Meteoroloji İl Müdürü Yusuf Ziya Dağ yaptığı açıklamasın da; “ Erzincan Meteoroloji Müdürlüğü olarak, havalimanı meteoroloji ofisinde bizim temel vazifemiz yolcuların can ve mal güvenliğini sağlayıp hizmet standartlını en üst seviyede ilgili yerlere dağıtımını yapmak. Dörtlü vardiya sistemiyle 8 personel 7 gün 24 saat hizmet vermekte. Temel vazifemiz tatbiki güvenilir bir uçuş sağlamak. Uçağın Ankara’dan, İstanbul’dan veya herhangi bir şehirden kalkmasına 3 – 4 saat kala bizim burada arkadaşlarımızın hazırlamış oldukları taff dediğimiz dokuzar saatlik tahminlere planları bunlara göre yapıp rahat bir şekilde Erzincan Havalimanına inişlerini sağlamak.

Gerek ekonomik alanda gerek sosyal olarak insanlığın güvenirliği hissedebilmeleri için bir meteoroloji teşkilatına gerek duyuluyor. Bizler 24 saat boyunca bir vatandaşın ne şekilde, ne zaman yolculuk edebilmesi için pilotlarla istişare ederek çalışmalarımızı, meteorolojik hizmet ürünlerimizi ivedi ile hizmetlerine sunmaktayız. Erzincan’da havacıları en çok etkileyen sis, pus ve rüzgâr hadisesi Erzincan’ın topografyasından kaynaklanan ciddi rüzgarlar sıkıntı yaratıyor. Kuzey- Kuzeybatı rüzgârlar ya da havacılıkta kros rüzgar dediğimiz( yan rüzgar) rüzgarlara sebebiyet veriyor. Bu da uçakların sağlıklı bir şekilde iniş yapmalarına engel oluyor. Buraya kadar olan hava durumları türbülans, buzlanma ya da planlama yapacağı zaman uçak ağırlığı, yolcu sayısı gibi durumları bizlerden almış oldukları raporlar, rasatlar, tahminleri alarak buna göre sağlayıp Erzincan’a inişleri sağlıyorlar.

En çok yaşadığımız sis ve oraç hadise sisi, çünkü havacılıkta en çok sıkıntılı konu meteoroloji denilen kıstaslardır. Hava durumu, görüş mesafesi bu kıstasların altına düştüğünde mesela görüş mesafesi bin 500 altına düşmesi uçuşları olumsuz yönde etkiliyor. Bizim önceden vermiş olduğumuz tahminler neticesinde pilotlar planlamayı yaparak uçuşlarını gerçekleştiriyorlar. Çok olumsuz şartalar da uçuşlar birkaç saat ertelenir veya bazen de iptal edilebiliyor. Bizler burada ekibimizle hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi