Demir eksikliği yanlış beslenme ya da bazı hastalıklar sebebiyle vücutta yeterince demir mineralinin bulunmaması durumudur. Demir oksijen taşıyan hemoglobinin üretiminde görev alır.  
 Demir eksikliği denilince herkesin aklına ilk gelen şey kansızlık yani anemidir. Ancak demir eksiliği kansızlık dışında vücudumuzda birçok soruna yol açar.  Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesinde görev yapan Hematoloji uzmanı Uzman Dr. Hasan Mücahit Özbaş, kansızlığın nedenleri ve giderilmesi için yapılacaklar hakkında bilgiler verdi.

Tıp dilinde anemi de denilen kansızlık, kandaki kırmızı hücrelerin azalmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenememek sonucu oluşan demir eksikliği, aneminin en önemli nedenidir. Kansızlığın en iyi çaresi ise B12 vitamini, folik asit ve en önemlisi demirdir. Halk arasında doğada alınan ve bitkisel kaynakların kansızlığa çözüm olduğuna inanılır fakat bunun tek başına yeterli olmadığını belirten uzmanlar kansızlığın rahat bir tedavisi olduğu belirtiliyor. 
Hematoloji uzmanı Uzman Dr. Hasan Mücahit Özbaş, Verilen ilaçlar aneminin temel tedavisidir bitkisel kaynakların çok bir faydası olmadığını belirterek yaptığı açıklamada; ‘’Demir minareli hem bitkilerde hem de hayvansal kaynaklı gıdalarda mevcut. Şu bir gerçek ki bitkisel kaynaklardan alınan demirin vücuda alınması ve bunun bizim asıl ihtiyacımızı karşılaması mümkün değil. Özellikle bu halk arasında koyu renkli kırmızı renkli tüm şerbet ve şurupların kanı yükselteceği ile ilgili bir şey var. Mesela dut pekmezi üzüm pekmezi keçiboynuzu gibi şeylerin demir ihtivası azdır. Bunların kan yükseltme ihtimalleri çok zayıftır. Bunların kullanılmasıyla kansızlık sorununu çözmemiz mümkün değildir. Demirin esas kaynağı hayvansal gıdalardır. Özellikle kırmızı etten alınan ondan yapılan besinlerden elde ettiğimiz kaynaklardır. Yani kırmızı ette bulunur en çok, sakatat da da bulunur ama temiz ve güvenilir olması gerekiyor. Bunun yanında B, B12 vitamini eksikliğiyle de karşılaşıyoruz. Buda tamamen hayvansal besin maddelerinde bulunan bir gıda, aynı zamanda mide bağırsak problemi olan kişilerde de bu eksiklik gelişebiliyor. Daha önce operasyon geçirmiş ya da bizim kolit dediğimiz tablolarda. Hatalarda ne gibi şikayetler olur diye sorarsanız halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma nefes darlığı çarpıntı gibi şikayetler sıkça görülür. Bunun yanında B vitamini eksikliği olan kişilerde unutkanlık, ellerde ayaklarda uyuşma, denge problemleri de sıkça görüyoruz. Bunların tedavisi aslında son derece kolay ama doktora gelmeleri muayene olmaları gerekiyor. Verilen ilaçlar temel tedavisidir bitkisel kaynaklar çok bir faydası olmayacaktır.’’ dedi.

Editör: Doğu Gazetesi