Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddia edilen, aralarında eski 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile eski 3 tabur komutanının da bulunduğu 17'si tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın ikinci gün duruşmasında bazı sanıklar savunma yaptı.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu yargılanan eski Tuğgeneral Yüksel Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle ve Uğur Ergüven'in yanı sıra yine askeri personel olan Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Murat Uz, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mustafa Hanay, Mehmet Kök, İsmail Hakkı Kartal, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz 27 sanık hazır bulundu.

Davanın diğer sanığı Hasan Coşgun, tutuklu bulunduğu Sincan L Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmada tutuklu sanıklardan eski karargah subayı Gürkan Serteser, mahkeme başkanının "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekle" suçlandığını hatırlatması üzerine, suçlamaları kabul etmeyerek ne kendisinin ne de eşinin FETÖ/ PDY üyesi olamadığını ileri sürdü.

15 Temmuz günü tugayda muhafız bölüğünün kurulmasıyla ilgili iddialar bulunduğu anımsatılan Serteser, "Benim yaptığım, bir karargah faaliyetidir ve verilen emrin son halini yerine getirmektir. İçeriğinde hukuka aykırı bir durum olsaydı uygulamazdım. Gece boyunca darbe ile ilgili bir emir almadım ve vermedim." dedi.

- "Gönültaş, sanıklar üzerinde baskı kurmaya çalışıyor" iddiası

Söz alan Serteser'in avukatı Hüseyin Çeken ise müvekkilin suçsuz olduğunu, beraatı ile tahliyesine karar verilmesini isteyerek, Yüksel Gönültaş'ın dün verdiği ifadesinde davaya bir derinlik katmaya ve üzerinde atılı suçları dağıtarak sanıklara baskı oluşturmaya çalıştığını ileri sürdü.

Sanıklardan eski istihbarat subayı Murat Uz ise FETÖ/PDY ile ilgisinin bulunmadığını ve terörist olmadığını söyledi.

Tugay'ın, Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) görevi olmadığını Gönültaş'a söylediğini öne süren Uz, şöyle devam etti:

"Tugay komutanı Gönültaş'a KOKTOD görevimizin olmadığını söylemem bile benim terör örgütü üyesi olmadığımın delilidir, onunla hareket etmediğimin en önemli göstergesidir. KOKTOD görevimizin olmadığını söyleyince Gönültaş sinirlendi, ben de buna anlam veremedim. Sonra kendisi böyle bir birliğin kurulması ile ilgili görevinin olmadığını kendisinin de bildiğini ancak 3. Ordu Komutanlığının böyle bir görev verebileceğini söyledi."

Adaletin er ya da geç tecelli edeceğini ifade eden Uz, suçsuz yere 14 aydır tutuklu bulunduğunu iddia ederek beratı ile tahliyesini talep etti.

Duruşma diğer sanıkların savunmalarıyla sürüyor.

İddianamede, eski Tuğgeneral Gönültaş’ın aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 44 askeri personel hakkında, "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olmak"tan da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Güvenlik güçleri, duruşma sebebiyle POMEM'in içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kaynak: aa