CHP İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına CHP Erzincan Gençlik Kolları Başkanı Tayfun Erdoğan ve gençlik kolları üyeleri katıldı.

CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Tayfun Erdoğan yaptığı açıklamada;” Öncelikle Özgecan Aslan cinayetinde ailesinin ve tüm toplumun acısının bir nebzede olsa rahatlayabilmesi için bu vahşi katillerin gereken en ağır cezayı alması ve hiçbir infaz indirimine tabi tutulmaması gerekir.

Bu vahşi cinayetle birlikte gündeme gelen ve tüm toplum tarafından dile getirilen “ idam cezası” talebi sağlıklı bir şekilde müzakere edilmeli ve yeniden değerlendirilmelidir. Kadınlara ve çocuklara yönelik koruyucu tedbirler artırılmalıdır. 

Ülkemizde İstatiksel olarak kadına karşı şiddetin ve tecavüzün maalesef giderek arttığı gözlemlenmiştir. Bunun önüne geçilmesi için cezaların yeteri kadar caydırıcı olması ve artırılması, infaz rejimi olarak alternatif cezalar ayrıca düşünülmelidir. Ancak bu konuda uzun vadelide olsa en etkili çözüm alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla etkin mücadele ve ahlaki eğitimin eğitim sistemimizde öncelenmesidir. Zira bu suçlarda birçok failin ilk ifadesi alkol ve madde nedeniyle kendini kontrol edemediği, hatırlamadığı şeklindedir.

Medyanın da acilen gözden geçirilmesi ve medya ile ilgili gerekli  hukuki düzenlemelerin yapılması gereklidir. Şiddet ve cinsellik konusunda toplum yapısını bozan yayınlar acilen kaldırılmalıdır. Bir çok medya organı tecavüz ve tacizin, tüketim ve sömürüye açık bir konu olduğunu görmezden gelerek ya da bizzat bunu bilerek ve kullanarak yaptıkları haber ve magazin programlarıyla tecavüzü meşrulaştırıp, kadın kimliğini yaralamaktadırlar. Tüm kanallarda okul öncesi dönemdeki çocukları hedef alan çizgi filmlerde bile şiddet ve cinsellik göze çarpmaktadır. Okul çağı çocuklarını hedefleyen ve şiddeti olağanlaştıran ve yücelten çizgi filmler denetimsiz olarak günün her saatinde yayınlanmaktadır. Özellikle ulusal bir kanalda yayınlanan bir dizide tecavüz sahnesi açık seçik verilerek toplumdaki sapık ve hastalıklı kişilerde tecavüz ve sapkınlığa meyli artırmıştır. Olayda da faillerin sosyal paylaşım sitesinde söz konusu diziyi izlediklerini paylaştığı yer almıştır. Bu ve benzeri programlar cinsel şiddet karşısındaki duyarsızlığın ve normalleştirmenin, kadına yönelik şiddetin nasıl sistematik hale getirildiğinin en açık örnekleridir. 

Medya, kadına yönelik şiddet ve tecavüz haberlerini kamuoyuna aktarırken, haber dilini doğru kullanmalı, etik değerlere uymalı, tecavüzün içerdiği şiddeti arka plana itmemelidir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu denetimi sıklaştırarak Türk toplum yapısını bozan, ahlaki değerlerimize aykırı dizi ve programlara yayın yasağı getirmelidir.

Bu vahşi cinayet bir kez daha göstermiştir ki, kadınlarımızın güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için toplu taşıma araçlarının bir kısmının kadınlara ayrılması gereklidir. Özellikle pembe otobüs projeleri gibi bu araçların şoförlerinin özellikle kadınlardan tercih edilmesi mümkün değilse ayrı bir eğitimden geçmesi de ayrıca gereklidir.

Biz Erzincan il Gençlik Kolları olarak tekrardan Merhumeye Allahtan rahmet kederli ailesine sabır ve metanet diliyor bundan sonrada kadınlarımıza karşı şiddet, nefret, vb her türlü zulme karşı yanlarında olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” dedi.

 

Editör: Doğu Gazetesi