Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtimiz günlerde AK Parti Genel Başkanlığı'nı ve Başbakanlığı bırakmasının ardından yeni başbakan kim olacak? sorusu böylelikle yanıt bulmuş oldu. AK Parti milletvekilleri arasında gerçekleştirilen temayül yoklamaları sorasında, gerçekleştirdiği dev projelerle tanınan Binali Yıldırım'ın ismi öne çıkmaya başlamıştı. MKYK toplantısı sonrasında tek aday gösterilen Binali Yıldırım, 22 Mayıs Pazar günü yapılan kongrede sonrasında AK Parti'nin Genel Başkanı seçildi. Daha önce 64. hükümette Ulaştırma Bakanılığı görevini üstelenen Binali Yıldırım, çalışkan kimliği ile tanınıyor. Yıldırım uzun süre yürüttüğü bakanlık görevinde gerçekleştirdiği projeler ile de kabinenin öne çıkan isimleri arasında yer alıyordu. Peki, Binali Yıldırım Kimdir?  Binali Yıldırım nereli, hayatı ve biyografisi ile ilgili detaylar haberimizde.

Binali Yıldırım’ın siyasi hayatı

Binali Yıldırım; 20 Aralık 1955'te Erzincan Refahiye doğumludur. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesini bitirmiştir. Daha sonra Yüksek lisansını aynı fakültede tamamlamış, ardından da Dünya Denizcilik Üniversitesi (World Maritime University)'de ihtisas eğitimi aldıktan sonra, İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Camialtı Tersanesi ve Gemi Sanayii Genel Müdürlüğünde mühendislik ve çeşitli kademelerde yöneticilik yapmıştır. Binali YILDIRIM, İstanbul Deniz Otobüsleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuş metropol İstanbul'un toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza atmıştır. 1999'da Uluslararası "SKAL" kalite ödülünü alan Binali YILDIRIM, aynı zamanda da Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyesidir. Dünya Denizcilik Üniversitesi (WMU) Yönetim Kurulu üyesidir.

Binali Yıldırım’ın biyografisi ve siyasi yaşamı

Binali Yıldırım, 22. Dönemde İstanbul, 23. Dönemde Erzincan, 24. ve 26. Dönemlerde de İzmir Milletvekilliğinde bulunmuştur. Binali Yıldırım 58, 59 ve 60. Hükümetlerde Ulaştırma Bakanlığı yapmış ve 61. Hükümette yeniden Ulaştırma Bakanı olmuştur.2015 yılı erken seçimleri sonrasında kurulan 64. Hükümet'te tekrar Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na getirilmiştir. Yıldırım, İyi düzeyde İngilizce ve Fransızca bilen, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Binali yıldırım AK Parti'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde bin 405 oy alarak AK Parti'nin yeni genel başkanı seçildi. 64. Hükümette Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Binali Yıldırım Ahmet Davutoğlu'nun görevini bırakması sonrasında yeni genel başkan seçimleri için MKYK tarafından tek aday olarak gösterilmişti.

AK Parti, 2. Olağanüstü Büyük Kongresi 22 Mayıs Pazar günü Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı. Salona partide genel başkanlık yapmış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 3. genel başkan adayı Binali Yıldırım'ın fotoğrafları ile kongrenin ana teması olan "Kutlu yürüyüşe devam" ve "Durmadan 100 yıla", "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" yazılı pankartlar asıldı. Kongrede tek aday olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Binali Yıldırım saat 10.40 sıralarında sivil plakalı makam aracıyla kongre salonuna geldi. Bakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım salondaki platformdan delegeleri selamladı ve partililere karanfil dağıttı. Partililerin sevgi gösterisinde bulunduğu Yıldırım çifti, selfie isteyenlerin teklifini de geri çevirmedi. Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte partilileri selamladı.

 

Başbakan adayı binali yıldırımın eşi kimdir?

Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım; Erzincan Refahiye'nin Kayı Köyü doğumludur. Semiha Yıldırım emekli öğretmendir ve iki oğlu bir kızı vardır. Çocuklarının isimleri; Erkan Yıldırım, Ahmet Yıldırım ve bir kızı Büşra Yıldırım. AK Parti'nin aktif kadınları arasında yer alan Semiha Yıldırım, özellikle sosyal sorumluluk projelerinde görevler alıyor. Semiha Yıldırım en son 17 Mayıs'ta düzenlenen "Gönül Dağı Projesi"nin tanıtımında yer almıştı. 

 

Editör: Doğu Gazetesi