Bilim ve sanat merkezinde üstün zekâlı öğrenciler eserlerini oluşturma imkânı buluyor. Bu eserlerle öğrenciler ulusal bazda birçok başarı elde ederek Erzincan’a büyük katkı sağlıyorlar. Yaklaşık olarak 60 üstün yetenekli öğrencinin eğitim gördüğü bilim ve Sanat Merkezinde pandomima, resim, müzik, ebru ve çini işleme gibi birçok alanda çalışmalar yapılıyor.
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Bilim Sanat Merkezi Müdür Vekili A. Sedat Aykal; “Kurumumuz 2009 da faaliyete geçti. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından üstün zekâlı öğrenciler hocaları tarafından tespit edilerek kurumumuza yönlendiriliyor. Merkezimizde birçok alanda ulusal başarı kazanan öğrenciler bulunuyor. Öğrencilerin tespiti konusun da bizim hiçbir müdahalemiz olmuyor öğrencilerimiz eğitim gördükleri okullardan öğretmenleri tarafınca seçiliyor. Tespit edilen öğrenciler rehberlik danışma merkezinde bir sınava tabi tutuluyorlar ve burada üstün yetenekli olup olmadığı tespit ediliyor. Bu yıl zihinsel üstün yeteneklilerin yanında resim ve müzik alanı da üstün yetenekli olan öğrencilerimiz de burada olacaklar.
Seçilen öğrencilerimiz ilk uyum gurubu içerisinde değerlendiriliyor ve belli bir adaptasyon süreci geçirdikten sonra eğitim almaya başlıyorlar. Uyum gurubundan sonra destek eğitimi alıyorlar öğrencilerimize bütün branşlarda meslek eğitimi vermeye çalışıyoruz. Destek eğitimi tamamlandıktan sonra bireysel yetenekleri fark ettirme süreci başlıyor burada kendi seçtikleri dersler ve bizim tavsiyede bulunduğumuz onların yeteneklerini daha da çok ön plana çıkaracağı dersleri seçmelerinde yardımcı oluyoruz.
Çocuklarımız dördüncü sınıf seviyesinde tespitleri yapılıp buraya geliyorlar bilim sanat merkezine kayıtlarını yaptırıyorlar bunlar üniversiteye gidene kadar burada eğitim almaya devam ediyorlar. Öğrencilerimiz genellikle fen lisesi tarzı okulları tercih ediyorlar.
Kurumumuz bünyesin de AR-GE birimi mevcut ve araştırma geliştirme çalışmaları yapan bir ekibimiz var. Erzincan eğitimine özellikle üstün yetenekli çokçuklarımıza hangi alan da katkı sağlayabileceğimize kafa yorup gerek ülke genelinde gerek uluslar arası alanda buna katkı sağlamaya çalışıyoruz.
Ülke genelin de 60 tane bilim sanat merkezi var ve Erzincan bunlardan bir tanesi. Başka illere giden öğrencilerimiz buradaki kayıtlarını alıp gittiği şehirde eğitimlerini sürdürebilme imkânı bulabiliyor.
Eğitimi tamamladıktan sonra öğretmelerinin gözetimin de projeye yönelik çalışmalara geçiyorlar. Kurumumuz 2009 da açıldığı için şuan kurumumuzda proje kapsamında belli bir öğrencimiz yok önümüzdeki yıl artık proje aşamasına geçmeyi amaçlıyoruz. Asıl çalışmalarımızın meyvelerini o zaman toplayacağız.
Öğrencilerin yaptığı çalışmaları ulusal bazda programlara gönderiyoruz. SEPTO dediğimiz sergilere geçen yıl drama, pandomima, resim ve müzik alanında projeler gönderdik. Orada projelerimiz finale kalmayı başardı fakat maddi imkânları yetersiz olması ve ailelerin destek vermemeleri nedeniyle katılamadık. Katıldığımız projelere de sponsor desteği sayesinde katılabildik.. Çok değerli eserlerimiz var fakat dediğim gibi maddi imkânsızlıklar nedeniyle projelerimizi değerlendiremiyoruz.
Bir de bu tarz etkinlikler Erzincan’a uzak illerde  yapıldığı için ulaşım bize büyük bir engel oluşturuyor. Bundan dolayı sponsor arayışlarımız oluyor bunu da her zaman gerçekleştiremiyoruz. Velilerimiz kendi çabalarıyla öğrencinin gidiş geliş ücretlerini karşılayabiliyorlar buda tabi her zaman mümkün olmuyor.
Merkezimizde oldukça gelişmiş bir teleskopumuz mevcut. Bununla birlikte öğrencilerimizin gök cisimlerine ilgileri oldukça fazla birkaç sefer esentepede, okul bahçemiz de yanlarında gelen velilerimizle birlikte uzay cisimlerini inceledik. Haftada bir kez teleskopla gözlem yapma imkânımız oluyor. Yaptığımız çalışmaların birçoğuna öğrenci velilerimizi de davet ediyoruz. Ebru ve çinicilik faaliyetleri de velilerimiz ve öğrencilerimiz sayesinde oldukça keyifli bir hal alıyor.
Ortaya çıkan ürünleri yılsonuna Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte düzenlediğimiz bilim şenliğinde sergiliyoruz” dedi. 
Editör: Doğu Gazetesi