Cumhuriyet Mahallesi Cem Evi programının ardından, öğle namazına müteakip Cumhurbaşkanlığı yetkilileri tarafından Erzincan Kırklar Camisi'nde aşure dağıtımı gerçekleştirildi. Erzincan Valisi Ali Arslantaş ve Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşleri Başkanı Mahmut Kazan tarafından vatandaşlara aşure ikram edildi.

Vali Ali Arslantaş burada yaptığı açıklamasında ; “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile 13 il 14 camide aşure dağıtımı yapılıyor. Erzincan’ımızda da Kırklar Camisi'nde bu programı icra ediyoruz. Hem mutlulukların hem hüzünlerin bir arya geldiği bir gün. Bu programımızın ardından Cumhuriyet Meydan’ımızda daha geniş kapsamlı aşure dağıtımımız olacak” diyerek Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşleri Başkanı Mahmut Kazan ile birlikte vatandaşlara aşure ikram etti.

Programların sonuncusu Erzincan Eski Belediye önünde geniş katılım ile gerçekleştirildi. Burada düzenlenen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşleri Başkanı Mahmut Kazan, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır’ın açılış konuşması ile devam etti.

Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır yapmış olduğu açılış konuşmasında birlik ve beraberliğin öneminden bahsetti.

Karabayır açıklamasında ; “Kısaca Muharrem ayını anlatacak olursak, tarihi hadiselerden daha ziyade yaşanmış hadiselerden dersler ve ibret alınması gereken bir ay içerisindeyiz. İlk olarak peygamberleri hatırlarız. Hz. Adem peygamberimizin tövbesinin kabul olunduğu, tevbe etmemiz gerektiği bilinci hususunda neler yapmamız gerekir. Hz. İbrahim peygamberimiz ateşe atılmış ve bu ay içerisinde kurtulmuş Allah’a teslim olmuş. Allah’a teslim olma hususunda duygularımız nasırdır. Hz. Nuh peygamberimiz fırtınalardan kurtulmuş, sıkıntılı bir ortamdan zaferle çıkmış Allah ona yardım etmiş kurtarmış. Biz hayatın sıkıntılarına Hz. Nuh peygamberimiz gibi dayanabiliyor muyuz. Hicret hususunda Hz. Peygamberimizin hayatlarından dersler almalıyız. Yani bu günü aktarırsak vatansız kalmak ne kadar kötü yaşıyoruz. Güya insanlığın zirveye çıktığı ihtişamlı bir hal alan insanoğlunun merhamet duygularının ne kadar gerilediğini görüyoruz. Sahile vurmuş cesetler değil, sahile vurmuş insanlıkları görüyoruz” diyerek sözlerini şöyle tamamladı; “Hz. Hüseyinler olmamalı, Kerbela’lar olmamalı, Alevisi Sunnisiyle birlikte duygularımızı inançlarımızı içimizdeki hainlerin oyununa alet etmemeliyiz. Tarihte yapılan yanlışları biz yapmamalıyız.”

Karabayır’ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşleri Başkanı Mahmut Kazan’ da açıklamalarda bulunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selam ve sevgilerini getirdiğini dile getirdi.

Mahmut Kazan açıklamasında; “Sayın Cumhurbaşkanımızın her yıl ülkemizin farklı şehirlerinde düzenlenen ve bu yılda Erzincan’ın da içerisinde bulunduğu 14 ilde tertiplenen Muharrem ayı Aşure etkinlikleri kapsamında burada bulunmaktayım. Öncelikle sayın cumhurbaşkanımızın selam ve sevgilerini iletiyorum. Bu gün çeşitli konuşmalarda söylendiği gibi Muharrem Ayı’nın dini kültürel ve siyasi açıdan çeşitli yönlerden önemine değinildi. Peygamber efendimizin başta olmak üzere bir çok güzel haberle karşılaştığı bir ayı temsil etmektedir bu ay. Ancak bunun yanında bereketinde timsalidir bu ay. Allah’ın bereket ve ikramının bollaştığı bir aydır. Ancak öte yandan hepimizin ortak acısı olan Hz. Hüseyin efendimizin ve ailesinin kerbelada aç susuz bırakılması şahadeti de bu ayda gerçekleşmiştir. Bu acılar milletimin ortak acılarıdır. Bu yaşadığımız dönemde de benzer olayları, çeşitli fitne ve fesat çıkararak böyle olayları tekrar yaşatmaya milletimizin en çok beraberliğe ihtiyacı olduğu dönemde milletimizi en çok ayrıştırmaya çalışıyor dış güçler. Ancak milletimizin ayasında ki o güzellik bu oyunlara gelmeyecek ve gelmemek için ahdetmiştir. Milletimiz ortak zaferleri ile birlikte ortak acıları da hatırlayarak, kardeşliğini kıyamete karda sürdürecektir. Peygamber efendimize, ailesine, ehlibeytine, hatıralarına sarılmaya devam edecektir. Bu duygularla milletimiz yanlız Anadolu’da değil, bütün gönül coğrafyamızda adaleti yeniden kuracak yeniden ihya edeceğine inanıyoruz. Tek millet tek bayrak tek devlet tek vatan bunun en güzel yolu olduğunu sayın cumhurbaşkanımız defalarca ifade etmiştir. Muharrem ayı ve aşure günümüz hayırlı olsun Birlik ve beraberlik içerisinde nicelerine ulaşalım inşallah” dedi.

Daha sonra konuşan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin başsoy ise; “Aşımızı aşk ile paylaşmak için buradayız. O yüce peygamberin soyu, ehlibeytin sevdalıları olarak buradayız. Bizler yüz yıllardır bu topraklarda her herhangi bir ayrım yapmadan kardeşçe yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz. Aramıza nifak tohumları serpmeye çalışanlar bilsinler ki bizim kardeşliğimizi kimse bozamayacaktır. Peygamber Efendimizin göz bebeklerinden biri Hz. Hasan Medine'de Hz. Hüseyin ise, 1377 yıl önce bugün Kerbela'da ailesi ile birlikte, şehit edildi. O günden beri susuzluğumuz dinmedi. Peygamber torunlarına bir damla suyu çok görenler, bu gün bizleri bölmeye parçalamaya çalışıyorlar. Bu büyük matem gününde, başta İmam Hüseyin olmak üzere, Kerbela' da şehit olan Ehl-i Beyt’i rahmetle yad ediyor, Aşure gününde sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. Peygamber Efendimiz "Kim Hasan ile Hüseyin'i severse beni sevmiş olur. Kim de onlara buğuz ederse bana buğuz etmiş olur” dedi.

Son olarak konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan’ın kardeşlik konusunda en güzide şehirlerin içerisinde en üst seviyelerde bulunduğunu dile getirdi.

Vali Arslantaş konuşmasında; “Muharrem Ayı ülkemize gönül coğrafyamıza hayırlar getirir inşallah. Muharrem ayı içerinde şahadet şerbeti içen Hz. Hüseyin ve Ehlibeyti rahmetle yâd ediyorum. Rabbim tuttuğunuz oruçları, yaptığınız duaları kabul ve makbul eylesin. Biz aşureyi Anadolu topraklarında bir birliktelik bir beraberlik bir hoşgörü vesilesi kılmışız. Alevi, Sunni, Türk, Kürt demeden herhangi bir ayırıma tabi tutmadan herkes birbirine ikram eder hale gelmiş. Ortak medeniyetin insanlarıyız. Kerbela’yı idrak etmek, gönüllerin Kerbela çölüne dönmesini engellemek, hepimizin ortak gayesi olmalıdır. Medeniyet havzamızın omurga şehirlerinden olan Erzincan bu birlikteliğin ve kardeşliğin tesis edildiği güzide şehirlerden biridir. Asırlardır bu topraklarda Alevi, Sunni, Türk, Kürt herkes ayrılık olmadan birlikte yaşamışlardır” diyerek sözlerini sürdürdü.

Yapılan konuşmaların ardından vatandaşlara aşure ikramı yapıldı.

Editör: Doğu Gazetesi