2006 yılında Erzincan Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin koordinatörlüğünde hazırlanan “Soğuk İklime Sahip Bölgelerde Yenilenebilir Enerji (Güneş Enerjisi) kaynaklarının Kullanımı” konulu projeye ortak olarak katılan Oda Başkanlığı daha sonraki yıllarda kendi hazırlamış oldukları projeler ile Enerji alanındaki çalışmalarını sürdürmektedir.
2008 yılında Ev ve Sanayi Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretiminin İncelenmesi konusunda araştırmalarda bulunan Başkanlık bu alanda faaliyet gösteren birçok firmaya rehberlik faaliyetlerinde bulunan Oda Başkanlığı; Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkalığınca Şubat 2013 teklif çağrısı döneminde Hayat boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında yapılan duyuruya “Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı” konulu proje sunmuş ve proje desteklenmeye değer bulunmuştur.
Proje hakkında bilgi aldığımız Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Oral Sarıoğlu “ Proje İlimizde Enerji alanında faaliyet gösteren ARAS Elektik Dağıtım A.Ş Erzincan İl Koordinatörlüğü, Teknikerler Birliği Erzincan İl Temsilciliği, Keban Elektrik, Türk Philips A.Ş Erzincan Yetkili Servisi ve Yıldırım Elektrik'in katılımları ile oluşturuldu. Adı geçen bütün kurumlar projenin hem yazım aşamasında hem de hazırlık aşamasında kendilerine verilen görevleri gereği gibi yerine getirdiler ve getirmeye de devam etmektedirler.
Bildiğiniz üzere günümüzün ve geleceğimizin tartışmasız en önemli ihtiyacı enerji’dir. Artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi ile birlikte, enerjinin kullanılacağı yeni alanların ortaya çıkması, enerjiye olan bağımlılığımızı ve ihtiyacımızı sürekli artırmaktadır. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma için, enerjiyi; ithal etmek yerine, kendi öz kaynaklarımız ile üretmemiz ve özellikle geleceğimiz için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekmektedir. Bütün bunları yapmakla birlikte, Ülkemizin ve AB Ülkelerinin enerji ihtiyacındaki artışı sınırlandırmak ve Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden karşılanan enerji ihtiyacını azaltmak için enerji verimliliği ve yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda üye ülkelerdeki insanlarının bilinçlendirilmesi bir zorunluluktur.
Avrupa Parlamentosu’nun 19 Ekim 2006 tarihli tebliğinde belirtildiği üzere, Birliğe üye ve aday ülkeler 2020 yılına kadar birincil enerji tüketimlerini % 20 oranında azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma oranlarını da %10,3’den % 20’ye çıkarma taahhüdü imzaladılar.
Avrupa Parlamentosu ve Konsey’in 2009/28/EC direktifinde ise, yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi ve üye ülkelerdeki insanların yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve KOBİ’ler tarafından bilinçlendirilmesi öngörülmüştür.
Bu bağlamda, ilimizde enerji verimliliği ve yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusundaki bilinçlendirme çalışmalarına etkin olarak katılacak olan sivil toplum örgütleri ve KOBİ’lerin Avrupa Birliğine üye ülkelerdeki çalışmaları yakından izlemelerine ihtiyaç duymaktayız.
Projemiz, İki milyondan fazla aile üzerinde enerji verimliliği bilgilendirme çalışması yapan ve halen Avrupa Birliği Ülkeleri içerisinde en fazla yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan Ülke konumundaki İsveç’te, 19.01.2014-01.02.2014 tarihleri arasında,2007 yılından beri sağlanan teşvikler ile özellikle güneş enerjisi alanında inanılmaz başarılar sağlayan İtalya’da 12.01.2014-25.01.2014 tarihleri arasında elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynakları payını yüzde 70’e çıkaran Portekiz’de ise 01.12.2013-14.12.2013 tarihleri arasında uygulanacaktır.
Projenin her akışına bu alanda deneyime sahip 8’er kişi olarak 3 periyod halinde toplamda 24 kişi katılacaktır. Projenin toplam bütçesi 41.776 Euro’dur.
Projemizin hayata geçirilmesinde bizlere her türlü yardımı sağlayan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir beyefendiye, Emniyet Müdürü Mustafa Elaman’a Bey’e ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Necmi ÖZEN Bey’e tüm üye işyerlerim adına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.
Bizlere sağlamış oldukları destekler sayesinde Ülkemizin geleceği adına çok faydalı çalışmalar yapmaktayız.
Projemizi destekleyerek “Enerji Verimliliği adına İlimizde oluşturulacak farkındalığa büyük destek sağlayan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanı Bülent Özcan beyefendinin şahsında tüm çalışanlarına, Ülkemiz gençlerinin Avrupalı akranları gibi mesleki eğitimde hareketlilik yolu ile diğer ülkelerdeki uygulamaları yerinde görmelerini sağlayan ve bu alanda Ülkemizin ufkunu açan Avrupa Birliği Bakanımız Sayın Egemen BAĞIŞ’a da sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Proje kapsamında hazırlık faaliyetlerini tamamlayan katılımcılar ile yemekli bir toplantıda bir araya gelen Oda Başkanlığı proje katılımcılarına başarı temennisinde bulundular.
Önümüzdeki 2014-2020 döneminde Erasmus+ adını alacak program için ortaklık statüsü ile proje hazırlığında olduklarını açıklayan Oda yetkilileri, özellikle kurak alanlarda yetişen Cassava bitkisinden biorafineri yöntemi ile yakıt elde edilmesi projesi üzerinde çalıştıklarını desteklenmeye değer bulunması halinde İlimiz için önemli bir ekonomik girdi sağlayacaklarını ifade ettiler.
Editör: Doğu Gazetesi