Sivas-Erzincan hızlı tren yolu programda programa alındığını ve ödenek olduğunda hızlı bir şekilde yapıma başlanacağını belirten  AK Parti Erzincan Milletvekilleri yapıkları açıklamada; “Erzincan’ımızda özlemi duyulan ve heyecanla beklenen hızlı tren projesinde önemli bir mesafe kat edildiğini kıymetli hemşehrilerimizle paylaşmak istiyoruz.

Erzincan-Erzurum-Kars Hızlı Tren Hattı

Erzincan-Erzurum-Kars arasında yapılacak hızlı tren hattında 31.769.092.020 TL bedelle %55 fiziki ilerleme sağlanmıştır. Proje kapsamında Erzincan-Erzurum-Kars arasında 200 km hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu hattı yapılacak.  Proje ile Erzincan ilimiz Erzurum ve Kars illerine yüksek standartlı hızlı demiryolu ile bağlanmış olacaklar. Erzincan-Erzurum-Kars Hızlı Tren Hattı’nın tamamlanması ile Edirne’den Kars’a uzanan doğu-batı koridorumuz tamamlanacak. Böylece; Erzincan, Londra’dan Pekin’e ulaşan ipek demiryolunun önemli bir parçası haline gelecektir.

Erzincan-Erzurum hattımızın uzunluğu 173 kilometredir. Bu kesimin etüt proje hazırlama çalışmaları için 06.02.2018 tarihinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştı. Proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir. 1/2000 ölçekli proje çalışmaları ve sondaj çalışmaları devam etmektedir. %55 fiziki ilerleme sağlanmıştır.

Erzurum-Kars hattımızın uzunluğu 209 kilometredir. Bu kesiminde etüt proje hazırlama çalışmaları için 09.05.2018 tarihinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştı. Proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir. 1/2000 ölçekli proje çalışmaları ve sondaj çalışmaları devam etmektedir. %55 fiziki ilerleme sağlanmıştır. Proje hazırlama çalışmalarının 2021 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Erzincan-Trabzon Hızlı Tren Hattı

           Erzincan-Trabzon arasında yapılacak hızlı tren hattında 28.316.951.871 TL bedelle %20 fiziki ilerleme sağlanmıştır. Yine Erzincan-Trabzon arasında da 200 km hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu hattı yapılacak. Bu hattın tamamlanmasıyla Erzincanlı hemşehrilerimizi YHT yoluyla deniz ile buluşturmuş olacağız.

             Proje ile Trabzon ilimiz, Erzincan üzerinden ulusal demiryolu ağına yüksek standartlı hızlı demiryolu ile bağlanmış olacak.

Erzincan-Trabzon Demiryolu Etüt Projesi kapsamında 11.09.2018 tarihinde firma ile sözleşme imzalanmıştı. Sözleşme kapsamında güzergâh etüt çalışmalarına başlanıldı. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon güzergâhına ait 1/25.000’lik avan güzergâh etüt çalışmaları yapılmıştır.

            Bu sözleşme kapsamında İyidere Lojistik Merkezini ulusal demiryolu ağına bağlayacak olan ayrı bir koridor çalışmasına başlanıldı. Hem Trabzon ilini hem de İyidere (Rize) Lojistik Merkezini ulusal demiryolu ağına bağlayacak güzergâh demiryolu etüt çalışmaları halen devam ediyor. %20 fiziki ilerleme sağlanmıştır. Proje çalışmalarının 2022 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandılar.

Editör: Doğu Gazetesi