Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine Başbakanlığın koordinesinde Ukrayna'dan 25 Aralık 2015'ten itibaren getirilmeye başlanan Ahıska Türkü ailelerin altıncı ve son kafilesi, önceki akşam Türk Hava Yollarına ait uçak ile Erzincan Havalimanı'na ulaştı.

İlk grubunda 136, ikinci grubunda ise 165 olmak üzere 301 kişinin yer aldığı son kafileyle kente gelen Ahıskalılar, il protokolünce çiçeklerle karşılandıktan sonra kendilerine tahsis edilen evlerine yerleşti.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin Bayırbağ köyünde yaptırdığı dairelerin verilmesinin yanı sıra tüm ev eşyası devlet tarafından karşılanan bu ailelerin de ilçeye yerleşmesiyle, Ahıska Türklerinin büyük bölümünün öz vatan özlemi sona erdi.

Ahıska Türkleri artık vatan ve bayrak sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

- Göçün Üzümlü ayağı tamamlandı

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar ve beraberindekiler, evlerine yerleştirilen son kafiledeki Ahıska Türklerine ziyarette bulunarak, ailelerle bir süre sohbet etti.

Ziyaret sonrası açıklamada bulunan Uçar, göçün Üzümlü ayağının sona erdiğini söyledi.

Uçar, "2 yıl önce, Ukrayna'da sıkıntılı bölgede yaşayan halkımızdan, 677 aileden oluşan 3 bine yakınının, Erzincan'ın Üzümlü ve Bitlis'in Ahlat ilçelerine getirilme işlemleri başlamıştı. Allah'a binlerce şükür olsun ki halkımızın 2 yıllık göç süreci kazasız belasız sonlandı. Böylece bu vatanın evlerinden barklarından edilen öz evlatları, 73 yıl sonra vatanlarına kavuşmanın huzurunu yaşıyor." dedi.

Kente gelen son kafiledeki ailelere "hoş geldin" ziyaretinde bulunduklarını belirten Uçar, şunları kaydetti:

"Halkımız bundan sonra güzel şekilde burada yaşayacak. Vatanda olmanın, Türk bayrağı altında yaşamanın mutluluğunu duyacak. Çocuklarımız vatanında büyümenin mutluluğunu yaşayacak. Bundan sonra kendi vatanlarına hizmet edecekler. Bu da ayrı bir gurur kaynağı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

- "Vatanımıza geldik"

Son kafileyle gelen 3 çocuk babası Fazlı Ahmedova da "Vatanımıza ulaştık, akrabalarımızın yanına geldik, evimiz güzel. Bizi vatanımıza kavuşturduğu için Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz, her şeyimiz çok iyi." ifadelerini kullandı.

Fazlı Ahmedova'nın kızı Leyla Ahmedova ise yeni evlerini çok beğendiğini anlatarak, "Türkiye'ye savaştan geldik, vatanımıza geldik. Ayrı ayrı odalarımız var. Kardeşim kardeşimle yatacak, ben kendi odamda yatacağım. Bu iyiliği yaptıkları için herkese teşekkürler." dedi.

Editör: Doğu Gazetesi