Konuşmasını sürdüren Yrd. Doç. Dr. Didem Onk, “Ameliyata hazırlanan hastalar burada tarafımızdan değerlendiriliyor. Tüm cerrahi branşlar hastalarını bizlere yönlendiriyorlar. Bizler poliklinik esnasın da hastaların öz geçmişlerini ek bir hastalıklarının olup olmadıklarına o an herhangi bir enfeksiyon geçirip geçirmediklerine olacak olan cerrahini tipini de göz önüne alarak ameliyat öncesi hazırlıklar tarafımızdan yapılıyor.

Ameliyata uygun gördüğümüz hastaları ameliyat masalarında tekrar değerlendirdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Didem Onk, Bildiğiniz gibi ilk anestezi polikliniğinde ki muayene ve ameliyat tarihleri arasında birkaç gün geçiyor. Geçen süre içerisinde hastada geçirdiği her hangi bir enfeksiyon belirtisi var mı yada geçirdiği başka bir rahatsızlık, almaması gerek ilaç veya mut laka kullanması gereken ilacı kullanmama gibi bir durum var mı, açlık durumu, yeri geliyor sigara durumlarını değerlendirdiklerini belirtti.

Hastalarımızın ek hastalıklarını da göz önüne alarak olacak cerrahi süresini göz önüne alarak hastalarımızın anestezi tipini belirliyoruz. Anestezi tipi gerek rejnonel gerekse genel olabiliyor bu durum belirtmiş olduğum faktörlere göre olabiliyor. Genel anestezi bilindiği gibi cerrahi durumlar da hastalarımız genel de uyutuluyor, bu gerek damar yolu gerek se gaz yolu ile uygulanan ilaçlarla hastalarımız uyutuluyor.

Bölgesel anestezi dediğimiz anestezi ise lokal olabilir, blok tabir ettiğimiz blok teknikleri veya halk arasın da belden iğne yapıldı denilen teknikler olabilir. Bütün bunlar uygulandıktan sonra hastamız uyutuldu diyen Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Re animasyon Ana bilim dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Didem Onk, uyutulma süreci tamamlandıktan sonra cerrahi müdahale başlıyor dedi.

Cerrahi süreç içerisinde hastanın hayati bulgularını gösteren parametreleri normal düzeyde olması. Kısaca hastanın cerrahi müdahale sırasın da tüm vücut sağlık göstergelerinin normal düzeyde ilerlemesinin ve tamamen anestezi hekimi ve ekibinin kontrolü altındadır.

Cerrahi müdahale esnasında hastanın tüm değerlerinin normal düzeyde olmasını biz anestezi hekimi ve ekibi olarak bizle sağlıyoruz diyen Yrd. Doç. Dr. Didem Onk, Örneğin hastamızın bir kanaması varsa, cerrah kanama kontrolü yaparken bizlerde gerekli olan kan, ya da plazma dediğimiz ürünlerin hastaya transferini sağlıyoruz. Hastalarımızın tansiyon, vücut sıcaklığı, gerekirse ilaç sonrası takibi tamamen bizlerin kontrolü altın da dedi. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra cerrahi sağlıklı bir şekilde olduktan sonra eğer hastanın yoğun bakım ihtiyacı varsa, hastanın yoğun bakıma trans formu esnasın da da kendisine eşlik ediyoruz. Bu süreçte ki takip de bizler tarafın dan sağlanıyor.

Hastanın yoğun bakım ihtiyacı yoksa, durumu gayet stabil dediğimiz sağlıklı durumda ise hasta bir süre daha gözlem de tutuyoruz. Gözlem odasında ki takibi de normal seviyede ise hasta servise alınıyor.

Yoğun bakım ünitesinde ileri yaşam desteği gereken hastalarımızı da takip etmekteyiz. Şuan iki tanesi izolasyon ve enfeksiyon hastalıkları dahil olmak üzere toplam 14 yataklı yoğun bakım ünitemiz mevcut. Yoğun bakımda da günün 24 saati sürekli doktorumuz bulunuyor ve hastalarımızın takibini sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Doğu Gazetesi