Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent sunumunda üniversitenin mevcut durumundan, Türkiye’de yeni kurulan üniversiteler ve dünya üniversiteleri arasındaki yerinden, üniversiteyi daha ileri noktalara taşımak için hangi adımları atacaklarından, ihtisaslaşma ve sağlık alanındaki çalışmalardan bahsetti.

Birlik Vakfı Erzincan Şubesi yöneticilerine ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Akın Levent, üniversite olma yolundaki sürecin 1976 yılında Erzincan Meslek Yüksekokulu ve Eğitim Enstitüsüyle başladığını, Atatürk Üniversitesi’ne bağlandıktan sonra 1987 yılında Hukuk Fakültesinin açıldığını, Eğitim Yüksekokulunun 1992 yılında fakülteye dönüştürüldüğünü, 5467 sayılı kanunla 2006 yılı Mart ayında Erzincan Üniversitesi’nin kurularak, 2018 yılında isminin Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak değiştirildiğini belirterek; “Üniversitemiz 11 fakülte, 3 enstitü, 12 meslek yüksekokulu, 15 araştırma merkezi ve 11 tane de koordinatörlükten oluşmaktadır. Üniversitemizin öğrenci sayısı şu an 23 bin 262’dir”dedi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde 1050 öğretim üyesi, 540 idari personel olmak üzere 1600 civarında bir kadro bulunduğunu; il merkezinde 8, ilçelerde 7 adet olmak üzere toplam 15 yerleşkeye sahip olduğunu ifade eden Levent, yerleşke sayısının azaltılarak personel ve öğretim elemanı açısından çekilen sıkıntının hafiflemesini arzuladıklarını, bugün bunun mümkün görünmediğini de ifade etti.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin dünyadaki 25 bin üniversite içinde 2 bin 469’uncu, Türkiye’deki 207 üniversite içinde 99., 176 devlet üniversitesi içinde 81., 2000’den sonra kurulan 95 üniversite arasında ise 37. sırada yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Akın Levent, 81 ildeki üniversiteler arasında 2023’te 55-50 arasına, 2028 yılında 50-45 arasına, 2033’tede de 45-35 arasında olmayı; yeni kurulan üniversiteler arasında ise 37. sıradan kısa vadede 25-15 aralığında, uzun vadede ise 10-5 aralığında, dünya üniversiteleri sıralamasında da kısa vadede 2000-1500 aralığında, uzun vadede ise 1000-750 gibi bir sıralamada olmayı arzuladıklarını belirtti.

4 tane Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) bulunduğunu da açıklayan Prof. Dr. Levent, “Bilimsel Yayın Teşvik Projesi, Yurtdışı Akademik Kariyer Destek Programı, Akademik Performans Değerlendirme Programı ve Bilim, Kültür, Spor ve Sanat Etkinliklerini Destekleme Programı projeleriyle Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin tanınırlığını arttırmaya gayret edeceğiz” dedi.

YÖK’ün üniversitelerden ihtisaslaşma alanlarını belirlemelerini istediğini söyleyen Rektör Akın Levent, “Olması gereken de bu aslında. Her üniversitenin her alanda önde olması mümkün değil. Bizler Erzincan’ın iki tane ihtisaslaşma alanını tespit ettik. Belki ilerde bu 3 ya da 4’de çıkabilir ama şimdilik iki alana yoğunlaştık. Birincisi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler. İkincisi de Optoelektronik ve Fotonik Malzemeler alanı. Her ikisinde de oldukça etkin ve yetkin bir kadroya ve yapıya sahibiz. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında 21 öğretim elemanımız, 83 lisansüstü öğrencimiz var. Bu alandaki yayın sayımız 347’dir. Yine bu alanda 5 tanesi TÜBİTAK projesi olmak üzere toplam 21 proje üretildi. Tıbbi Aromatik Bitkiler alanını seçmemizin sebebini Erzincan bitki florası açısından nadir yerlerden biri. Bu bitki florasından çıkacak ekstreleri Türkiye hep yurtdışından alıyor. Bu ekstreleri biz burada elde edip sanayiyle ortak çalışmalarla ülke ekonomisine, ilimizin, bölgemizin ekonomisine katkıda bulunmayı düşünüyoruz. Ve bu sayede de hem yayın olarak, hem de ekonomik olarak üniversite ve ilimize katkı vermeyi düşünüyoruz. Optoelektronik ve Fotonik Malzemeler konusunda da gene 25 öğretim elemanı, 48 lisansüstü öğrencimiz ve 512 yayınımız var. Güneş pili veya füze başlıklarında kullanılan bir takım teknolojik malzemenin patentini almayı, araştırmaların yapılmasını hedefliyoruz. Şimdiye kadar bu alanda 4’ü TÜBİTAK projesi olmak üzere 82 proje üretilmiş durumda. Bu alanın öncelikli olarak desteklenmesiyle de ülkemize yararlı stratejik malzemelerin üretimini sağlamayı hedefliyoruz. Bu iki ihtisaslaşma alanımızdan birisine YÖK destek veriyor. YÖK destek vermese de biz gücümüzün yettiği oranda, bu konuların üzerine gitmek, çalışmalarımızı sürdürmek, devam ettirmek istiyoruz. Bu projelerden bir tanesine patent çıkarıldı. Bu tabloya baktığımız zaman biz bu alanda hakikaten iyi bir noktadayız” dedi. Üniversite bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi açıldığını söyleyen Levent, üniversiteye kaynak oluşturma maksatlı 10 mw gücünde güneş enerji santrali projesi hazırladıklarını, güneş enerji santralini faaliyete geçirebilirlerse, yılda 15 milyon lira civarında bir kaynak oluşturmuş olacaklarını da dile getirdi.

Sunumunda üniversite vakfının çok güçlü bir yapıya ulaştığını da belirten Rektör Akın Levent, İstanbul’dan 22, Erzincan’dan 14 kişi olmak üzere toplam 36 üyesi bulunduğunu, mütevelli heyeti ve çok değerli üyeleri ile projelerin hayata geçirilmesinde destek alabileceklerine inandıklarını, kalıcı çözümler üretmeyi arzuladıklarını söyledi.

Üniversitenin sağlık alanında Erzincan’a katkıları konusuna da değinen Prof. Dr. Levent, üniversiteyle Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde öğretim üyesi kadrosuyla bir hizmet vermeye çalıştıklarını belirterek; Erzincan’daki yoğunluğun Devlet Hastahanesi yerine yapılacak 500 yataklı binayla 1000 yatağın üzerine çıkılarak belli oranda yatak probleminin çözülebileceğini vurguladı. “Tam teşekküllü bir Üniversite Hastanesinde 220 ila 250 arasında bir öğretim üyesi olması gerekiyor. Bizim de bunu hedeflememiz gerekiyor. Bunun üzerinde yoğun çalışmalar yapmaktayız. Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp, Geçişimsel Radyoloji Bölümü, Böbrek Nakil Ünitesi, Karaciğer Nakil Ünitesi, Tüp Bebek Ünitesi, Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve dâhiliyedeki yan dalların mutlak surette olması lazım. Bunları oluşturarak daha iyi bir hizmet vermeyi planlıyoruz” dedi.

Sunumda EBYÜ’nin Kamu-Sanayi işbirliği (KÜSİ) çerçevesinde kamuyla 4 protokol, Organize Sanayi Bölgesindeki çeşitli fabrika ve işyeriyle 8 protokol imzaladıklarını depreme dayanıklı kolon üretimi konusunda önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, “Sanayinin az olmasını hep dezavantaj gibi görüyoruz ama aslında sanayinin üzerine konulacak şeylerle daha fazla katkı getireceğine inanıyorum” dedi. 2020 yılı için Türkiye’de alınacak 2 bin Doktora öğrencisi için Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’ne 11 kontenjan ayrıldığını, bunun üniversite için çok kıymetli bir başarı olduğunu vurgulayan Rektör Levent Akın, “Buluşmamıza vesile olması münasebetiyle Birlik Vakfı Erzincan Şubesi yönetimine ve katılımcılara tekrar teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.

 

Editör: Doğu Gazetesi