Erzincan Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekiplerinin geçtiğimiz yıl Erzincan-Erzurum karayolu üzerinde yaptığı çalışmalarda yurda yasa dışı yollarla girdiği tespit edilen yaklaşık 18 ton kaçak çay ele geçirildi. İnsan sağlığına zararlı olup olmadığının tespiti için, Trabzon ve Erzincan’daki laboratuarlarda alınan çay numuneleri analiz edilmiş, ele geçirilen 18 ton çayda küf ve mantar bulunduğu ve insan sağlığına zarar olduğu tespit edildi.
Piyasa değeri yaklaşık 1 milyon 500 bin TL değerinde olan 18 bin ton çay, mahkeme kararıyla kamyonlarla Erzincan Belediyesi’ne ait çöp depolama alanına getirildi. Burada yetkililerin nezaretinde benzin dökülerek yakılan çay imha edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, açıklamasında yakalanan kaçak çayların insan sağlığına zararlı olduğunun tespit edildiğinin altını çizerek, “2012 yılında yurda kaçak yollarla giren 18 ton çay, Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından yakalanmıştı. İl Müdürlüğümüz tarafından da hem Trabzon İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğüne, hem de Erzincan İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü'ne gönderilen numuneler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre insan gıdası tüketimine uygun olmadığı görülmüştür. Dolayısıyla bugün burada bu çayları yakarak imha edeceğiz. Yapılan analizlerde gördüğümüz kadarıyla bu çayların içerisinde küf ve mantar mikrobiyolojik olarak küf ve mantar olduğu tespit edilmiştir. İnsan gıdası olarak tüketimine uygun değildir” diye konuştu. 
Editör: Doğu Gazetesi