Erzincan'ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Ovası doğu ve batı yönünde uzanır. Kalın bir alüvyon tabakası ile kaplı olan ovada, sulu tarım yapılmaktadır. İldeki tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu;’’Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Gümüşhane ilinin de nasibini aldığını belirterek,

Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DAP) kapsamında bulunan Erzincan ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 138.430 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 83 milyon TL yıllık zirai gelir elde edilmesi 75 adet dere ıslahının tamamlanması 66 adet yerleşim yerinin ve 6.000 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 271 MW’a   çıkarılması ve 956 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir. ’dedi.

DSİ Genel Müdür Acu;’’Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Doğanbeyli barajı yöre halkına büyük umut olacaktır. Söz konusu baraj Erzincan İli Kemah İlçesi Doğanbeyli Beldesinin sınırlarında ve 21 nolu Fırat havzasında yer almaktadır.

Genel Müdür Acu;’’Doğanbeyli Barajı Barajının ‘’Kil Çekirdekli Kaya Dolgu’’ tipinde yapılmakta olduğunu belirterek, Barajın temelden yüksekliği 43 metre olacak ve depolanacak su ile toplam da 3.000 dekar zirai arazi sulanacaktır.

Doğanbeyli Barajı inşaatında Dolusavağa ait eşik yapısı ve boşaltım kanalı kazıları, enerji kırıcı havuzu ve akabinde beton işleri, Derivasyon bitirilerek Kret ulaşım yolu ile vana odası ulaşım yolu, Kil ocağı ve kaya ocağı yolları tamamlandı. Diğer taraftan Gövdeye ait sıyırma kazıları tamamlanan Barajın Gövde Dolgusuna başlanılmış olup dolgunun % 20’si tamamlandı. ’dedi.

2017 yılında tamamlanması hedeflenen proje tamamlandığında 2017 birim fiyatları ile dekar başına 704,13 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 1 772 436 TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten, Acu Projeler ile birlikte bölgede halen tarımı yapılan bitkilerin veriminin artacağı, yeterli suyun zamanında bulunabilmesi yani temin garantisinin olması koşulları sağlanacaktır. Sulama Projeleri tamamlandığında çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımından da bölge daha çok gelişecektir. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu; ‘’Son olarak, ‘Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

Editör: Doğu Gazetesi