Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sözleşme Makamı olarak yer aldığı proje kapsamında hayat boyu öğrenme olanaklarını, kapsamlı stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanması aracılığıyla iyileştirmek; hayat boyu öğrenme konusunda farkındalık yaratmak ve hayat boyu öğrenmeye katılım oranını artırmak amaçlanıyor. “Hayat Boyu Öğrenen bir Türkiye” sloganıyla yola çıkılan projenin temel hedefi Türkiye’de öğrenme kültürünü yaygınlaştırmak, özellikle istihdama yönelik öğrenme programlarına erişimi ve katılımı artırmak.

Sosyal paydaşları bilgilendirmek ve onların da desteğini almak amacıyla projenin 24 pilot ilden biri olan Erzincan’da düzenlenen bilgilendirme toplantısına Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz,  Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün yanı sıra üniversiteler, halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri, belediyeler, STK’lar, meslek odaları ve işveren temsilcileri başta olmak üzere, eğitim ve istihdam konularında çalışmalar yürüten çok sayıda sosyal paydaş katıldı.

    ‘’ Hayat Boyu Öğrenme’’ sloganı ile hayatın her safhasında fertlerin yanında olmak üzere bir seferberlik başladığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün; ‘’ ’Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel beye, projeler daire Başkanımız Sayın Sedat Abdulhakimoğulları beye, projenin bir ayağı ilimizde gerçekleşmesine vesile oldukları için kendilerine ve katkılarından dolayı valiliğimize teşekkür ediyorum. Sayın Valim Toplumların dağılması tarihsel amaçlarından uzaklaştıkça başlar, bunun içindir ki tarihsel amaçlarından uzaklaşan toplumların fertleri ne kadar bilgili ve birikimli olurlarsa olsunlar bu süreci tersine döndürmekte oldukça zorluklar çekmişlerdir, bundan dolayıdır ki tarihsel amaçlarını çok iyi bilen; Vatanına, Milletine, Bayrağına, Milli Birlik ve Bütünlüğüne sahip olmakla birlikte, hiçbir zaman var olan ile yetinmeyen, hep ilerisini düşünen, üreten, verimli ve hep inşa edici olan fertler mutlaka yetiştirmek durumunda ve zorundayız. Tabi ki bireylerin, gençlerin veya fertlerin sadece bunlara bilgi veya meslek öğretmek değil, aynı zamanda hepimizin gayesi ve amacı bunlara güzel meziyetler kazandırmak olmalıdır. İşte öğretmek ve üretmek belli bir zamanla sınırlı tutulmamak, nefes alıp verdiğimiz süre içerisinde mutlaka kendimizi güncellemek ve çağa ayak uydurmak zorundayız, bundan dolayı başta Öğretmen arkadaşlarımız olmak üzere bütün Eğitim ve Öğretime gönül vermiş bütün fertlerin bu konuda sorumlulukları çok büyüktür. Bütün Öğretmen arkadaşlarımız Devletin bize vermiş olduğu maaş kadar değil, Ülkemize olan sevdamız kadar, yarınlarımız kadar, gençlerimiz kadar ve hayallerimiz kadar çalışmak durumunda ve zorundayız. Bizler Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, güçlü bir eğitim ordusuna sahibiz ancak okullarımız kamuda yapılmış yerler olmakla birlikte Eğitimi sadece dört duvar arasına almak bir haksızlıktır bundan dolayıdır ki Milli Eğitim Bakanlığımız hangi yaşta olursa olsun, hangi meslekte olursa olsun ‘’ Hayat Boyu Öğrenme’’ sloganı ile hayatın her safhasında fertlerin yanında olmak üzere bir seferberlik başlatmıştır’’ dedi.

  Öğrenme bireyin yaşantıları ile oluşmuş bir süreç ve sürekli değişen dünya içerisinde Hayat Boyu Öğrenme hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları yaptığı açıklamada; ‘’ “ Avrupa birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eşfinansmanın da yürütülen Türkiyede hayat boyu 2 projesinin toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz ve şahsım adına en içten saygılarımla selamlıyorum . Yıl 1903 dü büyük dünya harbi yeni başlamıştı, petrol başta olmak üzere dünyanın zenginlik kaynaklarını keşfeden batı için Osmanlı çok büyük bir engeldi, yok edilmeliydi bu kapsamda plan hazırdı planın uygulanması için imparatorluğun içe kapanık kendi iç sorunlarıyla ilgilenmesi gerekiyordu içerisi karışık olursa dışarıyı çözmek çok daha kolay olacaktı, büyük hamlelerini yapmak için tam 33 yıl Osmanlıyı bir arada tutan Sultan Abdülhamit Hanı o gün tahtından zehrettiler. bunu bugünkü tanımıyla medyalarıyla, akademisyenleriyle, sanatçılarıyla ve bürokratlarıyla yaptılar. Sultan Abdülhamit hana hilafetin elinden alındığını bir Musevi eli ile tebliğ ettiler ardından Annesi ile birlikte sürgüne gönderildi, aylarca çıplak tahtalar üzerinde mağdur oldu, aç kaldı sonra mecburen İstanbul'a geri gönderildi nedeni çünkü Selanik Yunan olmuştu ardından hicaz düştü çok geçmeden Musul düştü ve Kudüs düştü milyonlarca metrekare olan Osmanlı binlerce metre kareye düştü, bir darbe Osmanlıyı içeri kapattı ve sonunda içine kapanan Osmanlı düştü. Yakın zamanda bizde böyle bir felaketin eşiğinden kurtulduk bu anlamda tekrar sizlerle burada buluşmak bizim için gerçekten çok anlamlı ve çok kıymetli. Bilindiği üzere Hayat Boyu Öğrenmek kavramı geçen asrın son çeyreğinde dünyanın gündemine girmiş 2000 li yıllarda ülkemizde de sıkça kullanılmaya başlayan bir kavram olmuştu, öğrenme bireyin yaşantıları ile oluşmuş bir süreçtir sürekli değişen dünya içerisinde Hayat Boyu Öğrenme hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır bizler; Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir İlim Çin’de Bile Olsa Gidip Öğreniniz, Bana Bir Harf Öğretenin Kırk Yıl Kölesi Olurum diyen bir anlayışın müddesirleriyiz, Sayın İl Müdürümüzün de bahsettiği gib; Beşikten Mezara Kadar Devam Eden bir sürecin müddesirleriyiz öğrenme belli bir yaşama bağlı olmaksızın her yaşta her yerde gerçekleşebilir’’ dedi.

    Bu Çalıştayın Erzincan’ın yapmış olduğu başarılı çalışmaların görülmesi nedeniyle bilgilendirme toplantılarının birinde Erzincan da yapılmasına vesile olduğunu belirten Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz; ‘’ ’Burada bir slogan görüyorsunuz ‘Eğitim Şehri Erzincan’. Erzincan hedefe giden bir ok gibi 2023 hedeflerine eğitim anlamında da hiç durmadan aralık vermeden istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Bugün bu çalıştayın Erzincan’ın yapmış olduğu başarılı çalışmaların görülmesi nedeniyle bilgilendirme toplantılarının birinde Erzincan da yapılmasına vesile olduğunu düşünüyorum. Erzincan’da 23 binin üzerinde insan Hayat Boyu Öğrenme kapsamında eğitim verildi. Verilen bu eğitimlerin sosyal hayata, ekonomi hayata dönmesi lazım. Bunların birer yatırımın çapası olması lazım. Alınan bu eğitimlerin başta aile ekonomisine, ülke ekonomisine yansıması lazım umarım bugünkü bilgilendirme toplantısının sonucunda gerçekleşecek çıktılarda bunu sağlar diye temenni ediyorum. Klasik anlamda eğitim çocukluk çağında başlayan gençlik çağında sonlandırılan sonu olan bir süreç gibi değerlendiriliyordu. Fakat bu anlayış değişti, bu eğitimin hayat boyunca devam edeceği etmesi gerektiği gerçeği vurgu yapıldı. Bu Peygamber Efendimizin döneminde, halifelerin döneminde bunları biz aslında Müslümanlar olarak da vasiyet şeklinde ifadelerde bulunulmuştu. İlim Çin’de de olsa gidin alın, beşikten mezara kadar öğrenmeye devam edin.’ dedi

 Ardından Program Proje Eğitim Uzmanı Donald Paterson’nun sunumuyla devam etti.

Editör: Doğu Gazetesi