6 ve 11 Temmuz 2017 tarihlerinde Oğulveren Devlet Avlağı Küllüce ve Göktaş Köyleri mevkiinde Tercan İlçe Jandarma Komutanlığına gelen ihbar üzerine bölgeye giden Başgöze Jandarma Komutanlığı ekipleri ile birlikte yapılan denetim ve kontrollerde Diyarbakır İlinden gelen 5(beş) kişinin Yabani Orkide Yumrusu (Salep bitkisi) toplarken yakalanarak ilgililer hakkında tutanak tutuldu. Yakalanan  40 kg civarındaki yabani orkide yumrusu ekiplerce teslim alındı.

Biyoçeşitliliğe zarar vermekten ilgililere 2872 Sayılı Çevre Kanunun 20/k maddesi gereğince kişi başına 42.479,00TL olmak üzere toplam 212.395,00TL idari para cezası uygulanacak.

Erzincan Orman ve Su işleri Müdürü Uğur Önel konu ile ilgili açıklamasında; “Orkide bitkisi endemik bitki türlerinden olup toplanması ve ticareti konu edilmesi yasaktır. Teslim alınan orkide yumruları bilimsel araştırma ve inceleme yapılmak üzere Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ile Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmiştir” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi