Erzincan Valiliğinin gönderdiği kitap ve broşürlerin, Erzincan ile ilgili kitap ve yayınların ziyaretçilere sergilendiği Erzincan Kültür Evinin açılışını gerçekleştiren Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Hoş görü, sevgi, saygının olduğu güzel ilimiz, can Erzincan’dayız. Keçiören’den Erzincan’a selam olsun” dedi.

Daha sonra Erzincan Gecesi programına geçildi. Gecenin açılış konuşmasını yapan Federasyon Başkanı Selahattin Ayvaz şunları söyledi.

Öncelikle Ankara’da yaşayan vatandaşlarımıza bir araya gelme fırsatı oluşturduğu için Belediye Başkanı Sayın Turgut Altınok’a yönetim kurulu adına teşekkür ediyorum.

Bir kaç cümle ile Hemşeri derneklerinin ortaya çıkma nedenlerinden bahsetmek istiyorum.Ülkemizde 1940’lardan sonra sanayinin gelişmesi iş imkanlarının artması sonucu büyük illere göç başladı. Bu durum 1970 lerde daha da hızlandı. Erzincan’da doğal ve ekonomik nedenlerle en fazla göç veren illerden biri oldu. Büyük kentlere gelen insanlar önce akraba  dayanışması içinde oldular. Daha sonra yardımlaşma ihtiyaçlarını dernekler kurarak karşılamaya çalıştılar.

Erzincan Dernekleri Federasyonu da gurbette yaşayan hemşerilerimizin gelişen beklentilerini karşılamak üzere kuruldu. Bu sorumluluk duygusu ile Biz, daha fazla çalışmak zorunda hissettik. Çünkü hem yaşadığımız bölge, Ankara’nın gelişmesi ve güzelleşmesi doğrultusunda çalışmalar yapacaktık, hem de Ailemize, dostlarımıza, kısaca doğduğumuz yere sorumluluklarımızı yerine getirecektik.

Federasyonu olarak  yüklendiğimiz sorumlulukları hakkıyla yerine getirmeye gayret ediyoruz. Ankara’nın geniş tabanlı STK’sı olan Başkent Ankara Meclisi üyesi olarak Ankara’ya hizmet ediyoruz. Hemşerilerimiz arasında birlik ve beraberliği, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlayarak, Erzincan’a dönük çalışmalar yaparak amacımızı gerçekleştiriyoruz. Tabi bugün Erzincan özellikle Doğa sporlarında bir merkez olmuştur. Türkiyenin en uzun kayak pisti Ergan Kayak Merkezi, Şehrin yanıbaşındadır. Alternatif Turizm dediğimiz rafting, su kayağı, yamaç paraşütü, treaking, dağcılık ve kampçılık sporları kurumsal hale gelmiştir. Kadim bir kültüre sahip Erzincan’da görülmesi gereken özellikle selçuklu dönemi eserleri var. Mama Hatun Kervansarayı, Sultan Melik Türbesi ve Altıntepe kalıntıları bunlardan bir kaçı. Bu güzellikleri hepinizin görmesini isterim.

Ülkemiz geliştikçe tüm illerimiz bundan nasibini alıyor. Sivil Toplum kuruluşlarımızda bu gelişmelere parelel yeni hizmet alanları oluşturuyor. 

Bu faaliyetleri gerçekleştirirken  Peygamberimizin şu hadisini örnek alıyoruz.

“İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız”

Dikkat edelim. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız. Toplumu kaynaştıran, bütünleştiren, ayrışmayı, düşmanlaştırmayı engelleyen  bir hadis.

Federasyon olarak, her türlü siyasi görüş, fikir ve düşünce farklılıklarını  zenginlik olarak gördük.  Vatanını seven, devletine bağlı herkesle kucaklaşmayı bir görev adlettik.

Çevremizde yer alan  ülkelerdeki gelişmeleri hepimiz görüyoruz. Bu tehlikeleri atlatmak, Başkalarının senaryolarında yer almamak için millet olarak birbirimize daha çok sahip çıkmalıyız. Hep birlikte olmak ve ülkemiz için birlikte çalışmak dileği ile hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.

Daha sonra kürsüye gelen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok geceye emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizin her köşesi ayrı güzel… Dünyadaki güzelliklerin ve zenginliklerin %80’i ülkemizde var. Bu zenginlikler ve zenginlikler nedeniyle bu coğrafyada oyun bitmiyor. Bakın Suriye, Irak yanıyor. Nihai hedef İran ve Türkiye… Kardeşi kardeşe, Müslümanı Müslümana düşürerek, buraları bölüp yönetmek istiyorlar. Bu nedenle birlik, beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Türk, Kürt, Alevi, Sünni bu ülkenin sahibidir, kardeştir. Ayrım yapan, bu ülkeyi bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürer. Allah birlik ve beraberliğimizi daim etsin.”

Bu ülkenin kolay kurulmadığını ifade eden Altınok, “Devletimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman silah arkadaşlarını rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, rahmetle anıyorum. Onlar olmasaydı ne ezan, ne Kur’an, ne bayrak ne de devletimiz olurdu. Allah onlardan razı olsun. Hacı Bektaş-ı Veli’nin dediği gibi ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım.’ Sevgili Peygamberimizin (S.A.V) Hadis-i Şerifinde buyurduğu gibi ‘Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.’ Kişiler değil baki olan devlettir. Çocuklarımıza hak ettikleri ve layık oldukları bir devlet, bir vatan bırakalım” dedi.

Başkan Altınok, Erzincan depreminden sonra merhum Alparslan Türkeş ile depremin yaşandığı bölgeyi gezdiklerini de anlatırken, “Yine bir Ramazan’da ve yoğun kış şartları altında, rahmetli Başbuğ Türkeş’le yaraları sarmak için bölgeye gitmiştik” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından gecede Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları Kağan Alptekin, Doğukan Öztürk,  Koro Müdürü Hasan Öztürk ve Hemşerimiz alagöz sahne alarak Erzincan ve Ankara yöresine ait türküler söylediler.

Editör: Doğu Gazetesi