Lokman Turan konu ile ilgili açıklamasında; “Tohum suyla, kitap kelimelerle, spor ise desteklerle büyür. Bir semt kulübü hayal edin. Sponsoru yok, geliri yok sadece ve sadece gençlere spor yaptırmak gibi kutsi bir amaç taşıyan başkanı, yöneticileri ve antrenörlerinin gayretleri ile ayakta durmaya çabalayan bir semt kulübü. Birde o kulübün ihtiyaçlarını düşünün, sporcuları için malzeme, deplasman için ulaşım, MÜSABAKA OYNAMAK İÇİN ve antrenman için saha…Bu liste uzar gider.

         Peki Anayasamızın 59.Maddesi’nde yer alan “Devlet sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder” hükmünü bir araç mahiyetiyle yerine getiren amatör spor kulüplerimize kim destek çıkacak?İşte mesele burada başlıyor. Devlet, vatandaşlarının en temel ihtiyaçlarını belediyeler aracılığı ile karşılar. Çevre düzenlemesi, bakım-onarım işlemleri, ulaşım hizmetleri gibi. Fakat herhangi birine belediyelerimizin acil hizmet planındaki sıralamayı sorsanız kimse ilk sıralara spora destek olunmasını koymaz.

         Demek ki problem burada ortaya çıkıyor. Hangi düşüncede olursak olalım, insan olarak önceliklerimiz farklı. Ne yazık ki biz spora hala uluslar arası ölçekte bakamıyoruz.

       5216 sayılı Belediyeler Kanunu’nda belediyelerimiz için, “Gerektiğinde amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapmak, malzeme vermek ve gerekli desteği sağlamak” ibaresi yer almıştır. ‘Bu ifade bizim ilimiz için havada kalmış bir cümle. Net olmak lazım. Bu ifade kimleri ilgilendiriyor ....

          Şimdi düşünün bir semt kulübünde spor yapan genç yetenekler var. Bir yandan hayat koşulları, bir yandan kulübün kısıtlı imkanları derken bu genç yeteneklerimiz hiçbir destek, katkı göremedikleri için sporu bırakma noktasına geliyorlar. Söz konusu kanun hükmüne göre bu koşullarda Belediyelerimizin nakdi yardımı, malzeme yardımını gerekli olarak görmesi gerekiyor.

          Mutlak suretle tüm kamuoyunun katılacaği bir çalıştay düzenlenerek, spora katkı verecek  katkıyı alacak olanlar bir araya getirilmelidir. Özellikle çalıştaya davet edilecek kişiler bu işin mutfağında olan başkan ve yöneticilerden oluşursa daha da güzel olur. Bu konuyla ilgili olarakda ilimizde bulunan tüm mülki amirleri sporcu ve spor alanlarının iyileştirilmesi hususunda ilgilenmelerini rica ediyorum” dedi. 

Editör: Doğu Gazetesi