"Biz Anadoluyuz Projesi" kapsamında, Erzincanlı öğrenciler Edirne'yi gezdi.

Proje öğretmenleri gözetiminde, 120 ortaokul çağındaki öğrenci Erzincan'dan uçakla İstanbul'a, oradan da otobüsle Edirne'ye getirildi.

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, kentteki bir düğün salonunda düzenlenen toplantıda, öğrencilerle beraber olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Öğrencilerin ilk kez uçağa bindiğini ve mutlu olduğunu belirten Güler, "Sizler o kadar şanslısınız ki ben hayatımda uçağa ilk defa 21 yaşında bindim. Bu devletimizin size sağladığı çok güzel bir imkan. Birçok ile nazaran sizler çok daha şanslsınız. Tarihin soluk aldığı, Osmanlı'nın yaşadığı, yaşatıldığı ve özellikle muhteşem bir abideye sahibiz, Selimiye Camisi, göreceksiniz. Tabi sadece Selimiye değil Bayezid Külliyesi ve birçok döneme ait yapıları göreceksiniz. Umarım mutlu ayrılacaksınız. Güzel bir program hazırladık." diye konuştu.

Edirne'nin stratejik bir öneme de sahip olduğunu dile getiren Güler, "Yanı başımızda Yunanistan, Bulgaristan yaklaşık 5-10 dakika uzaklıkla coğrafi konumda. Umarım bu projeyle Erzincan ve Edirne arasında güzel bir dostluk kurulur ve var olan dostluklar g eliştirilir." dedi.

Edirne Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt da öğrencileri serhad şehri Edirne'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Edirne'nin tarihi hakkında bilgi veren Cırıt, "Sultanlar şehri Edirne 1361'de 1. Murad yani Murad Hüdavendigar tarafından fethedilmiş ve İstanbul'un alınışına kadar yaklaşık 88 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin başkenti olarak devam etmiştir." şeklinde konuştu.

Cırıt, Edirne'nin kültürel mirasın en güçlü hissedildiği şehirlerden olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından vali yardımcısı Güler, öğrenci kafilesini temsilen bir öğrenciye çiçek verdi. Proje öğretmeleri de Güler ve Cırıt'a "Erzincan Hatırası" yazılı duvar saati hediye etti.

Halk oyunları ekibi de davul zurna eşliğinde yöresel oyunlar sundu.

Öğrenciler, Tunca ve Meriç nehirleri, Karaağaç Mahallesi, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarihi binası, Lozan Anıtı, Pazarkule ve Kapıkule sınır kapılarını gezdi.

-Proje

"Biz Anadoluyuz Projesi" ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 21 ildeki 15 yaş ve altı 50 bin katılımcı, Türkiye'nin farklı şehirlerini ziyaret edecek. Projeyle, iller arasında kardeşlik köprüsünün kurulması ve kardeşlik ruhunun geliştirilmesi, terör örgütlerinin istismarından ve kötü alışkanlıklardan uzak tutulması, kardeşlik ve huzura katkı sunulması, iller arasında kültürel ve ortak değerlerin paylaşılması hedefleniyor.

Editör: Doğu Gazetesi