Anadolu, yüzyıllardır birçok ulu ve bilge kişi yetiştirmiştir. Türk insanının manevi kimliğini şekillendiren bu erenler, Anadolu’yu karış karış gezerek, bilgi ve sevgiyle Anadolu’yu mayalayan birer irfan abidesi olmuşlardır. Yaşadıkları muhitleri, kendi devirlerinin “kültür havzaları” haline getirmişlerdir.

Anadolu’nun kültür havzalarından biri olan Erzincan şehrinde de birçok arif yaşamış, hem nasihatleriyle hem de yaşantılarıyla insanları doğruya, iyiye ve güzele davet etmişlerdir. Bu kitapta Erzincan’da yetişen bilgelerin hayat hikâyeleri çocuklar için masal tadında ele alındı.

Kitapta, Erzincan’da yetişmiş ve tüm Anadolu’ya mâl olmuş beş gönül erinin hayat hikâyelerine yer verilmiş. Fatih Sultan Mehmet’e elçi gönderen Pir Mehmet, onun öğrencileri olan Pir Ahmet ve Pir Fethi, okuma yazma bilmemesine rağmen bir emir ile kitaplar dolusu şiir söyleyen Salih Baba ve Erzincan şehri ile anılan adına Terzibaba denilen Muhammet Vehbi gibi gönül erleri, bu kitapta yer alan hikâyelerin ana kahramanlarıdır. Bu kahramanlar olağanüstü ve ibret dolu hayat hikâyeleri ile çocuklarımızın iç dünyalarına dokunacak nitelikte.

Editör: Doğu Gazetesi