Kampanya dahilinde sivil toplum kuruluşlarından derneklere, vakıflardan kamu kurumlarına kadar kampanyalarını duyuran Hukukta Kariyer Kulübü herkesten kampanyaya destek beklediklerini ifade ettiler. Kampanya hakkında bilgi veren Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Hukukta Kariyer Kulübü Akademik Danışmanı Araş. Görevlisi Kahan Onur Arslan “Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 2015 yılı itibarıyla ülkemizdeki ceza infaz kurumlarında toplam 176.116 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Bu sayı ülkemizde bulunan toplam 360 ceza infaz kurumunun kapasitesinin oldukça üstündedir.

Yine Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı verilerine göre cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerden 6.167’i okuma-yazma bilmeyen, 8014’ü okur-yazar olup okul bitirmeyen, 70.771’i ilkokul mezunu, 33.543’ü ortaokul mezunu, 25.872’si lise mezunu, 22.103’ü ilköğretim mezunu, 4.690’ı yüksekokul mezunu, 103’ü yüksek lisans mezunu, 20’si ise doktora mezunu iken 4.985 kişinin ise öğrenim durumu bilinmiyor. Bu rakamlardan çıkan sonuç şudur ki eğitim ve bilinçlenme seviyesi arttıkça suç işleme oranı da azalmaktadır. Cezaevinden tahliye edilen bazı tutuklu ve hükümlülerin yeniden suç isleyip cezaevine döndükleri bir gerçektir. Bu oran bazı dönemlerde %60’lara ulaşabilmektedir.

Öyle ki, tek başına ceza ve ceza muhakemesi normlarının suç işlenmesini önleyici etkisi her zaman kendisinden bekleneni vermemektedir. Bu durum bazı suçlular açısından cezaevinin, caydırıcı bir işlevi yerine getirmekte yeterli olamadığı veya cezaevindeki ıslah çalışmalarının arzu edilen düzeyde olmadığını akla getirmektedir. Özellikle mükerrer suçluluk/sabıkalılık oranının gelişmiş ülkelerdeki yüksekliği, cezaevinin suçluluktaki caydırıcı rolünün tartışılmasına yol açmaktadır. Ayrıca tutuklu ve hükümlü bireylerin kendi aralarındaki etkileşim düzeylerini arttırıcı bir imkânı yaratmış olması ve bünyesinde suç işlemiş kişileri barındırması açısından cezaevlerinin, kriminal bir ortam olduğu ve dolayısıyla bireyleri sadece cezaevlerine kapatmakla suçlulukla mücadele edilemeyeceği çıkan bir başka sonuçtur.

Bu sebeple bizler, Erzincan Üniversitesi Hukukta Kariyer Kulübü olarak, Erzincan T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hükümlü ve tutukluların kanunlara saygılı, vatan ve milletini seven, milli, ahlaki ve insani değerlerle donatılmış, demokrasi ilkelerini benimsemiş ve hür düşünceye, sorumluluk duygusuna, hoşgörüye sahip olarak yeniden topluma kazandırılmalarına, milli ve sosyal hayata intibak edecek şekilde hazırlanmalarına ve boş zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmelerine katkı sağlamak amacıyla bir kitap bağış kampanyası başlatmış bulunuyoruz.

Kampanyanın etkili ve verimli bir şekilde sürdürülmesi ve arzu edilen sonuca ulaşılabilmesi için hiç kuşkusuz ilimizde bulunan kurumların desteğine ihtiyacımız var. Bu sebeple başta Erzincan Valiliği, Erzincan Üniversitesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılğı, Erzincan Barosu, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Erzincan İl Müftülüğü olmak üzere ilimizdeki diğer kurumlar ile sivil toplum örgütlerinin desteklerini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

 

Editör: Doğu Gazetesi