Vatandaşlara diş konusunda önerilerde bulunan Diş Hekimi Çetin, 6 ayda bir diş kontrolünün yapılmasının altını çizerek vatandaşların doğru bildikleri yanlışlıklara değindi. Çetin; "Kış aylarında yaşadığımız hassasiyet dönemlerinde 2 etken ortaya çıkıyor. Birincisi diş eti ve diğeri de diş çürüklükleridir. Burada ki etken genel anlamda aynıdır. Hastanın dişine olan özeni göstermemesi ve hekimden bilgi alınmamasıdır.

Hastalarımızın bu konuda yanlış düşünceleri var diyen Çetin, en önemli hataları diş taşlarını temizletirsem daha çok sorun ortaya çıkar algısı. Diş taşlarının temizletilmesinde her herhangi bir kötü sonucu yoktur. Biz burada ki mevcut olan kötü durumu temizlemek için uğraşıyoruz. Hastada kötü durumu kabullendiği için ortaya çıkan yeni durumdan rahatsızlık hissedince daha kötü duruma geliyor. Hastalar özellikle diş fırçalamayı doğru yapmadıkları için bazı durumlar ortaya çıkıyor. Fırçalama yanlışlıklarından dolayı çürükler, diş eti kaybı hassasiyetine yol açıyor. Fırçalamada üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede ise aşağıdan yukarıya süpürme şeklinde sert olmayacak tarzda fırçalamak gerekiyor.

Özel bir durum yoksa bütün diş macunları hemen hemen aynı etkiyi gösteriyor. Dişeti ve kanama probleminiz varsa bununla ilgili hekiminizle görüşmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle hassasiyet diş eti problemlerinde oluyor. Diş eti problemleri de dişi temizlememesine bağlı olarak plak birikimi oluyor. Plak önce diş eti harabatine sebep oluyor, bu harabiyet ise diş kemiğine yansıyor, kemik erimesi oluyor. Kemik erimesi olduğundan geri dönüşümü olmadığından diş hiç çürümeden sallanmaya başlıyor. Diş kemiği erimesi geri dönüşümlü değildir. Diş ipi bu noktada önemlidir.

Diş fırçasının giremediği noktalarda diş ipi girer ve oradaki plak birikimini engeller. 6 ayda bir diş kontrolüne gidilmesi diş eti açısından birinci etken. İkinci etken diş fırçalaması çünkü hekim görmeden diş fırçalaması yaparsanız faydadan çok zarar görürsünüz. Sert fırçalarda dişler zarar görebilir” ifadelerine yer verdi.

Editör: Doğu Gazetesi