Yaklaşık 20 yıldır Erzincan’da bulunan Prof. Ali Kandemir, bitkiler üzerinde çalışmalar yaparak sadece Erzincan’da yetişen ve ilin sahip olduğu yaklaşık 2500 çeşitten oluşan bitkileri tahrip etmeden yararlanma yollarını geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

20 yıl önce Erzincan’da göreve başlamış olmasının hayatının dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Kandemir: “Enerjim ve zamanım imkân verdiği sürece Erzincan bitkilerinin peşinden koşmaya devam edeceğim” dedi.

Kandemir, ilk geldiği ve karşılaştığı farklı bitkiler karşısında çok heyecanlandığını ve bitki tutkusunun ne anlama geldiğini o zamanlarda anladığını ifade ederek: “Bitki bilimci olarak yaklaşık 20 yıl önce Erzincan’a geldim ve üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Gelişimin ilk günlerinde yörede daha önce çalıştığım yerlerden çok farklı bitki çeşitleriyle karşılaştığımdaki heyecanımı tarif edemem. Her bir dağın yamacında, ormanında ve vadisinde birbirinden ilginç ve nadir bitkilerle karşılaşınca bu heyecanım hiç azalmadan her geçen gün artarak devam etti.” dedi.

Ali Kandemir: “Cüneyt Arkın’ın ilk seyrettiğimde çok anlamsız olduğunu düşündüğüm “Ala Geyik” filmindeki tutkusunun ne anlama geldiğini Erzincan bitkileri ile karşılaştığımda daha iyi anlamış oldum.  Yirmi yıl boyunca dağ-tepe, gece-gündüz demeden Çayırlı Yedigöllerden, Esence Dağlarının her noktasına, Refahiye Dumanlı Ormanlarından Kuruçay vadilerine, İliç Uluyamaç Köyü tepelerinden Kemaliye Sarıçiçek Yaylasına, Kemah, Sohmarik ve Bekiroğlu Yaylalarından Ergan Dağı’nın her noktasına, Mercan Suyu boylarından Kılıçkaya Dağına,  Sarıkaya Dağlarından Çimen Yaylalarına, Ekşisu Bataklıklarına Kemah Mermerli ve Sürek Köyü tepelerine kadar her yeri adım adım ve defalarca gezdim, günübirlik, kimi zaman çadırlı olarak dolaştım.” dedi.

“İnsanlardan değer ve yardım gördüm”

Bitkilerinin güzelliği yanında civar insanlarından değer ve saygı gördüğünü dile getiren Ali Kandemir: “Bitkilerinin güzelliği yanında bu civarda karşılaştığım bütün köylülerden saygı, değer ve yardım gördüm. Bütün bu uğraşların sonunda çoğuna Erzincan’ın adını verdiğim çok sayıda bitki çeşidini dünyaya tanıttım. Erzincan’ın bitki zenginliğine dair ulusal ve uluslararası çalışmalarım yayınlandı. Erzincan’a özgü bitkileri değişik sergilerde tanıttım. Zaman zaman bu çalışmalarda en az benim kadar heyecan duyan akademisyen arkadaşlarımın yardımlarını gördüm. Görev yaptığım birimlerin idarecileri tarafından hep desteklendim.” dedi.

“Bir kitap üzerindeki çalışmalarımız sürüyor”

Erzincan’ın bitkilerini tanıtacağı bir kitap üzerindeki çalışmaların da bütün hızıyla devam ettiğini belirten Ali Kandemir: “Bütün bu uğraşları taçlandırmak adına arkadaşlarımla birlikte Erzincan’ın bitkilerini tanıtacağımız bir kitap üzerindeki çalışmalarımız da bütün hızı ile devam ediyor. Bundan sonraki çalışmalarımız, bir kısmı dünyada sadece Erzincan’da yetişen ve ilin sahip olduğu yaklaşık 2500 çeşitten oluşan bitki zenginliğinden onları tahrip etmeden yararlanma yollarını geliştirmek üzerine olacaktır. Geriye dönüp baktığımda yaklaşık 20 yıl önce Erzincan’da göreve başlamış olmamın hayatımın dönüm noktası olduğunu söyleyebilirim. Enerjim ve zamanım imkân verdiği sürece Erzincan bitkilerinin peşinden koşmaya devam edeceğim.”

Ali Kandemir Kimdir?

1969 Trabzon doğumludur. 1990 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun olduktan sonra 6 yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na ait okullarda Biyoloji öğretmeni olarak çalıştı. 2000 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen-Bilimleri Enstitüsünden Bitki Bilimi (Botanik) alanında doktor ünvanı aldı. Başta Erzincan bitkileri olmak üzere Türkiye bitkileri üzerine bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi. İngiltere'de yürütülen bir proje kapsamında Irak'ın bitkilerinin yazımına katkıda bulundu. Yazımı devam eden 28 ciltlik Resimli Türkiye Florası adlı eserin editörlerinden biri olan Kandemir halen Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde profesör olarak görevini sürdürmektedir.

Editör: Doğu Gazetesi