Teknolojinin gelişmesiyle birlikte modern tarımın çıtası yükseliyor. Tarım alanında teknolojik gelişmelerin en önemlilerinden biri de tahmin ve erken uyarı sistemi. Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar teknolojilerinin kullanıldığı tahmin ve erken uyarı sistemi tarım arazisinde ekili olan bitkinin geleceğini güvence altına almak için tasarlanmış durumda. Tahmin ve erken uyarı sisteminin ölçüm noktaları şöyle sıralanabilir; Hava sıcaklığı, Nem, Rüzgâr hızı ve yönü, Güneş şiddeti, Yağmur miktarı, Toprak nemi – sıcaklığı, Yaprak ıslaklığı.

Tahmin ve erken uyarı sistemi bu verilen verileri toplayıp il müdürlüğü bünyesindeki bilgisayara rapor olarak gönderiyor. İl Müdürlüğü ürün ile ilgili önlem alınması gerekiyorsa elde edilen verileri değerlendiriyor ve ürün hasar görmeden önlem alınmış oluyor. Tarımda ürün verimini arttırmak için önemli bir adım olan uygulama daha önceden Erzincan’da kullanılmıştı. Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü eskiyen sistemleri hem yeniledi hem de sayılarını artırdı. Tahmin sistemiyle elde edilecek sonuçları şöyle sıralamak mümkün; Zamanında – doğru ilaçlama, Ürün ve çevrenin korunması, Gereksiz ilaçlamaların önlenmesi, Ekonomik kayıpların en aza indirilmesi.

Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, yeni kurulan erken ve tahmin uyarı sistemleri ile ilgili bilgi verdi. İl Müdürü Şahin, 8 adet erken uyarı istasyonundan 5 adedinin merkez ilçeye, 3 adedinin ise Üzümlü ilçesine konuşlandırıldığını kaydetti. TARYAT birimi tarafından hazırlanan projenin Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edildiğini belirten İl Müdürü Şahin, projenin 195.880 TL’ye mâl olduğunu ve istasyonların kurulumlarının tamamlanarak hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

İstasyonların sebze, meyve ve bağcılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelere kurulduğunu söyleyen İl Müdürü Murat Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü; “Erken uyarı sistemleri Bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybından kurtarmak, ilaçların çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amacıyla geliştirilmiş ve eğitimlerle uygulamaya aktarılmış bir  sistemdir.

Sistem don uyarı için çiftçilere otomatik mesaj atacak olup, hastalık zararlılar ile mücadele zamanı Erzincan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca değerlendirilip çiftçilere haber verilecektir. Aynı zamanda akıllı telefonlara yüklenecek uygulama ile çiftçiler meteorolojik verilere ulaşabilecek ve sulama için uygun zamanı görebileceklerdir. Cihazlara aylık 100 mb veri aktarımı ve 100 SMS tanımlı M2M özellikli hatlar yüklenmiştir. İstasyonların 2m.*2m. Ebatların da koruyucu kafeslerle kurulumları gerçekleşmiştir.

Türkiye’nin ekonomisinde önemli bir yer tutan tarım sektöründe, polikültür tarım yapan Erzincan’ın bu sektöre sağladığı katkı içerisinde meyve, sebze ve bağcılık alt kolunun payı her geçen gün artış kaydetmektedir. Erzincan ilimizde katma değerli ve ayırt edici özellikteki ekim alanları 3.383 ha meyve, 3.452 ha sebze ve 920 ha bağ alanı başta gelmektedir. İlimizde meyve, sebze ve bağ yetiştiriciliğinde görülen sorunlar; Hastalık ve zararlılarına karşı pestisitlerin, zamanında ve ilaçlama eşikleri dikkate alınarak kontrollü bir şekilde uygulanamamakta ve birim başına yapılan ilaçlama sayısında artış olmaktadır.

Hastalık ve zararlının biyografisini, bitkinin fenolojisi takip edilmemekte, doğru zamanda uygun ilaçlarla mücadele yapılamamaktadır. Gereksiz pestisit kullanımı bir maliyet oluşturmaktadır. Ürünlerde kalıntı etkileri tolerans sınırının üzerinde olmaktadır. İç ve dış piyasaya az ürün arz edilmektedir. Pestisitlerin toprak, su ve çevre üzerine olan olumsuz etkileri artmaktadır. Aşırı ilaçlamaya bağlı oluşan fitotoksite (yanıklık) ve hastalık-zararlılara karşı oluşan direnç oluşmaktadır. Kapama meyve bahçesi olan tarımsal işletmelerin bölgedeki olası don tehditlerine karşı suni sisleme, havanın karıştırılması, ısı yalıtımı, hava ve bitki ısıtılması gibi tedbirleri alınmamaktadır. Toprak nemi ve sulama zamanı dikkate alınmadığı için kontrolsüz sulama yapılmaktadır. Özellikle tarım alanlarında tarım sigortası yaptırmış olan üreticilerin iklime bağlı nedenlerden dolayı uğramış olduğu zararların Eksper tarafından kontrolü sırasında mağduriyetler yaşanmaktadır.

Erken uyarı sisteminin yürütülmesi için en önemli koşul doğru ve zamanında meteorolojik veri alımı; havanın sıcaklığı, nemi, birim alana düşen yağış miktarı, toprağın nemi, yaprak ıslaklığı vb. veriler değerlendirilerek, bitki hastalık ve zararlılarının oluşumunun önceden tahmin edilip, zamanında ve doğru ilaçlama takvimlerinin oluşturulması ve bu sayede ürünün, çevrenin korunması ve gereksiz mücadeleden doğabilecek ekonomik kayıpların önlenmesi projenin  ana gerekçesidir.

2017 yılında Erzincan Merkez ve Üzümlü ilçesi meyve, sebze ve bağ alanlarına tahmin ve erken uyarı istasyonlarının kurulması yöre çiftçilerine, ilçe halkına ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Erzincan ili mikro klima iklim özellikleri, geniş bitki deseni, sulama imkânları ile meyve, sebze ve bağ yetiştiriciliği katma değeri yüksek öneme sahiptir. Kurulan tahmin ve erken uyarı sistemleri bu hastalık ve zararlılarla mücadelede etkin bir rol alacaktır. Aynı zamanda çiftçilere erken don uyarısında bulunacak, akıllı telefonlara kurulacak uygulama ile sulama zamanı konusunda bilgi verecektir. Hastalık ve zararlılara karşı yapılan uygulamalarda en yüksek etkinin sağlanması, her şeyden önce o etmenin biyolojisinin ve bunun bağlı olduğu çevrenin çok iyi bilinmesi ile mümkündür. Zararlı, konukçu ve çevre birbirine sıkı sıkıya bağlı olmaları nedeniyle, günümüzde birçok zararlı ve hastalığın mücadelesinde etmenin biyolojisi ve popülasyon yoğunluğu ile meteorolojik parametreler arasındaki ilişkileri esas alan “Tahmin ve Uyarı Sistemleri “ geliştirilmiş ve başarıyla uygulanmaktadır. Bu sistem ile bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadele de ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde para, enerji ve zaman kaybından kurtarmak, ilaçların çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amacıyla geliştirilmiş ve eğitimlerle uygulamaya aktarılması hedefimizdir”

Editör: Doğu Gazetesi