Çetin açıklamasında: “Her yıl 1 Aralık günü “Dünya AIDS Günü” olarak tespit edilmiştir. Bu gün ve devam eden haftada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. HIV/AIDS enfeksiyonu 1980' li yıllardan bu yana tüm dünyada din, dil, ırk, cins, ülke ayırımı yapmadan hızla yayılmaya devam ederek günümüzde dünya çapında bir salgın boyutuna ulaşmıştır. 1990'lı yılların | | | | | | başlarından beri bulaşma pek çok ülkede en sık korunmasız yapılan cinsel temasla ikinci sıklıkta da damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ile olmaktadır. HIV enfeksiyonu erişkinlerin yanında, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Aşısı bulunmamaktadır. Kullanılan ilaç tedavisi ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmıştır ancak hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır.
Bütün bu durumlar göz önüne alındığında, önlenebilir bir hastalık olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşlilik yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur.
AIDS, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2012 yılı raporuna göre; dünyada, 2012 yılı içinde 2 milyon kişinin HIV’e yakalandığı tahmin edilmektedir. Yine aynı raporda dünyada 35,3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 2012 yılı içinde 1,6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir.
Çetin, “Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkânlarının artmış olması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir, ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. 1985'den günümüze kadar, Sağlık Bakanlığına 2012 yılı Haziran ayı itibarı ile, toplam 6.802 HIV(+) kişi bildirimi yapılmıştır. Vakaların %70’ini erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 25-39 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakalarının %17,2’sı yabancı uyruklu kişilerdir. Ülkemizde bulaş en sık cinsel yolla olmakta (% 56) , ikinci sırada ise damar içi madde kullanımı (% 1,9) gelmektedir.
Birleşmiş Milletler bünyesindeki ve ayrıca uluslar arası kuruluşların da yer aldığı HIV-AIDS Birleşmiş Milletler Ortak Programı (Joint United Nations Programme on HIV- AIDS- UNAIDS) tarafından bu yıl 1 Aralık Dünya AIDS gününün ana teması; “Sıfır yeni vaka, sıfır ayrımcılık, sıfır AIDS’e bağlı ölüm” olarak seçilmiştir.
1 Aralık Dünya AIDS Günü’nün ülkemizde de etkili bir şekilde değerlendirilerek toplumsal duyarlılığın artırılması, halkımızın HIV/AIDS’in bulaşma yolları hakkında bilgilendirilmesi, HIV ile enfekte olmuş kişilere ayrımcılık yapılmaması, bu kişilerin hiçbir şekilde suçlanmaması, yargılanmaması ve toplumdan dışlanmaması konularını vurgulamak üzere, başta Bakanlığımız olmak üzere bütün kuruluşlara büyük görevler düşmektedir. 
Editör: Doğu Gazetesi