Erzincan Milletvekilleri konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada; “    Tarımsal Desteklemelere İlişkin 05.11.2020 tarihli ve 3190 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Yürürlüğe Konulan 2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında uygulanmakta olan Düve Alım Desteği (Tebliğ No: 2020/32) kapsamında 07.12.2020  -  31.12.2020 tarihleri arasında 217 yetiştiricimiz geçerli müracaatta bulunmuştur.

Müracaat eden yetiştiricilerimizin müracaatları Bakanlığımız tarafından oluşturulmuş olan sisteme tüm bilgileri ile birlikte kaydedilmiştir. Ortaya çıkan ve geçerli tüm müracaatları kapsayan 217 yetiştiricinin bulunduğu icmal Hayvancılık Genel Müdürlüğümüze gönderilmiştir.

Yetiştiricilerimiz;

1-Gerçek veya tüzel kişiliğe sahip olması,

2-Yaşı,

3-Kadın veya erkek yetiştirici olması,

4-Engelli durumunun olup olmaması,

5-İşletmesinin bulunduğu yerin nüfus yoğunluğu,

6-Başvuru sahibinin işletme kayıtlılık durumu (yıl olarak),

7-Başvuru sahibinin hayvancılık konusundaki eğitim durumu,

8-Başvuru sahibinin hayvan varlığı,

9-Başvuru sahibinin yem bitkisi ekiliş alanı,

10-İşletmenin niteliği,

11-İşletmenin mülkiyet durumu,

12-İşletmenin aktif veya pasif olma durumu

13- Talep edilen hayvan ırkı’na göre bilgileri bakımından Bakanlığımız tarafından oluşturulan sistem üzerinden değerlendirilerek her bir yetiştirici yukarıdaki kriterlere göre puanlandırılmıştır.

Puanlandırma sonucunda Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün ilgili komisyonu tarafından; İllerin durumu ve proje bütçe imkânlarına göre yapılan değerlendirmede İlimizde 43 yetiştiricimizin bu desteklemeden faydalanmasını uygun bulmuş, onaylamış ve İl Müdürlüğümüze onaylanan listeyi göndermiştir. Bakanlığımız tarafından onaylanarak gönderilen yetiştirici isimlerinin yer aldığı (icmal-4) listesinde yer alan yetiştiricilerimize mevzuat gereği gerekli bildirimler yapılmıştır.

Müracaatı Bakanlığımız tarafından uygun görülerek onaylanan yetiştiricilerimizden mevzuat hükümlerine uygun alım yapmaları kaydıyla satın alım sonucu gerekli evraklarla İl/İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları halinde desteklemeden faydalandırılacaklardır.

Bakanlığımız yukarda izah edilmeye çalışılan şekilde hayvan alımı yapan yetiştiricilerimize gebe düve için hayvan başına üst limit fiyatı 14.000 TL’nin %40’ı 5.600 TL, boş düve için hayvan başına üst limit fiyatı 8.000 TL’nin %40’ı 3.200 TL. hibe desteklemesi yapacaktır. limizde Düve Alım Desteklemesi kapsamında 43 yetiştiricimizin; 321 adet gebe düve, 98 adet boş düve alımı Bakanlığımız tarafından uygun görülmüştür.

43 adet Yetiştiricilerimizden; 321 adet gebe düve satın almaları halinde 1.797.600,00 TL, 98 adet boş düve satın almaları halinde 313.600,00 TL,  Toplam; 2.111.200,00 TL hibe ödemesi gerçekleştirilecektir. Başvuru yapıp ta bakanlıkça onaylanmayan 173 üreticimize de temmuz ayından sonra hibe desteği sağlanacaktır. Tüm bu işlerde emekleri olan Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'ye, Erzincan Valimiz Sayın Mehmet Makas'a, İl Başkanımız Mehmet Cavit Şireci'ye, Tarım İl Müdürümüz Murat Şahin'e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Hep birlikte inandığımız yolda yürümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandılar.

Editör: Doğu Gazetesi