edilmişti. Ama, öyle olmadı.
            “Ekonomisi tarıma dayalı” kabul edilen Erzincan açısından, şeker fabrikasının önemi, kuşkusuz Sümerbank fabrikasından çok daha fazladır. O bakımdan bu “özelleştirme” olayı ile yakından ilgilenmeye, fabrikayı Erzincan’ın sahiplenmesinin yollarının araştırılmasına ihtiyaç olduğu kanaatındayız. Bu konuda ne gibi organizasyonların yapılabileceği üzerinde durulmalı, Erzincanlı iş adamlarıyla, ilgili teşekküllerle temaslar yapılmalıdır. İleriye yönelik hazırlıklara başlanmalıdır. Başlanmalıdır ki, özelleştirme gündeme geldiğinde, hazırlıklı bulunalım.