ÇED Kanunu, ÇED, Çevre izin Lisans ve Çevre Denetimi yönetmelikleri hakkında Şube Müdürü Vekili Çevre Mühendisi E.Hamdi Özer tarafından yapılan sunumun ardından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu (Kentsel Dönüşüm) hakkında kanunun amacı, riskli alanlar, riskli yapılar tespit ve süreci, kanunun getirdiği muafiyetler, destekler, bu kanun kapsamında İlimizde bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yapıldı.

Şube Müdürü Vekili Çevre Mühendisi E.Hamdi Özer yapmış olduğu sunumunda; “İlimizde bugüne kadar 6306 sayılı kanun kapsamında yapılan kira yardımlarının toplam tutarı 284.000 TL olmuştur. Müdürlüğümüz ve lisanslı kuruluşlar İlimizde 203 adet binanın risk tespitini yapmıştır. Risk tespiti yapılan bağımsız bölüm sayısı 350 adet, toplam yapı alanı 57.000 m2 olmuştur. İlimizde, bu güne dek 3 adet Riskli Alan Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilmiştir. Toplam 134,39 hektar alanı kapsamaktadır. Bu alanlarda yaklaşık 710 bağımsız birim bulunmakta, yaklaşık 3550 kişiyi kapsamaktadır. Kentsel dönüşüm işbirliği ile yapılabilecek, belirli etapları içeren ve zaman alan bir süreçtir. Hep birlikte, afetlere hazırlıklı, planlı, güvenli, çevreci, enerji verimli, engelsiz yerleşim alanlarının inşası için el ele vererek bu süreçte gelecek nesillerimiz için çalışmalıyız. Çevre faaliyetleri kapsamında İlimizde 2014 yılında, egzoz, kömür, hava kirliliği, gürültü, ÇED vb. denetimlerimiz sürdürülmüştür. 2014 yılında 302 adet denetim yapılmış olup, kurum ve vatandaşlarımızdan gelen şikâyetler üzerine de çevre denetimi ve incelemelerimiz olmuştur. Çeşitli sektördeki İşletmelerimiz faaliyette bulunurken ÇED ihlalinde bulunması ve/veya çevreyi kirletmesi nedenlerinden dolayı 10 adet işletmeye/şahsa toplam 126.911 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır. Müdürlüğümüz ve mahkeme kararları sonucu 4 firmaya da geçici faaliyet durdurma kararı verilerek uygulanmıştır. Çevre bilincinin yerleşmesi için, İlimiz STK ları ve çeşitli kamu kurumlarının da katkıları ile çeşitli platformlarda, vatandaşlarımıza, sektörde faaliyette bulunanlara, öğretmenlerimize öğrencilere yönelik, çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir” dedi.
Son olarak; “Çevre, Kentsel dönüşüm ve İl Müdürlüğümüzün görev alanındaki
her konuda ayrıntılı bilgi almak için Müdürlüğümüze şahsen başvurabileceğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Hattı ALO 181 arayabilirsiniz” denildi.
Editör: Doğu Gazetesi