Düzenlenen Programa Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen anma programı Merkez Boyacılar Camii görevlisi Erdoğan Seren’in Kur’anı Kerim tilaveti ile başladı.
 
Daha sonra açılış konuşmasını yapan Erzincan Belediye Başkanı Cemaletttin Başsoy; “ 1939 depreminin 75. Yılındayız. O günleri bu günden hatırlamak bu gün dahi acı veriyor. O günkü hava şartları şimdi ki gibi değildi. O günkü ulaşım iletişim ve binalar da bu günkü gibi değildi. O gece 9 şiddetinde deprem oldu ve şehir tamamen yerle bir oldu. Bu depremin o günkü şartlarında bize ulaşan bilgi ve belgeler şöyle izah ediliyor. O gece şehrin iletişimi dünya ile kesilmişti. Ve o zaman dumanlı istasyon şefinin bir telgrafıyla haber dünyaya duyurulmuştu. Depremle birlikte canını kurtaranları bir acı bekliyordu ve hava -30 derecedeydi. Yardım elini uzatacak kimse yoktu Erzincan’a. Bu gün dahi bu acıları içimizde hissediyoruz. En yakın gelen yardım 4 gün sonra ulaştı köylerden ve çevre illerden. Bu yardım ise Kızılay’ın çadır yardımlarıydı başka yardım malzemesi yoktu. İnsanların besleneceği gıda da yoktu. İnsanlar 3 gün aç ve açıkta kaldı. Bir kısmı deprem sonrasında göçük altında uzun süre kalarak şehit oldular, bir kısmı sobalardan çıkan yangından dolayı bir kısmı enkazdan çıkıp yarı çıplak şekilde soğuktan şehit oldular, bir kısmı kurtların saldırılarıyla şehit oldular. Böyle bir acı olay yaşandı 39 depreminde. Biz 1992 yılında da deprem yaşadık ama 1939 depreminden ders aldık ve 92 depreminde binalarımız daha sağlamdı ve can kaybımız 650 civarındaydı. Can kaybı çok fazlaydı ve cesetleri kaldıracak kimse yoktu. Bu yüzden cesetleri üst üste yığdılar. Ve nöbetçiler diktiler onların etrafına. O gün savcı cezaevinin yıkıldığını öğrenince oraya gidiyor. Ve orada deprem sonrası ayakta kalan mahkûmların kaçmadığını görüyor. Ve savcıdan izin istiyorlar yakınlarını kurtarmak için. Savcı bunlara izin verdi ve daha sonra bunlar tekrar cezaevine gelerek teslim oldular. Hiçbiri fırsattan istifade etmeyi düşünmeyerek gelip teslim oldular. Şehirde ki yaralılar daha sonra çevre illere tedavi için götürüldüler ve Erzincan tamamen yok olmuş bir şehirdi. Yaralar sarılmaya aylar sonra başladı. Bunları neden anlattık? Çünkü bizim bunlardan ders almamız lazım. Türkiye’de birçok deprem oldu ve yerle bir olduk. Erzincan 39 depreminden sonra ders aldı ve depreme dayanıklı binalar inşa edildi. Bundan sonra da çalışarak, geçmişten ders alarak Erzincan’ı depreme dayanıklı hale getireceğiz” dedi.

Başsoy’un ardından açıklama yapan Vali Kahraman; “1939 depreminde 33 Bin şehit verdik. Erzincan toplam 8 depremde toplam 135 Bin şehit vermiştir. Bu gerçekten çok acı bir tablo. Erzincan son zamanlarda ki çalışmaları ile depreme dayanıklı hale geldi ve bundan sonra da depremi göz önünde bulundurarak, geçmişten ders alarak çalışmalarını yapmaya devam edecektir. Bu anma programımızda ki amaç şehitlerimize saygı ve onların daima kalbimizde olduklarının bir göstergesidir. O günkü acıyı bu günde hissettiğimizin göstergesi ve o depremi unutmadığımızın, bundan sonra da unutmayarak ders çıkaracağımızın bir ifadesidir. Erzincan olarak depreme hazırlıklıyız her zaman da bu bilinçle yolumuza devam edeceğiz. Şehrimiz bu bakımdan diğer şehirlere örnek olacak hale gelmiştir. 1939 yılında ve diğer depremlerde ki şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

Düzenlenen program Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır’ın okuduğu dua ile sona erdi. Vali Kahraman, Belediye Başkanı Başsoy, kurum müdürleri ve katılımcılar Terzibaba Türbesini ziyaret ederek dua ettiler.
Editör: Doğu Gazetesi