Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde hayata geçirilen projede engellilerin sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olunurken engellilik konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın yaratılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Erzincan’da gerçekleşen eğitime yüzlerce öğrenci katılırken Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan, “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin uygulamaları hayata geçtikçe sosyal paydaşların da destekleriyle engellilerin toplumsal hayata katılmaları ile ilgili iyileştirmeler gözlemleyeceğimize inanıyoruz” dedi.
Koç Holding, 2006 yılında başlattığı ‘Ülkem İçin Projesi’nin sekizinci yılında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin ilk uygulaması olan ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ne devam ediyor. 15 Ocak’ta Erzincan’da düzenlenen Engellilik ve Erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yayılmasına destek olmayı amaçlayan eğitimlere öğrenci ve öğretmenler katıldı.
İMKB Müşir Zeki Paşa Ortaokulu’nda gerçekleşen Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi; görme, işitsel, fiziksel ve konuşma engelliler ile algılama ve öğrenme güçlüğü çekenler ile farklı özel hassasiyetleri olan bireylere karşı engellilik durumları ile ilgili doğru yaklaşım stratejilerini içeriyor. Beko Bayii ve Ülkem İçin Elçisi Murat Yurt organizasyonunda gerçekleşen eğitimin ilk aşamasında engellilik kavramı tüm bilinmeyenleriyle ortaya kondu. Bir sonraki aşamada ise toplum içinde bir engelli ile karşılaşıldığında yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerinde duruldu. Eğitimin uygulama aşamasında ise çeşitli simülasyonlar düzenlenerek katılımcıların farkındalıklarının artırılması sağlandı.
Şeniz Akan: “Proje başlangıcından bu yana çalışanlarımızın yüzde 89’una Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ne katıldı”
Türkiye’de Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK verilerine göre 8,5 milyon engelli vatandaşı olduğunu belirten Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin üç temel yaklaşımla uygulama alanlarının belirlendiğini; bu yaklaşımlardan ilkinin “Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri” olduğunu söyledi. Engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yayılmasına destek olmayı amaçlayan “Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri”ni çok önemsediklerini vurgulayan Şeniz Akan, “İki yıllık süreçte toplam çalışan sayımızın yüzde 70’ine bu eğitimleri vermeyi hedeflemiştik. Bugün gururla ifade etmek isteriz ki proje başlangıcından bu yana geçen bir buçuk yılda çalışanlarımızın yüzde 89’u Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ne katıldı. İllerimizde ise bu eğitimleri Ülkem İçin Elçileri olan bayilerimiz aracılığı ile yaygınlaştırıyoruz. Eğitimler, Alternatif Yaşam Derneği’nin desteği ile veriliyor. Şimdiden 68 bin kişi eğitimlere katıldı” diye konuştu. Şeniz Akan: “Toplumun her kesimini engellilere destek vermeye davet ediyoruz” Günlük yaşantımızda çok fazla sayıda engelli vatandaşımız ile karşılaşmadığımıza değinen Şeniz Akan, yapılan araştırmalara göre Türkiye’de engellilerin temel sorununun sosyal hayata katılamamaları ve bu konudaki en büyük engel ise sosyal paylaşım alanlarının engelli erişimi için uygun olmaması olduğunu belirtti. ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’ne toplumun her kesiminden desteğe ihtiyaç olduğunu belirten Şeniz Akan, “ Projemiz ile temelde yatan bu soruna odaklanmaya ve toplumsal farkındalık yaratmaya çalışacağız” diyerek proje ortakları olmak üzere saha uygulamasından destek veren tüm gönül elçilere teşekkür etti.
Projede üç basamaktan oluşuyor
Koç Holding Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin uygulama alanının ilkini ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ oluşturuyor. Uygulamada ikinci yaklaşım ise tüm Koç Topluluğu şirketlerinin ‘Engelli Dostu İşyeri’ haline getirilmesi. Bu aşamada Koç Topluluğu şirketlerinin ve bayilerinin işyerlerinin fiziki şartlarının engelliler için erişilebilirliği gözden geçirilerek iki yıl içinde iyileştirilmeler yapılması planlanıyor. Projenin uygulamasının son ayağını ise Koç Topluluğu’nun bayi ve şirketlerinin desteğiyle “Engelli dostu ürün ve hizmet” geliştirme çalışmaları oluşturuyor. 
Ülkem İçin Projesi Hakkında:
 2006 - 2007 yılları uygulaması olarak yerel kalkınmaya destek olan 387 yerel proje hayata geçirilmiştir.
2008 - 2009 yılları uygulaması olarak ülke geneline yaygın olarak yeşeren 7 Ülkem İçin Ormanında 1.084.000 fidan dikilmiş ve 18.000 çocuğa çevre eğitimi verilmiştir.
2010 - 2011 yılları uygulaması olarak gönüllü ve düzenli kan bağışçısı kazanım kampanyası ile 103.000 kişi bilinçlendirilmiş ve bağışlanan 83.579 ünite kan bağışlanmıştır.
Ayder Hakkında:
2002 yılında kurulan Alternatif Yaşam Derneği, “Dalmak Özgürlüktür”, “Alternatif Kamp” ve “Düşler Akademisi” gibi yenilikçi projelerle engellilik sorununa alternatif çözümler üretmeyi, engelli ve sosyal dezavantajlı bireylerin sosyal hayata tam ve eşit katılımına destek vermeyi amaçlamaktadır. Alternatif Yaşam Derneği, Engellilerin Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi temelinde oluşturduğu “Ayder Engelsiz Yaşam İlkeleri” ile engelli bireylerin temel haklarını toplumun geri kalanıyla birlikte tam ve eşit olarak kullanabilmelerini temel çalışma prensibi olarak benimsemiştir. Dernek, bu temeldeki savunuculuk ve farkındalık arttırma faaliyetlerini yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle geliştirdiği güçlü işbirlikleri ile sürdürmektedir.   
Ayder, sahip olduğu kalıcı ve gerçek toplumsal dönüşüm hedefi ışığında, Türkiye’de “Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler" (UN Global Compact) Sözleşmesini imzalayan ilk sivil toplum örgütü olmuştur. Sanat, eğitim, erişilebilirlik, turizm gibi, engelli bireylerin hayatını etkileyen pek çok alanda çalışmalarını sürdüren Ayder, sosyal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi için projelerin tamamını gönüllülük temeli üzerine kurgulamaktadır.
UNDP Hakkında
UNDP Türkiye, üç temel alanda ilerleme kaydetmek için çalışıyor: Demokratik yönetişimin sağlanması için kapasite geliştirme; yoksulluğun azaltılması için çaba gösterilmesi; çevre ve sürdürülebilir kalkınma. Bu temel alanlara ek olarak, UNDP, politika ve projelerde, kadınların, özel sektörün, kapasite geliştirilmesinin ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolüne büyük önem veriyor.
UNDP, bu alanlarda ilerleme kaydedilebilmesi ve Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunabilmek için, hükümet, yerel yönetimler, sivil toplum, üniversiteler ve özel sektörle ortaklıklar kuruyor. Kalkınma projelerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bakanlıklarla yakın ilişki içinde çalışıyor. UNDP, kadın, gençlik, yerinden olmuş kişiler ve Binyıl Kalkınma Hedefleri gibi konulardaki ortak projeler dâhil, ülkedeki BM projelerinden en iyi sonuçların alınabilmesi için de, Türkiye'deki diğer BM kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor. 
Editör: Doğu Gazetesi