Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın,  “Öğrencinin derse dikkatinin çekilmesinin ardından güdülenmesi gerekir. Öğrenilen konuları niçin öğrenmeleri gerektiği açıklanarak öğrenmeye istekli hâle gelen öğrenci dersi daha iyi takip edecektir. Öğrencileri güdülemek için, derste öğrenilenlerin ne ise yarayacağının, nerede nasıl kullanacaklarının açıklanması gerekir.
Bu öğrenilenlerin sınavlarda sorulacağının hatırlatılması da ara sıra kullanılacak bir güdüleme yoludur. Öğrenciye bu ders sonunda neyi öğrenmiş olacağının bildirilmesi derse başlangıçta önemlidir. Bazı durumlarda, dikkat çekme, güdüleme ve hedeften haberdar etme ile ilgili yapılacaklar birbirine geçmiş de olabilir. Yani bazı durumlarda bu ilk üç asama birleştirilebilir. Konuyu, öğreticilerimiz arasından seçtiği kişilerle daha pratik ve görsel hale getirerek anlatan Aydın, konunun gelişme bölümünde; “Dersin gelişme bölümüne bir geçişle başlanır. Geçiş, yukarıda dikkat çekmede belirtilen etkinlikler veya benzerleri ile de yapılabilir. Gelimse bölümü derste verilmek istenen davranışların tamamının kazandırılacağı asamadır. Bu aşamada, öğrencinin yasına, cinsiyetine, psikolojisine, hazır bulunmasına, değerlerine, eğitim biliminin verilerine uygun olarak tüm etkinlikler gerçekleştirilmelidir. Gelişme aşamasında önceden belirlediğimiz öğretim yöntem ve teknikleri kurallara uygun olarak uygulanmalıdır. Seçilen yöntemlere uygun ders araç gereçleri kullanılmalıdır.
Öğrenciye yeteri kadar uyarıcılar, ipuçları, pekistireç, geri bildirim vb. verilmelidir. Gelişme aşamasında bir iki defa ara özet yapılabilir. Yine bu aşamada çok kısa olarak biçimlendirme ve yetiştirmeye yönelik (soru cevap vb. tekniklerle) değerlendirme yapılarak öğrencinin neyi ne kadar öğrendiği belirlenir. Eksikler varsa tamamlanarak derse devam edilir.” Sözleriyle açıklığa kavuşturdu.“Öğrencilerimiz bu ve benzeri işitsel-görsel materyaller rehberliğinde derslere hazırlanır ve motive ettirilirlerse, İslam ahlakının kaynaklarını öğrenirler. İslam ahlakının öngördüğü model insanın özelliklerine örnekler verebilirler. İslam Ahlakındaki temel tutumları sıralar. İslam Ahlakındaki temel tutumları almaya açık hale geleceklerdir. Komsularla ilişkilerinde saygılı, dürüst ve paylaşımcı olmanın dinin istediği davranışlar olduğunun farkında olur. Komsularımızla iyi ilişkiler kurmak gerektiğini söyler/yazar. Komsularımızla niçin iyi ilişkiler kurmak gerektiğini açıklar. Komsularımızı rahatsız etmemek gerektiğini söyler/yazar. Komşularımıza niçin saygılı olmak gerektiğini açıklar. Komsularına saygılı olmaya istekli olur. Dersin kapanış aşamasında son özet, tekrar güdüleme ve değerlendirme etkinlikleri yapılır. Değerlendirme yapılırken dersin hedeflerinin ne kadar gerçekleştiğini öğrenmek için sorular sorulur. Varsa eksikler ve öğrenci soruları cevaplandırılarak, bir sonraki dersin konusu söylenerek ve ödevler verilerek ders bitirilir.” Sözleriyle özetleyerek bitirdi.
Son olarak bir konuşma yapan Erzincan İl Müftüsü Galip Akın ise Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın’ın bizleri kırmayarak böyle bir güzel bir konferansı verdiği için kendisine teşekkür etti. 
Editör: Doğu Gazetesi