Kesimevinde, günde 250 büyükbaş 500 küçükbaş hayvan kesimi yapılabilecek.  18 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan kesim evi, Türkiye’de güneş enerjisiyle kendi enerjisini kendisi üretecek olan ilk kesim evi olma özelliği taşıyacak.

Kur’an tilavetiyle başlayan programda konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy; ‘’ Bugün burada mutlu bir gün yaşıyoruz. 24 Projemizden bir tanesinin daha hayata geçirilmesi için start veriyoruz. Cenabı Allah hayırlı uğurlu eylesin.3 buçuk yıldır bu projenin hayata geçirilmesi için elimizden gelen tüm çaba ve gayreti sarf ederek bugün bu aşamaya getirdik. Bu arsada kısmi olarak belediyenin hissesi vardı. Yaklaşık 36-40 dönümlük arazinin satın alınmasıyla işe başladık. Bu arazinin tamamını Erzincan Belediyesinin bünyesine geçirdik. 18 Bin metre kare alan üzerinde de bu tesisin yapılması için startı verdik. Burada önemli olan bu projeler hayata geçirilirken 2-3 tane yöntem var. Bunlardan bir tanesi belediye kendi bütçesiyle yapabilir veya yap-işlet-devret modeliyle ya da yap-işlet modeliyle yapılabilirdi. Ama biz belediyenin kasasından 1 kuruş çıkmadan bu projenin yapılmasıyla ilgili yap-işlet-devret modelinin seçerek projeyi ihale ettik ve alan firmamız bugün itibari ile projesinin startını verdi. Yaklaşık 1 yıl içerisinde bu proje hayata geçecek. Projenin mali bedeli 15 milyon 350 bin TL’ye mal olacak. 5 Bin metrekarelik bekleme alanları var. Tamamı 18 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Kesim evinde günde 250 büyükbaş 500 küçükbaş hayvan kesimi yapılabilecek. Ayrıca 10 adet soğuk hava deposu bulunacak. Bu projenin çok ayrı bir özelliği daha var. Enerjisini kendisi üretecek. Güneş enerjisiyle kendi enerjisini kendisi üretebilecek bir tesisi Türkiye’de kesim hanelerde ilk defa hayata geçirmiş olacağız. Erzincan’ımızda ki üreticilere böyle bir tesisi hizmete açmak bize çok büyük bir onur veriyor gurur veriyor. Her şey hijyen olacak her şey hemen hemen el değmeden olacak.  Bunun Erzincan’ımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’’ Açıklamasında bulundu.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincanlılar adına sevinç ve kıvanç duyduğunu belirterek yaptığı açıklamada; ‘’ Geçmişte hayvan pazarını ziyaret etiğimde, İbadethaneden satış yerine, kesimhaneden sosyal imkanların bulunduğu diğer yerlere kadar şikayet edilmeyen hiçbir kısmı kalmadı. Sabahın saat dördünde bir veteriner hekimimizi görevlendirdik oraya, her gün her pazarın açıldığı gün orada arkadaşımız çalışıyor. Peşinden Müftü hocamdan ibadethanenin işler hale getirilmesini rica ettik. İbadethanemizde çalışıyor hale geldi. Ancak yapısal bir arıza vardı. Artık bu gövdeye bu elbise olmuyordu. Geçici tedbirlerle de olmayacağı belliydi. Başkanımızın bu projesini heyecanla dinledik. Orayı işleten Ticaret Borsamızla da paylaştık. Yanında kesimhanenin olduğu, satış reyonlarının olduğu, misafirhanesine, konaklamasına, yemekhanesine kadar rütun sosyal imkanların bulunduğu bu çok güzel projenin hayata geçmesi için bugün burada bulunmaktan dolayı yaklaşık 450 bin küçükbaş hayvanı, 95 bin büyükbaş hayvanı hale hazırda beslemekte olan tüm Erzincanlı hemşerilerimiz adına sevinç duyuyoruz, kıvanç duyuyoruz. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.

Beybağı Mahallesi Yeni Çevreyolu kenarında yapılacak olan Kesimevi temel atma törenine Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Editör: Doğu Gazetesi