“GERİ KALMIŞLIK TABİRİNİ BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE KULLANMAYACAĞIZ”

“GAYRİ SAFİ HASILA 12,9 DU. BUGÜN 25’İ GEÇMİŞ DURUMDA”

 

“ERZİNCAN 6. BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANACAK”

 

 

 Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Erzincan'a gelen Bakan Elvan, Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, 3. Ordu Komutanlığı ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulundu. Yatırımcı iş adamları ile bir araya gelen bakan Elvan, 6. bölge teşvikleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Bakan Elvan’ı Valilik önünde Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri karşıladı.

Bakan Elvan İlk olarak Erzincan Valiliği’ni ziyaret ederek, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Bakan Elvan, Vali Ali Arslantaş ile görüşmesinin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.               

Cazibe Merkezleri Programı'nın Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da yapılan açıklamayla başlatıldığını anımsatan Elvan; "Cazibe Merkezleri Programı için beklentimizin oldukça üzerinde bir taleple karşılaştık. Dün itibarıyla 23 milyar lira tutarında bir talep geldi. Toplam proje tutarı 23 milyar liraya ulaştı." dedi.      

Bakan Elvan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Cazibe Merkezi programı bu toprakların bir evladı olan sizlerin arasından çıkan Erzincan’ı adeta ikinci bir yürek gibi üzerinde taşıyan Başbakanımız Binali Yıldırım’ın, Diyarbakır’da yapmış olduğu açıklama ile bu programı başlattık. Başbakanımızın talimatıyla Kalkınma bakanlığımız gerekli çalışmaları yaptı. Bu çerçevede 23 ilimizi kapsayan cazibe merkezi programı için tanıtım toplantılarımızı başlattık. Tabii bu programı hazırlarken sivil toplum kuruluşlarımızla, iş dünyamızla valilerimizle ve toplumun değişik kesimlerinden olan yatırımla ilgili şirketlerle ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdik. Hem ilimizin hangi alanda üstünlüğü olduğunu, rekabet güçlerinin neler olduğunu ortaya koymaya çalıştık ve bu çerçevede de programımızı başlattık. Beklentimizin oldukça üstünde bir taleple karşılaştığımızı buradan ifade etmek istiyorum. Dün itibariyle 23 milyar lira tutarında bir talep geldiğini ifade etmek istiyorum.

“23 MİLYAR LİRAYA ULAŞTIK”

Toplam proje tutarı 23 milyar liraya ulaştı. Ön talepleri almıştık. Ön taleplerinde 21 milyar liralık bir talep söz konusuydu. Remi talepleri de 20 gün önce almaya başladık. Bugün itibariyle 23 milyar liraya ulaştık. Bu bizim beklentimizin oldukça üzerinde. Şunu da memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Artık Doğu Anadolu bölgemizde, Güney Doğu Anadolu bölgemizde gündemin en öncelikli maddesi Cazibe Merkezi programı. Nereye gitsek cazibe merkezi programı konuşuluyor. Tartışılıyor. Yatırımcılarımızın, iş dünyasının büyük bir ilgisi var. buda bizleri ziyadesiyle memnun etti. Başbakanımıza böyle bir programı başlatmasından dolayı teşekkür etmek istiyorum.

 “GERİ KALMIŞLIK TABİRİNİ BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE KULLANMAYACAĞIZ”

Erzincan ilimize gelince Erzincan ilimiz kavşak noktası olmasıyla, İpek yolu güzergahında olması hüviyetiyle, tarihiyle, kültürüyle, önemli bir doğal cazibe merkezimiz. Bu merkezimiz doğal cazibe merkezi olması bir çok açıdan özellikle yatırımcılar açısından çok önem arz eden bir husus. Biliyorsunuz Erzincan Doğu Anadolu bölgesinin yukarı Fırat havzasında yer almaktadır. Karadeniz’in, Doğu Anadolu’nun, İç Anadolu bölgesinin kavşak noktasında olan bir ilimiz. Dolayısıyla şuan itibariyle de baktığımızda yatırımcılarımız için, iş dünyamız için Erzincan ilimizin cazibe merkezi programı kapsamında oldukça talep gören ve yatırım yapmak isteyen yatırımcımız olduğunu görüyoruz. Biz şunu arzu ediyoruz. Artık Doğu Anadolu bölgesinde geri kalmışlık tabirini bundan sonraki süreçte kullanmayacağız. Bunu tamamıyle ortadan kaldıracağız. Geri kalmış iller gelişmiş iller gibi bir tabir bizim artık lügatımızdan çıkacak. Biz bu programın son derece başarılı olacağına inanıyoruz. Bu program ile Erzincan’ımızın şahlanacağına, ayağı kalkacağına inanıyoruz. Tüm renkleriyle beraber bu canlılığın bu bölgede yaşanacağına inanıyoruz. Sadece elbette Erzincan ilimiz değil çevre illerimizde de çok sayıda yatırımcımız, iş dünyamız yatırım yapmak istediklerini ifade ettiler. Buda bizler açısından son derece memnuniyet verici bir hadise.

 

“ERZİNCAN BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

 

Erzincan ilimiz yine Urartu medeniyetinden günümüze ulaşabilen en eski Urartu şehri olan Altıntepe Erzincan’ımıza sadece 15 kilometre mesafede. Diğer taraftan mesleği terzilik olduğu için Terzibaba adıyla anılan Muhammed Vehbi Hazretlerinin türbesi inanç merkezi olması açısından da önemli bir noktadır diye düşünüyorum. Anadolu tarihimizin en eski ve tabii kalelerinden olan Kemah Kalesi, Sultan Melik Türbesi, 14. YY eseri olan Gülabibey Camii, Tercan’da yer alan Mama Hatun türbesi ve Abrenk kilisesi şehrin önemli tarihi ve kültürel mirasları arasında yer alıyor. Yine çağlayanda bulunan Girlevik Şelalesi, Ergan Dağı, Kemaliye Karanlık Kanyonu, Türkiye’nin en yüksek krater göllerinden olan Aygır gölü ve rafting imkanı sunan Karasu ırmağı Erzincan’ın önde gelen doğal güzellikleri arasında. Bunları niye söylüyorum. Gerçekten bu kadar çok tarihi ve kültürel mirasa sahip Erzincan’ımızın büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etmek için söylüyorum.

 

“GAYRİ SAFİ HASILA 12,9 DU. BUGÜN 25’İ GEÇMİŞ DURUMDA”

 

Bunun uygulamadaki boyutuna baktığımızda ilimizde toplan spor kulübü adedinin 62 olduğunu biliyorum. 42 spor dalında da faaliyet gösterdiklerini arkadaşlarımız ifade ettiler. Sadece spor değil, dağcılık, kayak, kano, rafting gibi bir çok alanda Erzincan ilimizin çok önemli bir potansiyeli var ve bu potansiyelini inşallah hep birlikte iş dünyamızla birlikte, kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte, Valimiz, Milletvekillerimizle birlikte harekete geçireceğiz. İlimizin kalkınması gelişmesi için her türlü çabayı hep beraber el ele omuz omuza gerçekleştireceğiz. İmalat sanayine baktığımızda yine imalat sanayinde Erzincan’ın gıda ürünleri, ağaç ürünleri, metal eşya ve madencilik alanında çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Altın, bakır, krom, demir, manganez madenlerimiz yine Erzincan ili sınırları içinde çıkarıldığını görüyoruz. Bu önemli bir potansiyel. Erzincan için, sadece Erzincan için değil Türkiye için önemli bir potansiyel. Yine perlit, tuğla, kiremit gibi endüstriyel ham maddeler alanında da Erzincan’ımızın ön planda olduğunu görüyoruz. İşte Erzincan’ın bu potansiyeli son 14-15 yıllık süreçte özellikle sayın Başbakanımızın ulaştırma Bakanlığı döneminde, hem de Başbakanlığı döneminde onun da çok ciddi gayretleriyle önemli bir gelişme sağlandığını ifade edebilirim. 2004 yılında imalat sanayinin gayri safi hasıla yurt içinde ki payı Erzincan’da yüzde 12,9 du. Bugün bu rakam yüzde 25’i geçmiş durumda. Dolayısıyla bu Erzincan’ın potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gerçekten üzerine eğildiği çaba sarf edildiği taktir de Erzincan’ın bu bölgenin en önemli cazibe merkezlerinden biri olacağının göstergesi diye düşünüyorum.   

 

“6. BÖLGE TEŞVİKLERİNDEN YARARLANACAK”

Erzincan ilimiz Teşvik açısından 4. Bölge kapsamında idi. Ancak yapmış olduğumuz yeni bir düzenleme ile Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımız 6. Bölge teşviklerinden yararlanacak. Bunun anlamı nedir. Artık sigorta işçi payı devlet tarafından ödenecek. Sigorta primi işveren payı devlet tarafından ödenecek. Yine gelir vergisi stopajı devlet tarafından ödenecek. Bu çok önemli bir imkan. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Bakan Elvan Valilik ziyaretinin akabinde 3. Ordu ve Erzincan Belediyesi ziyaret etti. Bakan Elvan son olarak yatırımcı iş adamları ile yapılan toplantının ardından akşam saatlerinde Erzurum’a gitmek üzere yola çıktı. 

Editör: Doğu Gazetesi