İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen, Erzincan ile Bingöl illerinde uygulanan Halk Elinde Islah Projelerin Yürütme Kurulu Toplantısına Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Naci Gün, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür V. İsmail Özgür İlhan​, Erzincan Damızlık Koyun- Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kenan Doğan, Bingöl Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ali Kaysadu, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Küçük Baş Hayvancılık Elde Islah Projesi Koordinatörü Serdar Yağcıve teknik personeller katıldı.

Toplantıda; proje liderinin hak edişe esas olacak yetiştirici listelerini İl Müdürlüklerine teslim tarihi, proje liderleri tarafından hazırlanan 2015 yılı hak edişe esas olacak taslak listesi, proje uygulamalarında sözleşmeli yetiştiricilerden ayrılması söz konusu olan ve proje liderinin teklifi ile ilave edilecek olan işletmelerinin durumları,  proje liderlerinin damızlık değer tespitine yönelik verilerinin ve proje teknik elemanlarının her bir işletmeye ait tutmuş olduğu kayıtların değerlendirilmesi konuları görüşüldü.

Toplantı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kenan Doğan, ıslah projesi ile Akkaraman Şavak koyun ırkının geliştirilmesi, süt veriminin arttırılması ve damızlık koç gibi projelerde verimi arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Doğan, önümüzde ki yıl 3 yeni proje ile Erzincan’a katma değer sağlayacaklarını ve bu tür çalışmalar yapılırken Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ile siyasilerin desteklerine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. 

Akkaraman koyun ırkı özellikleri

Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan yerli koyun ırkları arasında yer alır.

Genel olarak beyaz bir vücut yapısına sahip olan Akkaraman Koyunları, yüz bölgesinde siyah lekelere sahiptir. Akkaraman koyun ırkının bu denli yaygın olarak yetiştirilmesi, adaptasyon düzeyinin yüksek olması ve hastalıklara karşı dayanıklı olmasıyla doğrudan alakalıdır. Hastalıklara karşı oldukça yüksek dirence sahip olan akkaraman koyunları bu nedenle verimi yüksek bir ırk olarak bilinmektedir.

Editör: Doğu Gazetesi