29 Aralık Pazar günü saat 10.00’da başlayan kahvaltıya çevre illerden hemşerilerimizde katıldı. Uzun süre birbirini görmeyen hemşerilerimizin hasret giderdiği buluşmada Federasyon Başkanı Selahattin Ayvaz bir konuşma yaptı.  
Ayvaz konuşmasında: Erzincan’dan yüzlerce km uzakta bir araya gelmenin mutluluğu içinde hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Erzincan, birçoğumuzun gönlünde duygu ve anılarla hala canlı olarak yaşıyor. Doğal olarak az veya çok bizleri etkilemeye devam ediyor. Çocukluğumuzu, gençliğimizi orada yaşadık. Acı tatlı anılarımız var. Aramızda bulunan Refik ( Canay) amcamızın anlatımıyla “ Erzincan’a gideceğim. Dağdağanın dibinde dedemin mezarını ziyaret edeceğim” Her birimizin yüreğinde bir dağdağanın dibi gibi koparamadığımız bağlarımız var. Yıllarca başka şehirlerde yaşasak ta, bizleri buluşturan, bizlerin bir araya gelmesine vesile olan bu bağdır. Bu bağların çocuklarımızda, torunlarımızda da oluşmasını sağlayabilmeliyiz. Erzincan Dernekleri Federasyonu olarak en önemli amacımızı hemşerilerimizi bir araya getirmek olarak belirledik. Birbirimizle görüşmeyi, birbirimizden haberdar olmayı her şeyin önünde tutuyoruz. Sevincimizi, üzüntümüzü paylaşalım istiyoruz. Okulda yanında oturduğumuz, aynı mahallede top oynadığımız, aynı manileri dinlediğimiz arkadaşlarımızla bağlarımızı yeniden kuralım, güçlendirelim istiyoruz.
Onun için ortak özellikleri, ortak anıları olan hemşerilerimizi gruplar halinde Federasyonumuzda buluşturuyoruz. Bu toplantılara katılan hemşerilerimizden çoğu buradadır. Benzer toplantılar düzenlemeyi sürdüreceğiz. Sizlerden de bir araya gelmek isteyen dostlar varsa bize bildirmeniz yeterlidir. Salonumuzu sizlere tahsis ederek hemşerilerimize hizmet etmekten mutlu oluruz. Erzincanlı Hanımlar Komisyonumuz çalışmalarını sürdürüyor. Her ayın ilk Cumartesi günü toplanıyorlar. Bütün hanımları bekliyoruz. 15 günde bir “Erdef’te Hasbıhal” adıyla sohbet toplantıları düzenliyoruz. Daha çok hemşerimize ulaşmak için başta Ankara olmak üzere diğer illerdeki derneklerle istişare ediyoruz.
Derneklerimiz önemli kuruluşlarımızdır. Çok yararlı çalışmalar yürütüyorlar. Derneklerde görev alan arkadaşlarımızın birçoğu fedakâr insanlardır. Erzincan’a ve Erzincanlıya yararlı olmak dışında başka amaçları bulunmadığını düşünüyorum. Gurbette yaşayan yüz binlerce Erzincanlı var. Hala göç veren bir Erzincan var. Dolayısıyla Sivil Toplum Kuruluşları olarak bizlerin yapabileceği önemli çalışmalar bulunuyor. Siyasetçilerimiz, Bürokratlarımız, Aydınlarımız, İşadamlarımızla el birliği ile gerçekleşebilecek çalışmalarda tüm hemşerilerimizin desteği çok önemli. Buraya gelerek bu desteği vermeyi sürdürdüğünüz için hepinize teşekkür ediyorum”.Kahvaltı sonuna doğru Erzincanlı “Grup Eğin ”in çaldığı türkülerle salonu dolduran hemşerilerimiz coşku dolu anlar yaşadı ve halay çektiler.  
Editör: Doğu Gazetesi